🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Какво правят животните в зоопарка, когато времето стане много студено?

Зоопарковете са пълни с животни от далечни места, които много от нас никога няма да посетят. Това са места с много по - различен климат от местонахождението на зоопарка.

Сигурно се питате как топлолюбивите животни оцеляват в зоопарка през зимата?

Животните, които се отглеждат в зоопарковете разполагат с открити и закрити площи.

Закритите помещения зависят от големината и вида на животното, но обикновено са много по - малки от откритото място. Те трябва да предоставят топлина и удобство на животните, когато условията навън не са подходящи за тях. Вътре трябва да е достатъчно топло през зимата, но не трябва да е прекалено горещо, защото голямата разлика в температурите не е добра за животните.

На животните се дава избор сами да изберат дали да бъдат на открито или закрито, освен в най - екстремните условия. Някои от животните пък са идеално подготвени за зимни условия и дори предпочитат да стоят навън в студа.

Някои хора се изненадват, че животни като тигрите и леопардите се разхождат спокойно в снега, представяйки си топлото време в Индия и Африка. Амурските леопарди и сибирските тигри обаче живеят на някои от най - студените места на света и не изпитват никакви притеснения, когато навън е студено и вали сняг.

Носорог в снегаСлонче в снегаНосорозите например идват от Африка, но дори и на екватора те обитават места с висока надморска височина, където има сняг.

Големите животни губят своята телесна температура много по - бавно от малките животни. Поради това например слоновете без проблеми могат да издържат навън няколко по - студени дни, въпреки че нямат козина, която да ги защитава от лошото време.

Затова повечето зоопаркове остават клетките на слоновете отворени през зимата и те сами решават дали да стоят на открито или закрито.

Някои животни обаче предпочитат топлината и комфорта на закритите помещения, когато времето навън стане прекалено сурово. Закритите помещения за животни обикновено не предлагат среда близка до естествената за животните, както откритите площи.

Все пак управата на зоопарка трябва да осигури всичко необходимо за нормалния престой на животните в закритите помещения. Това включва вода, храна, топлина, хигиена, играчки и други специфични необходими за тях неща.

Животните, които спят зимен сън

Някои животни оцеляват през тежките зимни месеци в дивата природа като изпадат в състояние на хибернация, или по - известно като зимен сън. Хибернацията помага на тези животни да оцелеят, когато храната навън е много оскъдна. Когато тези животни получават достатъчно количество храна през зимата, те няма да заспят зимен сън, защото тялото им получава необходимите калории.

Повечето животни в зоопарка не спят зимен сън, но има и някои изключения. Мечките например спят зимен сън, но той не е толкова дълбок, колкото в дивата природа. Обикновено през най - студените зимни дни тe спят около седмица, но това реално не е състояние на хибернация. Оградената площ, в която се отглеждат мечките трябва да има подготвена хралупа за спане.

Други животни като прерийните кученца нямат нужда от предварително подготвени места за зимен сън. Когато стане прекалено студено те сами си изкопават достатъчно дълбока дупка, в която спят зимен сън. Ако обаче условията в които се отглеждат не отговарят на изискванията (например почвата е прекалено твърда и животните не могат да я изровят), прерийните кученца трябва да се приберат в закрити помещения, през най - студените зимни месеци.

Редица влечуги и земноводни се размножават само, ако през студените месеци на годината са изпаднали в състояние подобно на хибернацията – наречено брумация. Затова зоопарковете, които искат да размножават подобни животни трябва да създадат подходящи условия на влечугите и земноводните, за изпадане в състояние на брумация.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...