Назад до Морски обитатели

Как китовете се предпазват от слънчеви изгаряния?

Когато отиват на плажа обикновено хората намазват телата си със слънцезащитни кремове, които ги предпазват от слънчево изгаряне.

Но как морски бозайници като китовете се предпазват от слънчевите лъчи?

Някои видове китове, като кашалота прекарват до 6 часа на повърхността на водата, препичайки се на слънце, преди да се гмурнат в дълбините. Как се предпазват от слънчево изгаряне?

Оказва се, че китовете имат защитни механизми по кожата си, които го предпазват от слънчевите лъчи. Учените са направили повече от 100 кожни биопсии на сини китове и кашалоти в Калифорнийския залив между 2007 и 2009 година. Те са използвали арбалети оборудвани със специални стрели, които да откъснат малка част от кожата на животното, без да го нараняват сериозно.

Учените установили, че сините китове, които имат най - светлата кожа хващат тен през лятото, преди да мигрират на север в търсене на храна. Кашалотите обаче не потъмняват. Според учените кашалотите имат протеини в кожата, които ги предпазват от ултравиолетовите слънчеви лъчи и това им позволява да се препичат с часове на повърхността на водата.

Този процес е подобен на произвежданите в човешкото тяло антиоксиданти в отговор на свободните радикали и молекули, които могат да причинят много генетични и клетъчни увреждания.

Друг вид китове – финвалите се предпазват от слънчеви изгаряния благодарение на високите нива на кожния пигмент меланин, който защитaва от ултравиолетовата радиация.

От какво боледуват делфинитеВ последните години озоновия слой, който защитава Земята от вредната слънчева радиация изтънява и учените искат да разберат как това се отразява на китовете и делфините.

Тревожен е факта, че последните години все повече морски бозайници страдат от кожни заболявания и слънчевата радиация може да е една от причините.

Въпреки защитните механизми на китовете високите нива на слънчева радиация все пак могат да ги наранят. Учените са установили, че слънчевата радиация уврежда митохондриите в клетките на кожата на китовете. Митохондриите захранват клетките с енергия.

Изследователския екип констатира, че китовете, които съдържат по - малко количество меланин в кожата си, като сините китове, страдат в по - голяма степен от слънчевите изгаряния и митохондриите в клетките им са по - увредени.

Финвалите от друга страна, които имат по - големи количества меланин в кожата си имат по - малки изгаряния и митохондриите в клетките им са по-малко увредени. Увреждането на митохондриите води до по - бързо стареене на кожата, което се проявява, както при китовете, така и при хората.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...