Назад до Кучета

Как правилно да отгледате куче?

Когато едно кученце не е правилно социализирано, резултатите могат да  бъдат много лоши.

При такова положение кучето може да стане прекалено агресивно към хората и други кучета или прекалено срамежливо и неуверено.

Правилно социализираното кученце ще израсте и ще се превърне в спокойно и добре възпитано куче.

Дори кученцата, които са много плахи и страхливи ще постигнат невероятен прогрес при правилна социализация.

Започнете възможно най - рано

Генетичният фонд и социализацията играят най - важна роля за определянето на характера на кучетата. Най - критичният период за социализацията на кученцата е когато те са между 3 и 12 седмици.

Социализацията трябва да продължи докато кученцето навърши 6 месеца. През това време мозъкът на кученцето е най - възприемчив към научаването на нови неща.

Кога да започнем обучение на кучетоКучешките класове по социализация са много важни за това малкия ви домашен любимец да се превърне в зряло и добре обучено куче.

Това обаче не е достатъчно вие също трябва да направите необходимото за социализирането на кученцето, когато сте заедно. Обикновено кучешките класове са за по един час на седмица в продължение на 4 - 6 седмици, а това е крайно недостатъчно.

Изградете доверие във всяка ситуация

Ключът към постигането на добра социализация на кученцето е да го научите да остане спокойно в най - различни ситуации. За целта трябва постоянно да поставяте кучето си в нови ситуации и то да свиква от малко с тях.

КученцаКучетата, които не са излагани на такова разнообразие от преживявания след време ще изпитват сериозни проблеми, когато например трябва да отидат до ветеринар или да пътуват до някое непознато място. Техният физически отговор на новите места или ситуации ще бъде страх, агресия или прекалена срамежливост.

Колкото повече нови ситуации представяте спокойно на кученцето си, толкова по - вероятно е то да ги приема нормално и уверено.

Обучавайте кучето бавно и го възнаграждавайте щедро

Обучение на кученцеДете и кучеПри социализацията на кученцето трябва постоянно да го запознавате с нови обекти, звуци и аромати. По този начин то ще е спокойно и няма да се страхува. Винаги когато подлагате кученцето си на нови ситуации му давайте някое вкусно лакомство или играчка за награда.

Отначало не трябва да го извеждате в непозната среда. Вместо това му давайте разнообразни нови предмети и го подлагайте на нови преживявания в неговата среда без да бързате излишно.

Например, ако искате вашето куче да се чувства комфортно около малки деца доведете дете, което познавате и го представете на кученцето. Наблюдавайте от страни как се държи кученцето, дали то прави неща, които са приятни за него.

Дайте на детето лакомства, които да подхвърля на кученцето, като отначало то стои на нужното разстояние. По този начин кученцето ще се научи да асоциира детето с нещо положително.

Постепенно намалявайте разстоянието между тях, докато накрая кученцето се чувства достатъчно уверено и комфортно да вземе лакомството директно от ръката на детето. Ако кученцето или детето изпитват страх едно от друго не насилвайте ситуацията и забавете темпо докато свикнат един с друг.

Помогнете на вашият любимец да се чувства комфортно със заобикалящия го свят!

Ето списък с неща, които кученцето ви трябва да изпита по време на своята социализация:

Взаимодействие с животни – трябва да запознаете кученцето с възможно повече кучета от различни породи, възраст и пол. Избягвайте отначало пренаселените с кучета места, като парковете, защото те могат да действат стресиращо на малкия ви четириног приятел. Освен това е добре да запознаете кученцето си и с други животни, като коне, птици, котки и домашен добитък.

Взаимодействие с хора – запознавайте кученцето си с възможно повече хора – бебета,  малки деца, тийнейджъри и възрастни. Колкото по - голямо е разнообразието от хора, с които го запознавате, толкова по - малко вероятно е то да изпитва страх към непознати хора. Винаги трябва да сте наоколо, когато запознавате кученцето с непознати, за да можете да се намесите, ако има нужда.

Излагането на кученцето на нови звуци – често кученцата се страхуват от силните звуци, затова ги научавайте постепенно да привикват със звуците на прахосмукачката, миялната машина, пералнята, музика, сирени, домакински инструменти, строителен шум, животински звуци, гръмотевици и др.

Козметични процедури – кученцето трябва да бъде спокойно, когато го къпете и да не се страхува когато го пипате, дори по силно чувствителни части, като ушите, лапите, ноктите, опашката и устата. То трябва да е спокойно и да свикне с ресането, изрязването на ноктите, миенето на зъбите и други козметични процедури, които са важни за неговата хигиена.

Въвеждайте кучето във възможно повече нови ситуации – битовите ситуации и изживявания са много важни при социализацията на кученцата. Такива могат да бъдат например:

 • посещения във ветеринарен кабинет
 • научаването да стоят в клетка, да бъдат оставяни сами за кратко време
 • возене с кола
 • посещение при фризьор
 • посещения на класове за кучета
 • осигуряване на разнообразие от играчки
 • разхождането из спокойни и натоварени улици, където да се среща с много хора
 • посещения на селски райони, гори и планини
 • излизане навън при различни метеорологични условия
 • посещение на различни къщи на ваши приятели
 • разхождане по различни повърхности като трева, цимент, плочки, пясък, кал, сняг, лед, стълби
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

"CLIX Professional Whistle" - Професионална свирка за обучение на кучета
22.52
лв
20.85
лв
Промо -7% Актуално в Зоомагазина

Отзиви

Анонимен
Как да научим кучето да съжителства със зайче
д-р БауБау
До 21. Мария - 3-4 дни след поставяне на втората ваксина може да започнете и разходките :)
Мария
Здравейте!Имам чихуахуа на 2 месеца.Вече му мина първата ваксина и му предстои втората.Въпросът ми е дали мога до го извеждам на разходка след втората ваксина.И колко дни след като се ваксинира? Ще Ви бъда много благодарна ако ми отговорите! Благодаря предварително!
д-р БауБау
До 18. - не се притеснявайте, може да го извеждате там при положение, че няма досег с други животни и сте с други обувки! След преминаване на втората ваксина може да започнете и извеждането на разходка.
д-р БауБау
До 17. Елеонор - на кои неща по-конкретно, ако може да ни кажете? :)
Коментирай
loading...