Назад до Морски обитатели

Чудовището от Лох Нес

От време на време средствата за масово осведомяване, както и някои книги, съобщават за неоткрити още от науката едри животни на различни места по нашата планета.

Най - много такива данни съществуват за чудовището от шотландското езеро Лох Нес, известно като "Неси".

Вече десетилетия наред се говори и се пише за това загадъчно същество. Интересът към него е много голям и до днес.

Езеро Лох НесЕзерото Лох Нес прилича на дълъг и тесен канал. То е дълго 24 мили, а максималната му широчина е 1.5 мили. В него е измерена дълбочина от почти 300 метра, без да се знае дали тя е най - голямата.

Езерото е сладководно и съдържа много торфени частици. На около 15 м дълбочина водата му е вече непрозрачна. Езерото никога не замръзва. Бреговете му са стръмни, обрасли с гори.

Някога Лох Нес е било тесен морски залив, който по - късно се е отделил от морето. В езерото има богат живот. В него се срещат особено много змиорки, съомги и някои други риби.

Първото известие, че в Лох Нес живее някакво чудовище, е отпреди приблизително 1400 години. Загадъчното животно става известно на света едва през 1933 г., когато по северното крайбрежие на езерото е построено първокласно шосе и Лох Нес започва да се посещава масово от туристи.

Оттогава насам стотици хора твърдят, че са видели чудовището, което получава галеното име "Неси". Всяка година има по около десетина такива сведения, дори и видео - кадри.

НесиПовечето очевидци казват, че са виждали само едно животно, докато сравнително малко на брой хора твърдят, че са наблюдавали едновременно две животни. Описанията, които се дават, невинаги си схождат напълно.

Според повечето наблюдатели животното има малка, приличаща на змийска глава, дълга шия, умерено голямо тяло и дълга мощна опашка, както и четири плавника с ромбовидна форма. Различните очевидци съобщават, че то има една, две или дори три гърбици.

Дължината на Неси се преценява от 4.5 до 15 м. Според някои от хората, които смятат, че в Лох Нес живеят някакви грамадни животни, тези разлики в големината, а също така в цвета и във формата могат да се обяснят с наличието на повече животни в езерото.

ПлезиозавърОтносно това, какво животно е всъщност чудовището, съществуват различни предположения. Най - често се смята, че то е някакъв плезиозавър, но съществуват и мнения, че може би е неизвестен гигантски тюлен или архаично китообразно.

Допуска се дори, че е възможно Неси да няма нищо общо с познатите разреди животни.

Първата снимка, направена на чудовището, датира още от 1933 г. След това се направени и други снимки, а има и филми за него.

С усъвършенстването на апаратите за подводни изследвания Неси е търсено с помощта на сонари (хидролокатори), подводни камери и хидрофони.

Хората, които отричат съществуването на чудовището, каквито са главно някои английски зоолози, обясняват по различен начин получените фотообрази - като образи на плуващи дървета, видри или други обекти, понякога и с оптични явления, но не и с гигантски животни.

Установяването с помощта на сонари на големи движещи се предмети във водата тези специалисти обясняват също така с плаващи дървесни дънери, рибни стада, натрупвания на водорасли и т. н. През 1975 г. са направени редица подводни снимки, на някои от които привържениците на съществуването на Неси смятат, че се виждат различни части от тялото на чудовището - главата, една част от шията и трупа, както и плавници.

На специално заседание в Лондон, на което присъстват не само видни учени, но също така членове на двете камери на парламента, журналисти и наблюдатели с различни интереси, тези снимки са демонстрирани.

Съществува ли НесиНякои от присъстващите на заседанието зоолози и палеонтолози изказват мнение, че на снимките действително се виждат части от тялото на някакво голямо животно или животни.

Други специалисти обаче смятат, че показаните снимки не са достатъчно доказателство за съществуването на големи животни в Лох Нес, тъй като образите са неясни и дават възможност за различни тълкувания.

Опитите да се докаже съществуването на Неси в езерото продължават и през следващите години. Голяма експедиция, в която участват голям брой катери, снабдени със сонари и други модерни апарати за подводни изследвания, се е състояла през октомври 1987 г. Обаче и тази експедиция не е успяла да докаже съществуването на лохнеското чудовище.

Учените, които отричат наличието на някакви грамадни животни в езерото, привеждат редица факти в подкрепа на своето схващане. На първо място това е липсата на всякакви трупове или част от трупове на чудовището.

Опитите да се намерят скелети от големи животни по дъното на езерото с помощта на сонари през 1976 г. завършват без резултат. Привеждат се и някои други аргументи в полза на схващането, че Неси не съществува: липсата на тор и отпечатъци по сушата от животното (през последните 60 - 70 години има съобщения, че около 12 пъти животното е видяно на сушата), неизвестността как дишат чудовищата, щом те се появяват само рядко на повърхността, и някои други.

В заключение трябва да отбележим, че и досега съществуването на Неси не може да се смята за напълно доказано. На този етап, съществуването на Неси нито е отречено, нито е повтърдено на 100 % въпреки неуспоримите доказателства, според някои.

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

"EXTREEM" - Помпи за вълни
109.20
лв
+ подарък изненада

Отзиви

Валентина
може би Неси е истинска
Анонимен
може би да
д-р БауБау
До 2.Яни - На този етап това е информацията, с която разполагаме. Смятаме, че не е малко и обхваща най - важното и интересното около тази загадка.
яни якимова
Аз днес гледах един филм по телевизията легендата на езерото много ми хареса и ме зайнтригува ! Ако можете ми дай те ми някаква информация за Лох Нес моляве ! Не е шега ! Аз лично сам му голяма почитателка ! И си обещах , че като порасна ще ида там и ще докажа истината ! Но митрябва време да сварша училище ! Моля ви пратете ми някаква информация !
д-р БауБау
До Яни - На този етап това е информацията, с която разполагаме. Смятаме, че не е малко и обхваща най - важното и интересното около тази загадка.
Коментирай
loading...