Назад до Общи

8 начина, по които домашният любимец ви помага срещу стреса

Забързани, замислени, напрегнати, ние често падаме в капана на собствените си притеснения и тревоги относно работата, семейството, колата или отношенията си с близките.

Но някъде там туптят едни сърчица за нас, които съзнателно или не, изключително много ни помагат да излезем от лошото състояние на ума си, да се усмихнем и поне за кратко да бъдем отново като деца.

Има много начини, посредством които домашният любимец може да ви помогне да се справите със стреса на напрегнатото ежедневие. Вижте най - ярките от тях!

1. Контактът с животни понижава кръвното налягане

Хипертонията е един от най - ясните физически маркери за наличието на стрес.

Положителният ефект на контактите с животни върху кръвното налягане е толкова силен, че дори не е необходимо да докосвате животното.

Например гледането на рибки в аквариум има същия успокояващ и разтоварващ ефект.

2. Домашните любимци смекчават реакциите в стресови ситуации

За целта на научно изследване на здравето на хора е поставена умствена аритметична задача, която те трябва да решат в присъствието на своя домашен любимец и след това в присъствието на съпруг/съпруга.

Резултатите показали, че хората имат по - ниска сърдечна честота и кръвно налягане, когато се намират в компанията на животните, което е сигурен знак и за по - ниски нива на стрес.

Затова не бива да ви учудва, ако например зъболекарят ви е поставил аквариум с рибки в чакалнята. Това ще ви помогне за намаляване на стреса преди стоматологичните процедури.

3. Хората с домашни любимци живеят по - активно

Стопаните на домашни любимци извършват повече физически упражнение, от останалите хора (особено собствениците на кучета).

Физическите упражнения са много мощно средство за справяне със стреса и депресията.

Кучетата изискват ежедневни разходки, а това оказва положителен ефект и върху здравето на хората.

4. Хората с домашни любимци не страдат от самота

Стопаните на котки или кучета (или други домашни любимци) по - рядко се чувстват самотни.

А както добре знаем, самотата е един от основните източници на стрес.

Приятелството с животните насърчава стопаните им да търсят социален контакт с други хора и да не се притесняват от него. Например хората, които разхождат своите кучета в парка, водят разговори с много повече непознати, отколкото хората без животно.

5. Домашните любимци ви помагат да живеете за мига

Стресът идва най - вече като резултат от това, че съжаляваме за неща от миналото си и се тревожим за неща от бъдещето.

Затова поддържането на вниманието ни единствено върху настоящето ни помага да намалим стреса.

Игрите и разходките с домашните любимци по най - добрия начин просто ви откъсват от ежедневните грижи.

6. Домашните любимци намаляват стреса чрез допира си

Заради емоционалната ни нужда да докосваме други живи същества и те да докосват нас, общуването с домашните ни любимци е толкова приятно.

Посредством докосването ние намираме утеха. Животните също обичат да бъдат галени и така се създава една атмосфера, изпълнена с положителна с взаимна любов и нежност. Ако например яздите кон, ще почувствате облекчение и сърдечният ви ритъм ще се нормализира. Разбира се, в началото има известно вълнение, но после всичко си идва на мястото.

7. Домашните любимци засилват чувствата

Положителните чувства и емоции, които изпитвате, ви правят по - устойчиви в стресови ситуации.

Научно изследване на психолози от университета в Маями показва, че собствениците на домашни любимци са с по - високо самочувствие, по - малко самотни, по - рядко страдат от депресия и намират повече свободно време от хората без домашни любимци.

Освен това, животните ни помагат да обичаме по - силно, което като цяло засилва обичта и вярата ни в останалите хора.

8. Домашните любимци ни карат да се смеем

Смехът носи здраве и е чудесно средство за облекчаване на стреса.

Това е и един от най - силните козове на домашните ни любимци. Няма как времето, прекарано с тях, да не бъде изпълнено с положителна енергия.

А този смях, който те предизвикват, в крайна сметка е мощно лечебно средство за самите нас, не само срещу стреса, но и срещу всички останали психически и физически заболявания.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...