Назад до Дакел

Дакел

  1. Дакел
  2. Външен вид на Дакел
  3. Физическа характеристика на Дакел
  4. Характер и поведение на Дакел
  5. Отглеждане и дресировка на Дакел
  6. Здравословен статус и проблеми при Дакел
  7. Анатомични особености на Дакел
  8. Исторически данни, митове и легенди за Дакел
  9. Интересни факти за Дакел

Исторически данни, митове и легенди за Дакел

Според някои изследователи ранните корени на дакелите се крият чак в древен Египет, където има много гравюри с участието на късокраки ловни кучета. Наскоро учени от Американския университет в Кайро откриха мумифицирано куче от древна египетска гробница, което много прилича на дакел.

Съвременният дакел е дело на германски развъдници и представлява смеска от немски, френски и английски хрътки и териери. Дакелите са били едни от любимите кучета на кралските дворове в цяла Европа.

История на дакелаПървоначално те са били използвани за лов на язовци, като са проследявали следите им, благодарение на изключително силното си обоняние.

За пръв път за тези кучета се споменава в книга написана през 18 век. Оригиналните немски дакели са били по - големи от съвременният вариант на породата с тегло между 14 и 18 кг.

Освен за лов на язовец, дакелите са били използвани още и за лов на дива свиня.

Има доста спорове за това кога е започнало развъждането на тази порода, специално за лов на язовец. Според АКС това е станало през 15-ти век, докато според Клуба на дакелите в Америка - това се е случило през 18-ти или 19-ти век.

Защо копае дакелаХарактерните увиснали уши на дакелите и извитата им опашка са били създадени преднамерено от развъдниците. За ушите това е било за да се предпазят ушните канали на кучето от пръст докато копае.

Извитата опашка има две предназначения - да се вижда по - лесно кучето във висока трева и ако заседне в някоя дупка да бъде издърпано по - лесно.

Има две теории за това как са се появили дългокосместите дакели. Едната е, че част от малките на дакелите са се раждали с малко по - дълга козина и чрез селективно отглеждане развъдниците са развили този тип на породата. Според другата теория - дългокосместите дакели са се появили при кръстоската на дакели и шпаньоли.

Дакелите с твърда (остра) козина са били създадени в края на 19-ти век. Предполага се, че те са кръстоска между обикновен дакел и някоя от породите с остра козина, като шнауцер, германски пойнтер или шотландски териер.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Благодаря
BAystoqn
те са малките чудеса Момчето е срамежливо Момата бие и хапе наред товаса времени неща
BAystoqn
имам си малка залагалка симпятяга на 4 месеца вече аз съ м и основата Зъбките хапиме яко но си ме обичка и ма си и жених на 2 години кой то се срина ка то я видя на сетрами
След баба Шер на 14 год, която вече е в небесните ловни полета си имам Ика на 36 дни! Любов с любов се лекува!
Нашето мило същество загина нелепо на Цветница.Беше много мила,обичаше ни много и ние нея.Беше на 10 години.Много ни е тежко.Много липсва на всички
Виж още отзиви
Коментирай
loading...