Назад до Общи

Неща, които вероятно не знаете за ноктите на кучето и котката

Ноктите на кучетата и котките съдържат нервни и кръвоносни съдове. Това обяснява факта защо животните са прекалено чувствителни, когато трябва да подрязваме или оформяме ноктите им.

Повечето домашни любимци не обичат да бъдат докосвани по лапите и ноктите, дори и да са нямали неприятни и болезнени спомени, които са свързани с манипулации по ноктите.

Ноктите на кучетата и котките са свързани с костите. Тялото им е конструирано така, че връзката между нокътя и костите да е възможно най - безпрепятствена. Това означава, че дори най - малката повреда на нокътя може да повлияе на съседните костни структури.

***

В областта около ноктите често се зараждат тумори. По някаква причина най - бързо делящите се клетки, които се намират на нокътното легло са като магнит за ракови заболявания, и по - специално агресивни ракови заболявания.

Злокачествената меланома и карцином на сквамозните клетки са най - често разпространените ракови заболявания, които се появяват в тази област. Накуцването, загубата на нокът или подутите пръсти често са първите видими признаци, по които може да се ориентирате, че нещо не е наред.

***

Много от проблемите с лапите са свързани с възрастта. Малките домашни любимци са по - склонни да страдат от травми на ноктите и лапите, като разкъсвания и фрактури по време на щурите игри.

В същото време по - възрастните домашни любимци е по - вероятно да изпитват съвсем други проблеми с ноктите и лапите, причинени от понижена физическа активност, хормонални промени, ортоперични проблеми и имунно-медиирани нарушения.

***

Лечението на нокътните проблеми не винаги е лесно. Не стига, че лапите на домашните любимци са супер чувствителни, ами и лечението на някои състояния е почти невъзможно за някои животни. Поради тази причина ветеринарите често изписват и болкоуспокояващи, дори когато изглежда, че проблема е много дребен.

***

Самонараняването е често срещана причина за проблеми с ноктите. Както ние хората имаме лошия навик да си гризем ноктите, когато сме стресирани, така и някои животни обръщат внимание на ноктите и лапите си, когато в стресова ситуация или среда.

Стресът или скуката карат животните прекомерно да облизват своите лапи и нокти. Това от своя страна може да доведе до появата на бактериални и гъбични инфекции.

***

Не всеки домашен любимец има нужда от постоянно изрязване на ноктите. Това се отнася за кучетата (в случая се изключват котките) с голяма физическа активност, които износват и поддържат по естествени начин своите нокти, благодарение на физическите дейности, които извършват.

С напредване на възрастта обаче намаля и физическата активност, което може да доведе до прекомерно израстване на ноктите. Ако животното не е научено още от малко да стои мирно и спокойно, докато му изрязвате ноктите (ако го правите сами у дома, а не във ветеринарна клиника), може да бъде сериозен проблем да го обучите в зряла възраст.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Драскало хралупа с квадрат и топче
40.28
лв
изненада при поръчка над 60 лв
Купа Везна - Цветна
75.50
лв
+ подарък изненада
"Trixie" - Хранилка под формата на тоалетна чиния
57.75
лв
изненада при поръчка над 60 лв
Драскалка -Пилон с топка - два размера
50.88
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Коментирай
loading...