Назад до Кучета

6 съвета как безопасно да изрежем ноктите на кучето

Ако сте рязали нокти на куче, знаете колко трудно и понякога изнервящо е това начинание.

Вие се страхувате да не изрежете прекалено дълбоко ноктите, а кучето ви се страхува да не го нараните с ножицата.

В същото време това може да бъда безопасен и безболезнен процес, ако следвате тези съвети.

Научете се как правилно да изрязвате ноктите

Тази стъпка е най - важната. Хората се страхуват, че ще изрежат ноктите прекалено дълбоко или просто не знаят точно каква част от нокътя трябва да изрежат.

Уверете се, че ножицата не е затъпена, защото това може да причини много болка на кучето. Когато изрязвате ноктите, трябва много да внимавате да не засегнете живеца в нокътя.

Той може да бъде наранен, ако изрежете ноктите прекалено дълбоко, като това ще причини силна болка на животното.

Дръжте наблизо подходящ медикамент за спиране на кървене

Как се рецат нокти на кучеАко случайно засегнете кръвоносния съд, този медикамент ще ви помогне да спрете кървенето. Затова е много полезно да имате подобен продукт наблизо в случай на инцидент (тампон, напоен с йодна тинктура например).

Кучетата често мърдат лапите си в последния момент и това може да доведе до прекалено дълбоко изрязване на нокътя.

Изрязвайте ноктите редовно

Старайте се да изрязвате ноктите на кучето си редовно, но не твърде често (приблизително 1 - 2 пъти месечно, в зависимост от тяхното израстване).

Колкото повече се разхожда кучето, толкова по - рядко се налага изрязването, тъй като ноктите се изтриват по естествен път. Имайте предвид също така, че много често ноктите на задните крайници израстват по - бързо от тези на предните.

Ако оставите ноктите на кучето прекалено дълги, живеца също ще стане по - дълъг. Ще трябва често да правите минимални изрязвания на ноктите, за да може живеца да се прибере обратно навътре.

Освен това, дългите нокти могат да представляват опасност за здравето на вашето куче. Ако например кучето счупи нокът, живеца ще остане открит и може да се инфектира.

Извършвайте процедурата през деня на добре осветено място

По - лесно е да видите кръвоснабдената зона, ако държите лапата на кучето на добре осветено място. Това ще ви даде възможност да направите добро изрязване на нокътя, без да засягате живеца.

Ако кучето ви има бели нокти, живеца ще розовее. Ако обаче животното е с тъмни нокти, намирането му няма да е толкова лесна задача. Ако изпитвате затруднения с определянето му, се обърнете към ветеринарен лекар за помощ.

Издърпайте предните лапи назад

Това е много полезен съвет, особено ако кучето ви изпитва ужас при вида на ножиците до лапите му.

Свийте лапата му назад и му дайте някакво лакомство, за да се разсее и да гледа нагоре, а не надолу.

Изрязвайте ноктите един по един и давайте на кучето лакомство преди всяко едно изрязване на нокът.

Давайте награди на кучето за добро поведение

За повечето кучета изрязването на ноктите не е приятно изживяване. Един от начините да подсигурите доброто поведение на кучето по време на процедурата е като редовно го възнаграждавате с любимо лакомство.

Не насилвайте кучето, ако е прекалено уплашено, защото може да издърпа лапата си в последния момент или да стане агресивно. Действайте бавно и спокойно, за да му създадете представа, че рязането на ноктите е нещо положително.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...