Назад до Дакел

Дакел

  1. Дакел
  2. Външен вид на Дакел
  3. Физическа характеристика на Дакел
  4. Характер и поведение на Дакел
  5. Отглеждане и дресировка на Дакел
  6. Здравословен статус и проблеми при Дакел
  7. Анатомични особености на Дакел
  8. Исторически данни, митове и легенди за Дакел
  9. Интересни факти за Дакел

Отглеждане и дресировка на Дакел

Отглеждане

Ако решите да отглеждате дакел у дома е хубаво да знаете, че повечето от тях не обичат непознатите хора и обикновено ръмжат или лаят по тях. Въпреки, че по принцип са енергични кучета, някои от тях са доста уравновесени. Това куче определено не е за всеки стопанин.

Необучените и отегчени дакели могат да имат много деструктивно поведение. Ако не са отгледани правилно и не са социализирани от ранна възраст дакелите могат да станат агресивни или страхливи. Дакелите имат нужда от грижовен стопанин, който да разбира нуждите им от развлечения и упражнения.

Дакелите не са добър избор, ако имате много малки деца. Като всяко куче те се нуждаят от правилно отношение в ранна възраст. Добре обучените дакели и добре възпитаните деца могат да се разбират добре. Към непознати деца могат да станат доста агресивни. Затова бъдете внимателни! Това се отнася най - вече за по - малките деца, които се движат бързо около тях и вдигат шум.

Поради издължената си форма дакелите могат много лесно да се контузят, ако не се подходи правилно към тях. Научете децата си да държат или да си играят с дакелите само, когато са долу на земята.

Как се гледа дакелНаучете детето си как да подхожда към кучето и никога да не го закача, когато то спи или се храни. Никога не оставяйте децата сами с кучето и постоянно им "хвърляйте по едно око".

Повечето дакели се разбират добре с други домашни любимци, особено ако са израснали заедно. Те обаче обичат да доминират и затова може да се налагат над тях.

Любопитно: През 2008 г. университета в Пенсилвания е провел изследване, в което са участвали над 6000 собственици на кучета. Те са интервюирани и резултатите са показали, че малките породи кучета са по - склонни към това да проявят агресивно поведение.

Според това изследване дакелите са определени като най - агресивните кучета, като 20% от тях имат склонност да хапят непознати и е голям процента на нападения над другите кучета и техните собственици.

Грижи за козината

Дългокосместите дакели имат най - голяма нужда от редовно сресване, за да се избегнат сплъстявания. Късокосместите и твърдокосместите също не бива да се пренебрегват, но при тях не се налага сресване. Изчеткването им веднъж седмично обикновено е достатъюно за поддържане на добър вид на козината. Тази порода има средна степен на смяна на козината.

Основни стъпки как да поддържате вашият любим дакел в перфектен външен вид:

Стъпка 1 ...

Поставете дакела на удобно място на пода или на стабилна маса. Ако сте избрали да оставите кучето на пода е добре да сложите голяма мека кърпа под него и да премахнете всички аксесоари от него, като например кучешки дрешки или нашийник.

Стъпка 2 ...

Използвайте четка или гребен и внимателно срешете/изчеткайте ушите му. След това обърнете кучето по гръб и срешете/изчеткайте гърдите му, подмишниците и вътрешната част на крайниците. Обърнете специално внимание на гърба и лицето на кучето, като го сресвате много нежно.

Стъпка 3 ...

Използвайте гумена четка и внимателно четкайте гърба, шията и бедрата на кучето.

Стъпка 4 ...

Следва почистване на ушите. Използвайте препарат за почистване на уши, там където ушната кал е очевидна. Ушната кал обикновено е кафява или черна на цвят. Ако ползвате препарат го впръскайте в ухото на кучето по описания в инструкциите начин и го разтъркайте с кръгови движения. Вземете памучен тампон, поставете го точно под ушната мида и издърпайте главата на кучето към него. След това вземете чист памучен тампон и избършете мястото, където е пръснат препарата.

Не забравяйте, че вие може да почистите ушите само повърхностно. Необходимо е периодично по - дълбоко почистване и от ветеринар. Не правете експерименти у дома!

Стъпка 5 ...

Вземете четка и паста за зъби за кучето. Можете да си ги купите във всеки един магазин за домашни любимци или от вашия ветеринарен лекар. Миенето на зъбите на кучето е много важно и може да предотврати болезнени и скъпи стоматологични манипулации.

Използвайте четка и паста специално за кучета. Вземете пастата за зъби и изстискайте върху четката количество, колкото едно грахово зърно. Внимателно издърпайте устните на кучето нагоре, за можете да виждате зъбите му. Търкайте зъбите му за около минута. Кучешките пасти са специално пригодени за кучета и поглъщането на част от тях не е опасно за вашият любимец.

Стъпка 6 ...

Очите също изискват своите грижи. Препоръчва се периодичното им почистване с тампон и разтвор за очи. Бъдете внимателни да не поставите тампона в окото на кучето, защото може да предизвикате раздразнение.

Стъпка 7 ...

Ако смятате, че може да се справите с рязането на нокти на вашият любимец е необходимо да закупите специалните ножички, пригодени за кучета. Първият път помолете ветеринарят да ви покаже как да режете ноктите и не го правете сами. Той ще ви посъветва какъв размер и вид ножичка да закупите.

Изрязвайте само върха на нокътя, за да не достигнете до чувствително място. Ако достигнете до живеца на кучето, това ще бъде много болезнено за него и обикновено е съпроводено с доста обилно кръвотечение, което за радост не е опасно.

Стъпка 8 ...

Време е за баня! Трябва да изберете подходящ шампоан. Не ви съветваме да избирате шампоана само по неговият аромат или външен вид. Той трява да бъде съобразен с типа козина на вашето куче. Вашият ветеринар или консултант в зоомагазина ще ви помогнат при избора.

Указания за къпане на късокосмест дакел: Преди да намокрите кучето, поставете два памучни тампона в ушите му, които ще предотвратят влизането на вода в тях. Намокрете добре кучето, като започнете от главата и стигнете до опашката.

Вземете шампоана и изпръскайте малко в ръката си. Почнете да сапунисвате кучето от горната част на врата до края на опашката. Сапунисайте външната част на ушите, крайниците, гърдите, корема и останалата част от тялото. Внимавайте с очите на кучето! Изплакнете шампоана от козината в продължение на най - малко 3 минути, като се уверите, че сте измили напълно препарата.

След това сапунисайте главата.  Първо започнете от горната част на главата и след това продължете надолу към муцуната. Ако използвате и балсам - изстискайте балсам в ръцете си и го разтрийте върху козината на кучето от горната част на врата до върха на опашката. Оставете балсама да попие за около 5 минути. След това изплакнете до пълното му отмиване. Ако все още има балсам в козината на кучето, продължавайте да я изплаквате, докато се измие нацяло.

След това оставете кучето само да се изтръска от водата поне веднъж. Това ще свърши наполовина работата ви по подсушаването. Вземете кърпа и увийте цялото тяло на кучето за около 20 секунди без да търкате. Търкането прави козината на дакела да изглежда по - груба.

След като махнете кърпата козината на кучета трябва да бъде влажна, но не мокра. Вземете четка и започнете да сресвате козината. Трябва да сресвате/изчетквате по посока на растежа на косъма. Ако сресвате дакела, докато козината изсъхне напълно тя ще придобие много мек и добър вид.

Ако сте следвали последователно всички стъпки - Вашият любимец е готов за своите нови предизвикателства и игри.

Дресировка

Как да обуча дакелКато се има впредвид техният характер, дакелите се обучават доста трудно. Затова се препоръчва обучението им да започне още от ранна възраст. Търпението и последователността са от ключово значение за постигане на успех в това начинание.

Това са активни кучета с голяма издръжливост и имат нужда от всекидневни разходки. Те ще се радват на безгрижни игри в парка или на други безопасни открити площи.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Благодаря
BAystoqn
те са малките чудеса Момчето е срамежливо Момата бие и хапе наред товаса времени неща
BAystoqn
имам си малка залагалка симпятяга на 4 месеца вече аз съ м и основата Зъбките хапиме яко но си ме обичка и ма си и жених на 2 години кой то се срина ка то я видя на сетрами
След баба Шер на 14 год, която вече е в небесните ловни полета си имам Ика на 36 дни! Любов с любов се лекува!
Нашето мило същество загина нелепо на Цветница.Беше много мила,обичаше ни много и ние нея.Беше на 10 години.Много ни е тежко.Много липсва на всички
Виж още отзиви
Коментирай
loading...