Назад до Алергия

Алергия

  1. Алергия
  2. Анафилаксия
  3. Инфекциозна алергия

Инфекциозна алергия

Това е повишена чувствителност на организма спрямо действието на микроорганизмите или на техните токсини, която се проявява при повторният контакт с тях.

Повишената чувствителност се проявява спряло антигена, който вече се намира в организма. В този смисъл инфекциозната алергия е сходна с анафилаксията, но същевременно се различава от нея по това, че не може да се предаде пасивно чрез инжектиране на серум от сензнбнлизнрано животно.

Алергичното състояние при редица заразни заболявания възниква обикновено 2 - 3 седмици след заразяването и продължава не само през време на боледуването, но понякога и по - дълго (8 - 10 години) след клиничното оздравяване.

Алергичната реактивност е добре изразена при някои инфекциозни болести, като Туберкулоза, Сап, Африкански сап, Бруцелоза, Туларемия и др.

ТуберкулинХарактерна за алергичните реакции е строгата специфичност, поради което те се използват за масови диагностични изследвания. С алергичния метод може да се диагностират скритите форми на заболяване, които не може да се открият с методите на клиничното и микробиологичното изследване.

Диагностичните препарати (алергените) носят различни имена в зависимост от това, за диагностирането на коя болест се използват (туберкулин, малеин и др.).

Силата на алергичната реакция зависи от начина на прилагане на алергена. Например при Туберкулозата и Бруцелозата най - добър ефект се получава при интрадермалното вкарване на алергена, а при Сапа - при очно или подкожно вкарване. Чувствителността на реакцията може да се повиши чрез повторно прилагане на алергена известно време след първото. Например при повторното аплициране на малеин 5 - 6 дни след първото малеинизиране реакцията е значително по - силно изразена. При многократното вкарване обаче на алергена организмът се десензибилизира и за да се възстанови чувствителността, необходимо е да мине известно време.

Имунитетът, алергията и анафилаксията са явления, които по своя характер са тясно свързани помежду си. И трите вида реакции на организма може да бъдат предизвикани от един същ дразнител (антиген).

Инфекциозна алергия при животнитеАко на заек през 5 - 6 дни се инжектира парентерално 4 - 5 пъти по 0,2 - 0,3 см3 конски серум, в кръвта му ще се появят антитела - преципитини. Това показва, че в организма на заека се е изработил имунитет към конския серум.

Ако на заека се вкара парентерално 0,05 - 0,1 см3 конски серум и след 12 - 24 дни му се инжектира венозно 1 - 2 см3 от същия серум, животното реагира с анафилактичен шок.

И накрая, ако на заека се инжектира подкожно по 3 - 5 см3 конски серум през всеки 5 - 6 дни, на 5-то - 6-то инжектиране се проявява алергичната реакция.

Следователно в зависимост от дозата и сроковете на вкарването един и същ антиген може да предизвика или имунитет, или анафилаксия, или алергична реакция. Тези факти показват, че макар имунитетът, анафилаксията и алергията като явления да са качествено различни, по своята същност те представляват различни фази на един и същ имунобиологичен процес.

Рейтинг:

Отзиви

д-р БауБау
До 5. Милен Недев - ако не е отхвърлена диагноза за алергична проява е добре да се направи този тип тест. В София има добри ветеринарни клиники и специалисти, към които бихте могли да се обърнете. Очевидно е, че проблема е хроничен и се проявява в определен момент! Имайте предвид, че противовъзпалителните средства не лекуват, а само облекчават проблема! Докато се разбере и истинската причина Ви съветваме да преминете на по-диетичен режим на хранене, а именно - специални лечебни гранули за кучета предразположени към алергии.
Милен Недев
Кучето ми си разлизва едната лапа и стига до кръв. Проблема е от преди 2 години. Ходили сме при всички ветеринари в Сливен, но проблема си остава. :( Това което мога да отхвърля като причина е Нервна поява, хормонален проблем, гъбички, вреден навик, нервна почва, стрес, вътрешни и външни паразити. Ползва ли сме противовъзпалителни лекарства. Първото беше румънско (не му помня името) второто беше Преднизилон кортико. И двете повлияха добре и разлизването спря. Пихме го по схема - не повече от 40 дни. След спирането обаче проблема пак започва. Съмнявам се за алергия, но трудно намирам материали и доктори в България които да направят такава диагностика и съответно да ми назначат лечение. Какво ще ме посъветвате?
д-р БауБау
До 3. spaik - причините могат да бъдат много. Важно е да знаете, че ако това се проявява периодично (през няколко седмици или месеци) има фактор, който е причината за това. Съветваме ви да наблюдавате кога кученцето проявява тези признаци (например след хранене след определена храна, след баня и т.н.). Ако в момента кучето е с тези симптоми съветваме възможно най-бързо да се прегледа от ветеринар, тъй като алергичните реакции протичат бързо и понякога имат доста неблагоприятни последствия ако не се вземат навременни мерки.
spaik
ky4eto mi ima alergiq ,vazpalqvat my se o4ite ot tarkane i ima goliam sarbej po tialoto.niakoi ako znae ne6to po tozi sly4ai 6te sme blagodarni
д-р БауБау
До 1.Сара - Опитайте, само наблюдавайте да не го оближе. Най - важното сега е да не го почиствате с мокри кърпички. Може да пробвате и с преднизолон (човешки).
Коментирай
loading...