Назад до Общи

6 натурални аналгетика за кучета и котки

Все повече са хората, които предпочитат да ползват естествени аналгетици за своите кучета и котки, вместо "химикали".

Добре е да знаете алтернативни методи за облекчаване на болката, в случай че домашния любимец се разболее или нарани.

За щастие природните аналгетици за домашни любимци (и хора) са много. Това са естествени природни билки, коиот обаче трябва да се прилагат много внимателно, тъй като ако се приложат в много големи дози могат да бъдат дори смъртоносни.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че много етерични масла могат също да бъдат смъртоносни за домашните любимци, особено за котките. Затова трябва да бъдете много внимателни.

Жълт Кантарион

Жълт кантарион за кучета и коткиЖълтия кантарион е използван в продължение на векове за лечение на депресия и тревожност, а също и за облекчаване на мускулни и ставни болки, спазми, болки в гърба и мускулни спазми. Билката може успешно да се прилага и при домашни любимци.

Използва се за лечение на конвулсивно разтройство, наречено "Синдром на котешка хиперестезия". Билката може да се използва и локално като мехлем или да се приема вътрешно.

Препоръчителната доза е около 12 капки на 10 кг. телесно тегло. Консултирайте се с ветеринар, за да определите правилната доза за вашия домашен любимец.

Кепе

Това е още една съставка, която се използва в продължение на векове като аналгетик за хора и домашни любимци. В правилните дози билката е безопасна за използване при хора, котки и кучета за лечение на тревожност, мускулни спазми и крампи. При предозиране билката може да бъде смъртоносна, затова трябва да я използвате с много голямо внимание.

Кепе може да се използва и локално като съставка в мехлем или вътрешно по 12 капки за 10 килограма телесно тегло. За разлика от други успокояващи билки Кепе не предизвиква сънливост, когато е правилно дозирана. Отново, първо е добре да се консултирате с ветеринар преди употреба.

Джинджифил

Джинджифилът има толкова много ползи за здравето, че буквално има цели книги написани за това. Най - често се използва за облекчаване на болки в стомаха, стомашни спазми, мускулни болки и разтежения в долната част на гърба.

Джинджифила може да се използва за локално втриване при лечение на болки в мускулите или да се яде при стомашни болки и спазми. Предозирането с джинджифил не е опасно, затова тук можете да бъдете спокойни.

Вратига

Вратига за кучета и коткиВратигата се използва от незапомнени времена в холистичната медицина за лечение на мигрена, главоболие, мускулни спазми и артрит. Има силно противовъзпалително действие, което обяснява защо билката е толкова ефективна.

В алтернативната медицина за домашни любимци често се използва вместо аспирин, особено при котките, тъй като аспирина е токсичен за котките, независимо от количеството.

Вратигата може да се използва като тинктура или да се добавя към чай по ½ чаена лъчичка на 10 килограма телесно тегло.

Корен от Коридалис

Ако решите да прилагате този корен трябва да бъдете много внимателни. Този корен е тясно свързан с мака, свързва се с рецепторите за болка в тялото и забавя усвояването на холин. Действа като аналгетик както при хората, така и при домашните любимци.

Корена от Коридалис действа успокояващо и антиспастично. Внимавайте, защото в големи дози може да има фатални последствия.

Куркума

Куркума за кучетаКуркумата се използва от векове в източната медицина, тъй като има невероятни ползи за здравето. Действа добре на кожата и предотвратява ракови образувания, но нека се придържаме само към нейните аналгетични свойства. Куркумата е чудесно средство за лечение на болки в ставите и има силни противовъзпалителни свойства.

Безопасна е за употреба при кучете и котки, най - често като подправка или под формата на чай. Просто поръсете стритата на прах куркума върху храната. Добре е да знаете, че не е токсична, затова не трябва да се притеснявате дори и да прекалите с нея.

*Още за Билколечение при животните: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...