Назад до Значение на реактивността на организма в патологията

Алергия

  1. Алергия
  2. Анафилаксия
  3. Инфекциозна алергия

Алергията* е патологично изменена реактивност на организма спрямо дразнители от антигенно или неантигенно естество.

Веществата дразнители, които предизвикват алергията, се наричат алергени. Те може да бъдат на първо място животински и растителни белтъчини, след това някои липоиди, а понякога и някои неорганични вещества.

Обикновено алергичната реакция се наблюдава при повторната среща на организма с алергена. Между първото и второто действие на дразнителя е необходимо да има известен период, който може да трае от няколко часа до няколко месеца. През този период се извършва имунобиологично преустройство на организма, предизвикано от първата среща с алергена.

Между всички алергични състояния особено внимание заслужават анафилаксията, която е най - характерната и закономерно протичаща реакция, и инфекциозната алергия.

* От гр. "allos" - друг, и "ergon" - действие

1. Алергия

Какво представлява алергията? Какво е анафилаксия? Инфекциозна алергия.

2. Анафилаксия

Какво представлява анафилакцията? Какво е анафилактичен шок и как се проявява? Какво представлява десензибилизацията?

3. Инфекциозна алергия

Какво е Инфекциозна алергия? Каква е връзката между имунитета, анафилактичният шок и алергичната реакция?
Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

д-р БауБау
До 5. Милен Недев - ако не е отхвърлена диагноза за алергична проява е добре да се направи този тип тест. В София има добри ветеринарни клиники и специалисти, към които бихте могли да се обърнете. Очевидно е, че проблема е хроничен и се проявява в определен момент! Имайте предвид, че противовъзпалителните средства не лекуват, а само облекчават проблема! Докато се разбере и истинската причина Ви съветваме да преминете на по-диетичен режим на хранене, а именно - специални лечебни гранули за кучета предразположени към алергии.
Милен Недев
Кучето ми си разлизва едната лапа и стига до кръв. Проблема е от преди 2 години. Ходили сме при всички ветеринари в Сливен, но проблема си остава. :( Това което мога да отхвърля като причина е Нервна поява, хормонален проблем, гъбички, вреден навик, нервна почва, стрес, вътрешни и външни паразити. Ползва ли сме противовъзпалителни лекарства. Първото беше румънско (не му помня името) второто беше Преднизилон кортико. И двете повлияха добре и разлизването спря. Пихме го по схема - не повече от 40 дни. След спирането обаче проблема пак започва. Съмнявам се за алергия, но трудно намирам материали и доктори в България които да направят такава диагностика и съответно да ми назначат лечение. Какво ще ме посъветвате?
д-р БауБау
До 3. spaik - причините могат да бъдат много. Важно е да знаете, че ако това се проявява периодично (през няколко седмици или месеци) има фактор, който е причината за това. Съветваме ви да наблюдавате кога кученцето проявява тези признаци (например след хранене след определена храна, след баня и т.н.). Ако в момента кучето е с тези симптоми съветваме възможно най-бързо да се прегледа от ветеринар, тъй като алергичните реакции протичат бързо и понякога имат доста неблагоприятни последствия ако не се вземат навременни мерки.
spaik
ky4eto mi ima alergiq ,vazpalqvat my se o4ite ot tarkane i ima goliam sarbej po tialoto.niakoi ako znae ne6to po tozi sly4ai 6te sme blagodarni
д-р БауБау
До 1.Сара - Опитайте, само наблюдавайте да не го оближе. Най - важното сега е да не го почиствате с мокри кърпички. Може да пробвате и с преднизолон (човешки).
Виж още отзиви
Коментирай
loading...