Назад до Кучета

Как правилно да отгледате куче?

Когато едно кученце не е правилно социализирано, резултатите могат да  бъдат много лоши.

При такова положение кучето може да стане прекалено агресивно към хората и други кучета или прекалено срамежливо и неуверено.

Правилно социализираното кученце ще израсте и ще се превърне в спокойно и добре възпитано куче.

Дори кученцата, които са много плахи и страхливи ще постигнат невероятен прогрес при правилна социализация.

Започнете възможно най - рано

Генетичният фонд и социализацията играят най - важна роля за определянето на характера на кучетата. Най - критичният период за социализацията на кученцата е когато те са между 3 и 12 седмици.

Социализацията трябва да продължи докато кученцето навърши 6 месеца. През това време мозъкът на кученцето е най - възприемчив към научаването на нови неща.

Кога да започнем обучение на кучетоКучешките класове по социализация са много важни за това малкия ви домашен любимец да се превърне в зряло и добре обучено куче.

Това обаче не е достатъчно вие също трябва да направите необходимото за социализирането на кученцето, когато сте заедно. Обикновено кучешките класове са за по един час на седмица в продължение на 4 - 6 седмици, а това е крайно недостатъчно.

Изградете доверие във всяка ситуация

Ключът към постигането на добра социализация на кученцето е да го научите да остане спокойно в най - различни ситуации. За целта трябва постоянно да поставяте кучето си в нови ситуации и то да свиква от малко с тях.

КученцаКучетата, които не са излагани на такова разнообразие от преживявания след време ще изпитват сериозни проблеми, когато например трябва да отидат до ветеринар или да пътуват до някое непознато място. Техният физически отговор на новите места или ситуации ще бъде страх, агресия или прекалена срамежливост.

Колкото повече нови ситуации представяте спокойно на кученцето си, толкова по - вероятно е то да ги приема нормално и уверено.

Обучавайте кучето бавно и го възнаграждавайте щедро

Обучение на кученцеДете и кучеПри социализацията на кученцето трябва постоянно да го запознавате с нови обекти, звуци и аромати. По този начин то ще е спокойно и няма да се страхува. Винаги когато подлагате кученцето си на нови ситуации му давайте някое вкусно лакомство или играчка за награда.

Отначало не трябва да го извеждате в непозната среда. Вместо това му давайте разнообразни нови предмети и го подлагайте на нови преживявания в неговата среда без да бързате излишно.

Например, ако искате вашето куче да се чувства комфортно около малки деца доведете дете, което познавате и го представете на кученцето. Наблюдавайте от страни как се държи кученцето, дали то прави неща, които са приятни за него.

Дайте на детето лакомства, които да подхвърля на кученцето, като отначало то стои на нужното разстояние. По този начин кученцето ще се научи да асоциира детето с нещо положително.

Постепенно намалявайте разстоянието между тях, докато накрая кученцето се чувства достатъчно уверено и комфортно да вземе лакомството директно от ръката на детето. Ако кученцето или детето изпитват страх едно от друго не насилвайте ситуацията и забавете темпо докато свикнат един с друг.

Помогнете на вашият любимец да се чувства комфортно със заобикалящия го свят!

Ето списък с неща, които кученцето ви трябва да изпита по време на своята социализация:

Взаимодействие с животни – трябва да запознаете кученцето с възможно повече кучета от различни породи, възраст и пол. Избягвайте отначало пренаселените с кучета места, като парковете, защото те могат да действат стресиращо на малкия ви четириног приятел. Освен това е добре да запознаете кученцето си и с други животни, като коне, птици, котки и домашен добитък.

Взаимодействие с хора – запознавайте кученцето си с възможно повече хора – бебета,  малки деца, тийнейджъри и възрастни. Колкото по - голямо е разнообразието от хора, с които го запознавате, толкова по - малко вероятно е то да изпитва страх към непознати хора. Винаги трябва да сте наоколо, когато запознавате кученцето с непознати, за да можете да се намесите, ако има нужда.

Излагането на кученцето на нови звуци – често кученцата се страхуват от силните звуци, затова ги научавайте постепенно да привикват със звуците на прахосмукачката, миялната машина, пералнята, музика, сирени, домакински инструменти, строителен шум, животински звуци, гръмотевици и др.

Козметични процедури – кученцето трябва да бъде спокойно, когато го къпете и да не се страхува когато го пипате, дори по силно чувствителни части, като ушите, лапите, ноктите, опашката и устата. То трябва да е спокойно и да свикне с ресането, изрязването на ноктите, миенето на зъбите и други козметични процедури, които са важни за неговата хигиена.

Въвеждайте кучето във възможно повече нови ситуации – битовите ситуации и изживявания са много важни при социализацията на кученцата. Такива могат да бъдат например:

 • посещения във ветеринарен кабинет
 • научаването да стоят в клетка, да бъдат оставяни сами за кратко време
 • возене с кола
 • посещение при фризьор
 • посещения на класове за кучета
 • осигуряване на разнообразие от играчки
 • разхождането из спокойни и натоварени улици, където да се среща с много хора
 • посещения на селски райони, гори и планини
 • излизане навън при различни метеорологични условия
 • посещение на различни къщи на ваши приятели
 • разхождане по различни повърхности като трева, цимент, плочки, пясък, кал, сняг, лед, стълби
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

23. Анонимен
Как да научим кучето да съжителства със зайче
22. д-р БауБау
До 21. Мария - 3-4 дни след поставяне на втората ваксина може да започнете и разходките :)
21. Мария
Здравейте!Имам чихуахуа на 2 месеца.Вече му мина първата ваксина и му предстои втората.Въпросът ми е дали мога до го извеждам на разходка след втората ваксина.И колко дни след като се ваксинира? Ще Ви бъда много благодарна ако ми отговорите! Благодаря предварително!
20. д-р БауБау
До 18. - не се притеснявайте, може да го извеждате там при положение, че няма досег с други животни и сте с други обувки! След преминаване на втората ваксина може да започнете и извеждането на разходка.
19. д-р БауБау
До 17. Елеонор - на кои неща по-конкретно, ако може да ни кажете? :)
18.
Здравейте, прочетох горните коментари, но за да съм сигурна бих искала да попитам. Имаме бебе голдън ретривър - на 45 дни. Взехме го на 43 ден, като на 40-тия е обезпаразитен и минал първа ваксина. Живеем в къща с двор. Други кучета или животни не са гледани в къщи - понякога една съседска котка минава през двора и кацат птици. За тези 3 дни гледаме кученцето вътре, но го извеждаме и на верандата. На тревата не му давам да стъпва - там го нося само на ръце. По принцип на верандата ходим с домашни обувки - не тези с които излизаме навън, но ни идват и гости. Верандата не е обезпаразитявана - мием я само с вода. Притеснена съм да не съм направила нещо на кученцето, заради това че му давам да се разхода на верандата и около къщата.
17. Елеонор
Къде мога да науча моето кученце на такива неща?
16. д-р БауБау
До 15. Никол - това зависи доста от породата. Има породи, които са предназначени да бъдат пазачи и не е необходимо обучение за това. То им е вроден инстинкт. Има и други (най-вече декоративните), които няма как да бъдат пазачи. За свикването с други кучета не е необходимо кой знае какво сериозно обучение. Важно е от малко кученцето да се събира и с други кучета, за да свиква с тях.
15. Никол
Как може да обучим кучето да е и пазач и да се разбира с други кучета и хора без да ходи на училище
14. д-р БауБау
До 13. Сиси - напълно нормално е все още да се изпуска у дома. Но обучението на памперс на тази възраст не е разумна идея. На 2 месеца вече би следвало да има задължителните имунизации, които позволяват излизане навън. Добре е да започнете приучването към разходка навън, вместо на памперс у дома. Добре е в началото разходките да бъдат 4 (толкова следва да са и храненията на тази възраст). Изкарвайте го 15-20 минути след нахранване.
13. Сиси
Здравейте,имам френски булдог на 2 месеца,много е игрив и палав...изяде ми стените,тапетите ии общо взето всичко,което става за дъвчене,опитвам се от известно време да го науча на памперс,но продължава да си вършее навсякъде.Та въпросът ми е,дали това е нещо нормално за малките кученца,дали ще отмине с времето,има ли някакъв по-ефективен начин да го отуча от тези навици.Понякога хапе наистина много силно и се притеснявам,че не разбира когато му правя забележка.Благодаря предварително!
12. д-р БауБау
До 11. Теди_12 - повече за отглеждането на кучето може да прочетете в нашата секция със съвети. Има доста полезни статии, които биха Ви били от полза. Конкретно по Вашите въпроси - разходките е добре да започнат след поставяне поне не първата ваксина (около 43-45 ден), в началото те трябва да бъдат поне 4 пъти на ден (15-20 минути след хранене). Храната трябва да бъде от клас junior. Марките са много, в зоомагазините ще Ви покажат различни варианти, от които ще може да изберете.
11. Теди_12
Аз скоро ще си взимам кученце..Кръстоска между шпиц и чихуахуа...Досега аз не съм гледала куче във вкъщи. Можели да ми дадете някакъв съвет как да го гледам? Колко пъти на ден да го разхождам? Кога да го водя на ваксина? Каква храна е най подходяща за него? Какви неща трябва да се предприеме за него?? И такива неща... Благодаря Ви предварително!!!!
10. д-р БауБау
7,8,9. Ани - реакцията от страна на кучето е била от страх. Шансът да е заразено с бяс е нищожен. Относно Вашите притеснения за заразяване, протичане на заболяването (включително и при човек) може да прочетете тук: http://bolesti.baubau.bg/%D0%B1%D1%8F%D1%81
9. Ани
Ако другото куче случайно е бясно има ли вариянт и нашето да се зарази,въпреки че има всички ваксини до сега които са необходими..ако се зарази значи и ние ще хванем бяс така ли излиза..
8. Ани
Забравих да кажа че кучето не лаеше като нападна а се нахвърли като обезумяло
7. Ани
Здравейте..искам да ви попитам за нещо мн важно..имаме овчарка на 1 година и половина мъжка..днес докато се разхождахме изведнъж изкочи пред нас едно домашно куче,но беше пуснато да се поразходи..когато то ни видя избяга,през цялото време вървеше пред нас,но когато стигна пред портата си изведнъж се обърна срещу нас (нашето куче е на каишка защото е нападателно) и си оголи зъбите..ние спряхме защото нашето е мн силно и трудно го одържаме но изведнъж онова куче де затича и се нахвърли върху кучето и баща ми който го водеше..стана една битка,за късмет никой не пострада защото стопанина излезе на време.. Въпросът ми е какво причини тази агресия,позата на кучето беше със оголени зъби,имаше и малко пияна от устата и застанало някак разкрачено..най ме е страх това да не е бяс,да не се зарази и нашето и ние овчарката ни има редовни ваксини,няма рана но все пак се хапаха и ме е страх..единственото което е забелязах че кучето ни нападна точно пред дома си иначе вървеше спокойно пред нас но като наближихме къщата им всякаш усвирепя..какво да правим,как да разберем дали е болно?
6. д-р БауБау
До 5. Антонимен - под това да не се извеждат кучетата преди да минат задължителните ваксини се има предвид - те да нямат контакт с други кучета. Разбира се, че може да бъдат на двор! Просто не бива кученцето да влиза в контакт с други кучета, ако имате такива, преди да мине поне втората задължителна ваксина. Ако ще гледате бъдещото си кученце на двор дезинфекцирайте добре мястото, където ще бъде неговият дом, особено ако на това място или в близост до него е имало куче!
5. Антонимен
Тъй като скоро ще си взема кученце тази информация ще ми бъде много полезна, но как така да несе извеждат преди да им минат ваксините? Ами ако кучето е на двора? Според мен е по-добре кучетата по цял ден да са навън (ако е хубаво времето) и да спи вътре. Или да има кучешка вратичка и то да влиза и излиза когато пожелае.
4. д-р БауБау
До 3. Анонимен - това, което съветваме е с вземането на кученцето да минете през профилактичен преглед при ветеринар, който да ви даде насоки за профилактичните мероприятия, които следват. Това, което се прави в повечето случаи още при вземането на кученцето е да ви направят схеми за обезпаразитявания и ваксини, които да следвате. След този първи преглед идват и вашите задължения. Трябва да знаете, че първата седмица е най - важна за новото кученце, когато то трябва да преодолее стресовият фактор от смяната на новото място. Нужно е да му обръщате повече внимание, за да се адаптира по - бързо и да се почувства комфортно в своя нов дом. Кученцето не бива да се изкарва навън и да има контакт с кучета, преди да са минали задължителните ваксинации. Създайте му режим за хранене. Определете място от вашият дом, където ще бъде негово. Там може да му поставите легълце, постелка и др. Това са първите стъпки. Ако имате по - конкретни въпроси занапред с радост ще помогнем :)
Виж още отзиви
Коментирай
loading...