Назад до Дакел

Дакел

  1. Дакел
  2. Външен вид на Дакел
  3. Физическа характеристика на Дакел
  4. Характер и поведение на Дакел
  5. Отглеждане и дресировка на Дакел
  6. Здравословен статус и проблеми при Дакел
  7. Анатомични особености на Дакел
  8. Исторически данни, митове и легенди за Дакел
  9. Интересни факти за Дакел

Здравословен статус и проблеми при Дакел

От какво боледува дакелаПо отношение на здравословният статус, породата е известна с това, че има гръбначни проблеми, дължащи се на изключително дългият гръбначен стълб и малкият гръден кош.

Рисковите фактори, които увеличават вероятността от развитие на проблеми с гръбнака са основно затлъстяване или прекалено интензивни физически упражнения, които поставят прешлените под голям натиск.

Най - често срещаната болест на гръбнака при дакелите е IVDD (Intervertebral disc disease). Това е сериозно неврологично смущение, което засяга междупрешленните дискове. Наблюдава се при 20-25% от дакелите. Обикновено болестта се лекува с лекарства и упражнения, но при по - сериозните случаи може да се наложи и оперативна намеса.

Освен проблемите с гърба, дакелите имат предразположеност и към пателарна луксация или т.нар. разместване на колянното капаче. Дакелите боледуват още от остеогенезис имперфекта ("чуплива костна болест").

Това се отнася най - вече за дакелите с твърда козина. Около 17% от тях боледуват от нея. Ако се направи генетичен тест на животното преди разплод тази болест може да бъде ограничена, защото около 25% от новородените ще наследят болестта.

При някои дакели се наблюдава различна степен на загуба на слуха и зрението. Други здравословни проблеми при дакелите могат да бъдат: наследствена епилепсия, грануломатозен менингоенцефалит, зъбни проблеми, синдром на Кушинг, очни проблеми (глаукома, прогресивна атрофия на ретината, язви на роговицата и др.)

Дакелите са около 2 пъти по - предразположени от другите кучета да развият вроден сърдечен дефект. Развъдниците непрекъснато работят по това да изчистят породата от тези генетично-наследствени болести.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Благодаря
BAystoqn
те са малките чудеса Момчето е срамежливо Момата бие и хапе наред товаса времени неща
BAystoqn
имам си малка залагалка симпятяга на 4 месеца вече аз съ м и основата Зъбките хапиме яко но си ме обичка и ма си и жених на 2 години кой то се срина ка то я видя на сетрами
След баба Шер на 14 год, която вече е в небесните ловни полета си имам Ика на 36 дни! Любов с любов се лекува!
Нашето мило същество загина нелепо на Цветница.Беше много мила,обичаше ни много и ние нея.Беше на 10 години.Много ни е тежко.Много липсва на всички
Виж още отзиви
Коментирай
loading...