Назад до Общи

Кои хранителни продукти са опасни за здравето на котките и кучетата?

Много от храните на нашата трапеза са вредни за здравето на домашния ни любимец, а понякога могат да бъдат дори смъртоносни.

Прочетете внимателно и запомнете следните продукти, които не бива да давате на кучето или котката си.


Стафиди

Не само ние обичаме стафиди - те са вкусно изкушение и за домашните любимци, които са привикнали към сладките храни. Но ако за нас хората стафидите са полезни, то при животните те могат да предизвикат бъбречна недостатъчност. Водещи симптоми на заболяването са слабост, често уриниране и невъзможност за задържане на урината в някои случаи, загуба на апетит и диария.

Лук и чесън

Малко вероятно е, че някой би помислил да храни котката или кучето си с лук или чесън, но те най - често се срещат в изсушено състояние сред съставките на комбинираните подправки, които използваме. Лукът е много вреден за животните, тъй като съдържа серни съединения (дисулфоксиди и сулфоксиди). Те унищожават червените им кръвни клетки и могат да доведат до анемия. Сулфоксидите, съдържащи се в чесъна, са в още по - високи концентрации.

Сурови яйца

Суровите яйца са опасни за котките поради възможността от замърсяване и последващо заразяване на животното с бактерии от рода Salmonella. Освен това, яйчните белтъци съдържат авидин - вещество, което забавя усвояването на витамините от група B. В организма то има свойството да образува биологично неактивен комплекс с биотина.

Алкохол

Дори малкото количество алкохол може да доведе до интоксикация и отравяне на котките и кучетата, тъй като те не разполагат с ензими, които могат да го разграждат в клетките им. Така че внимавайте с всички продукти, които под някаква форма съдържат алкохолни съединения и ги дръжте далеч от вашия домашен любимец.

Кофеин

Ароматът на сметана и топло мляко в чашата ви с кафе или черен чай може отдалеч да привлече опашатия ви приятел. Но кофеинът, съдържащ се в тези напитки, има силен диуретичен ефект за пухкавите ни домашни любимци. Освен това, той се отразява негативно и на нервната им система.

Шоколад

Шоколадът е особено опасен за кучетата и котките, тъй като в какаото (както и в колата) се съдържа горчивият алкалоид теобромин, който има подобни свойства на кофеина. В съвременната медицина това вещество се прилага като диуретик, сърдечен стимулант и вазодилататор (за разширяване на кръвоносните съдове). Поради това, теоброминът може да доведе до смърт при животното.

Кости

Животинските кости са едни от най - опасните продукти в този вреден списък. Острите ръбове, които се образуват при тяхното начупване, могат да причинят сериозни вътрешни наранявания на стомашно-чревната лигавица. Освен това, костите и костния мозък могат да бъдат резервоар на опасни ентеропаразити.

Авокадо

Авокадото съдържа веществото персин, което е смъртоносно за животните. Не им позволявайте да ядат вътрешността на плода, нито да си играят със семката му. Персинът може да предизвика стомашни проблеми и затруднено дишане. Бъдете внимателни и с различните сосове, които имат в състава си авокадо, като например популярното гуакамоле.

Животински мазнини

Мастната тъкан може да бъде полезна, само ако се намира в малки количества. Да храните кучето или котката си с куп мазнини, които отстранявате от месото за готвене, не е никак добра идея. Това може да предизвика трайно затлъстяване в дългосрочен план, стомашни проблеми, включително повръщане и диария. Затова най - добре се придържайте към вида и дозата на храната, предназначена за вашата котка или куче.

Мляко и сметана

В зряла възраст, също като някои хора, котките и кучетата могат да развият непоносимост към лактозата в млечните продукти.

Това се поражда от неспособността на тялото да произвежда ензима лактаза, който е отговорен за разграждане на млечния белтък. Най-малкият проблем, до който може да доведе приемането на мляко и сметана, е мъчителна диария.

Вследствие от нея, животното се обезводнява и положението му се влошава дотолкова, че може да се наложи да посетите ветеринарна клиника по спешност, за да бъде поставено на системи. Затова избягвайте да му давате млечни продукти или избирайте такива без лактоза.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...