Назад до Кучета

Интелигентност при кучетатa

Кучетата са видът с най – голямо многообразие в целия свят. Ние ценим разнообразието и правим всичко възможно да го увеличим. Селектирали сме животни, които да ни помагат в лова, подкарването, тегленето, както и да ни правят компания. Днес има стотици различни породи и предстоят да се появят още, отличаващи се по своите форми, размери, интелект и енергия.

По природа кучетата са едни от най-умните домашни животни. Също както при хората, и при тях има степени на интелигентност, по които се отличават. Има породи, които могат да се обучат да правят всичко – от подкарване и лов до откриване на изгубени животни. Някои умници могат дори да играят билярд, да разпознават лошите.

Те са до нас, когато сме в беда и многократно са спасявали живота ни. Има много кучета, които показват добър потенциал за обучение и дори разбират езика на хората. Да не говорим, че някои кучета могат и да четат.

Умът на кучетата е еволюирал, за да изпълняват всяка задача, за която са нужни. Някои от най - умните породи са тези, които са работили с човека.

Пастирските кучета и подкарвачите са изключително интелигентни и се концентрират за да свършат работата си. Учени в университета във Флорида наскоро са доказали, че кучетата могат дори да разчитат изпражненията ни.

Най – умните кучета

Най - умното кучеКое е най - умното кучеНа първо място по интелигентност е породата Бордър коли, смятано за най – умното куче в света. То е високо интелигентно и много лесно обучаемо куче. Наричат кучетата от тази порода "кучешките ракетни инженери".

Поколения на внимателно селектиране, в граничния район между Англия и Шотландия са създали идеалното пастирско куче – Бордър колито – едно от най – верните кучета. Високият интелект е разковничето към уменията на това куче. Породата е селектирана да изпълнява сложни задачи и с хора, и самостоятелно.

Всеки добър овчар трябва да има добро куче. В Уелс Бордърколито продължава да е важна част от овцевъдството.

Ако се обучи внимателно може да направи почти всичко – би направило всичко за стопанина си и работи дори в сурови условия. За да се обучи на високо ниво са нужни време и усилия. Първоначално, кучето научава серия от прости вербални команди. След като ги овладее се учи и да се подчинява на подсвирквания.

Ако имате такова куче, не го оставяйте само по цял ден. Трябва да отделите време и да проявите инициатива, да извеждате кучето и непрекъснато да му помагате да учи нови неща. Ако не се занимавате с него то ще Ви побърка и ще унищожи всичките Ви вещи.

На второ място по интелигентност е признат Пуделът. В търсене на най-умното куче външният вид заблуждава. Под великолепната козина се крие голям мозък. Повечето хора смятат, че това е лигаво куче, но според други – това е "Малък човек в тяло на куче".

Интелигентност на ПуделаБолонките имат лоша репутация. Пуделите – също, но всъщност те са много умни. Както при Лабрадорите, силното им желание да радват ги прави идеални за кучета водачи, кучета за социална терапия и кучета помощници. Някои от пуделите умеят да отварят шкафове, да светват лампата и да носят телефона на своя стопанин.

Изумително е, но има и такива които отговарят на писмени команди, без допълнителен визуален или вербален  знак.

Четат ли наистина?! – отговорът е "Не!". В мозъка на кучетата няма езиков център и способността за разчитане на команди вероятно се дължи на способността им да реагират на визуални стимули във фронталния кортекс – зоната, която образува визуалните образи. Следователно превръща визуалния образ в команда.

Стимулиране на умните породи

Има много играчки, с които можете да разнообразите живота на кучето. Може да скриете лакомства в малки кутийки и да оставите кучето да открие къде са.  Това е не само упражнение за ума му, но и забавно занимание.

Интелигентност на кучетата – класификация на породите

Съществуват 3 типа интелигентност при кучетата според проф. д-р Станли Корен, преподавател по психология в университета на Британска Колумбия:

  • Адаптивна интелигентност, която е индивидуална характеристика и се определя посредством специални тестове
  • Инстинктивна интелигентност, която също е индивидуална характеристика и се определя със специални тестове
  • Работна интелигентност, която е породна харктеристика. Нивото на работната интелигентност се определя от броя на повторенията, необходими за научаване на нова команда.

В зависимост от това породите са разпределени условно в 6 групи:

I ГРУПА – от 1 до 10 МЯСТО
По - малко от 5 повторения
1. Бордър коли
2. Пудел
3. Немска овчарка
4. Златен ритривър
5. Доберман
6. Шетландска овчаркаШелти
7. Лабрадорски ретривър
8. Папийон
9. Ротвайлер
10. Австралийски кетълдог
II ГРУПА – от 11 до 26 МЯСТО
Между 5 и 15 повторения
11. Уелско корги пембрук
12. шнауцер джудже
13. Английски спрингер шпаньол
14. ТервуренБелгийска овчарка
15. Шиперке
16. Коли
      Вълчи шпиц
17. Курцхаар – немски късокосмест птичар
18. Гладкокосмест ретривър
      Английски кокер шпаньол
      шнауцер
19. Бретон шпаньол
20. Американски кокер шпаньол
21. Ваймарски птичар
22.Малиноа - Белгийска овчарка
      Бернско пастирско куче
23. Померан
24. Ирландски воден шпаньол
25. Унгарска визла
26. Уелско корги кардиган
III ГРУПА - от 27 до 39 МЯСТО
Между 15 и 25 повторения
27. Чезапийкбейритривър
      Пули
      Йоркширкски териер
28. Ризеншнауцер
29. Еърдейлтериер
     Фландърско бувие
30. Бордъртериер
     Бриар
31. Уелски спрингерспаниел
32. Манчестърски териер
33. Самоед
34. Фийлдспаниел
     Нюфаундленд
     Австралийски териер
     Американски стафордширски териер
     Гордънов сетер
     Брадато коли
35. Кеърнтериер
     Кериблутериер
     Ирландски сетер
36. Норвежко лосово куче
37. Афенпинчер
     Пинчер – джудже
     Английски сетер
     Фараонова хрътка
     Клъмберспаниел
38. Норички териер
39. Далматинец
IV  ГРУПА - от 40 от 54 МЯСТО
Между 25 и 40 повторения
40. Мекокосмест пшеничен териер
      Бедлингтънтериер
      Фокстериер – гладкокосмест
41. Къдравокосмест ритривър
      Ирландски вълкодав
42. Кувас
      Австралийска овчарка
43. Салуки
     Финландски шпиц
     Английски пойнтер
44. Кавалер кинг Чарлс спаниел
     Дратхаар – немски твърдокосмест птичар
     Черно-кафяв кунхаунд
     Американски воден шпаньол
45. Сибирско хъски
     Къдрав бишон – Бишон фризе
46. Тибетски шпаньол
      Фоксхаунд (английски и американски)
      Видрово гонче
      Грейхаунд
      Грифон на Корталс
47. Западнохайландски бял териер
48. Боксер
     Немски дог
49. Дакел
     Стафордширски бултериер
50. Аляски маламут
51. Уипет
     Шар пей
     Фокстериер – твърдокосмест
52. Родезийски риджбек
53. Поденко ибиценко
      Уелски териер
      Ирландски териер
54. Бостънски териер
      Акита
V ГРУПА - от 55 до 69 МЯСТО
Между 40 и 80 повторения
55. Скайтериер
56. Норфолкси териер
     Сийлиъмски териер
57. Мопс
58. Френски булдог
59. Брюкселски грифон
     Малтийска булонка
60. Малка италианска хрътка
61. Китайско голо куче
62. Дендидимънттериер
     Малък вендейски бесетгрифон
     Тибетски териер
     Японски Хин
     Лейкландски териер
63. Староанглийска овчаркаБобтейл
64. Пиренейско планинско куче
65. Скочтериер
     Санбернар
66. Бултериер
67. Чихуауа
68. Ласа апсо
69. Булмастиф
VI ГРУПА - от 70 до 79 МЯСТО
Между 80 и 100 повторения
70. Шицу
71. Басетхаунд
72. Мастиф
     Бигъл
73. Пекинез
74. Блъдхаунд
75. Борзая – Руска хрътка
76. Чау Чау
77. Булдог
78. Басенджи
79. Афганистанска хрътка
Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

33. Б.Янакиева
А Джак Ръсел?...
32. Доберман
И още нещо,може да си виждал тъпи и умни кучета от една и съща порода но това нищо не означава!Умствения потенциал на кучето се развива с тренировки и е различен при различните породи.Ако две кучета от една и съща порода,едното обучавано и тренирано а другото не,се сравняват,естествено че заключението ще е -едното тъпо,другото не.И това е грешно,просто е нужно отключването на умствения потенциал.Селекцията се прави точно с тази цел и няма нищо общо с расите при хората.Подбират се две или повече породи кучета с различни качества,прави се селекция и се получава нова порода кучета,която придобива качества от предците си в зависимост ,какво се търси от породата,предназначението и-служебно куче,пазач,овчар,за лов,водач,спасител,за компания и т.н.Пример за това са Черен руски териер,Доберман,Московски страж,Голдън Ретривър,Аржентински дог,....,и много,много други породи.Не се впрягайте толкова,всяка порода куче има завиден интелект,стига да имаме време за обучение и възпитание.Най-важното е да се отнасяме с уважение и любов към тях,защото те отвръщат десетократно.
31. Доберман
До 27.Джаф,може да не ти харесва но класацията е факт!Изследвани са много екземляри от много породи кучета.Затова се правят селекции,подобряване коеф. на интелигентност и работни качества.Винаги има изключения,дори и при безпородни кучета но тук става въпрос за друго-селектирани породи и предназначението им.Пример(просто пример с порода):Хъскито е най-доброто впрегатно куче но то няма интелект да бъде полицейско или военно куче,да не говорим пък куче пазач или факта,че доста често на чело на впряга стои Сибирска Лайка.Да речем,че се получи...,кому е нужно екземпляр едно на милион и то с години обучение?В края на статията е ключът към отговора на всичко.АДАПТИВНА,ИНСТИНКТИВНА И РАБОТНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ.Много бъркаш понятията "раса при хората" и "селекция при кучетата"
30. д-р БауБау
До 26. Елинор - очевидно не е включен в списъка. Защо, няма как да знаем обаче.
29. Джаф
Пълни глупости! Все едно да твърдите, че всички хора от някоя раса са по-умни от всички хора от друга раса. Виждал съм толкова тъпи и много умни кучета от една и съща порода. Убеден съм, че авторът не е обучил нито едно куче през живота си и няма понятие как става това! Никой не му дава право с горните си списъци да произнася присъди над различните породи! така правеха нацистите и расистите!
28. Елинор
На кое място е Чехословашки вълчак ??? Няма го в списъка.
27. Жельо
Благодаря Ви, ще ги изпробвам!
26. д-р БауБау
До 23. Жельо - всяко куче може да бъде обучено ако се прояви постоянство и търпение към него. Ако кученцето е над 1 година вероятно ще е необходимо повече време за да усвои командите, които желаете. Изпращаме Ви линк с команди, които се надяваме да Ви бъдат от полза :) http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE
25. Жельо
Здравейте! Аз имам кученце (кръстоска от много породи) и моля за съвет : Дали ще бъде лесно за обучение. По колко пъти горе - долу повторения трябва да има на един и същи номер, за да го научи. И това е. :) Иначе е много сладък!
24.
Аз имам пясъчен пинчер-класик.на 11 месеца е и страшно умен.Прави неща,изпълнява команди и т.н. Всеки ден ме изненадва с нещо ново. Много ум в главицата си има.
23. Julie-The Catalan Sheepdog
Каталунска овчарка...?Те също са много интелигентни...Имам и бордър коли и каталунска овчарка...Горе долу еднакво интелигентни са....
22. д-р БауБау
18. Milena Deneva - 1. Класификацията не сме я съставяли ние, а проф. д-р Станли Корен. Тази класификация е просто един ориентир, от който винаги има изключения. / 2. Да, различни породи са. / 3. Пише се "болонка".
21. jan sazonov
za men belgiiskata ov4arka [malinoa] e edno ot nai ymnite i rabotni porodi
20. Milena Deneva
В текста са коментирани Пуделът и Болонката като умни кучета. В списъка фигурира Малтийската булонка на 59-то място. 1. Това противоречие ли е? 2. И още: Болонка и Малтийска булонка различни породи ли са? 3. И как е правилно бУлонка или бОлонка? Моля за отговор и на трите въпроса.
19.
Не виждам Немски шпиц! А това е една от най-древните породи, абсурд е да я няма! От нея произлизат много други породи...
18.
видях го
17. Анонимен
къде е далматинеца
16. д-р БауБау
До 13. Анонимен - адмирации за Вашият Мечо :) Такива са статистиките. Това разбира се не означава, че по - възрастно куче не може да бъде научено (очевидно вашето куче е един пример за това). Установено е, че в по-ранна възраст кучетата по-възприемчиви и податливи на команди и привикване към определено поведение.
15. Анонимен
Незнам дали му е тука мястото ама все пак ще го напиша: Защо казватрче старите кучета се учат по бавно? Ето например моя Мечо - на 7-8год и нова команда си я научава за ден два по десетина повторения наведнъж!!!!!
14. д-р БауБау
До 11. ? - Не всички породи са включени в класификацията на проф. д-р Станли Корен. Защо? И ние не знаем ...
Виж още отзиви
Коментирай
loading...