Назад до Дирофилариоза при кучето

Дирофилариоза при кучето

  1. Дирофилариоза при кучето
  2. Етиология на Дирофилариоза при кучето
  3. Епизоотологични особености на Дирофилариоза при кучето
  4. Патогенеза на Дирофилариоза при кучето
  5. Клинични признаци на Дирофилариоза при кучето
  6. Диагноза на Дирофилариоза при кучето
  7. Лечение на Дирофилариоза при кучето
  8. Профилактика на Дирофилариоза при кучето

Епизоотологични особености на Дирофилариоза при кучето

Дирофилариозата се среща по цял свят и за съжаление все по - често у нас! Някога в САЩ болестта е била изолирана само в южните и югоизточните райони. В момента болестта е най - разпространена по протежението на река Мисисипи и нейните притоци.

Разпространява се много бързо и напоследък се среща в повечето региони на САЩ, включително Калифорния, Орегон и Вашингтон. В Канада са регистрирани заразени кучета в райони, където има много комари - около южните Големи езера.

Как се разпространява болестта?

За разпространение на болестта при кучето е необходимо да има заразен комар, играещ ролята на междинен гостоприемник. Разпространението съвпада със сезона на комарите, който в някои райони на света може да продължи целогодишно. Комарът обикновено хапе кучето там, където козината му е най - тънка. Въпреки това дългата козина не предпазва на 100% кучето от заразяване.

За разпространение на инвазията допринасят широката адаптивност на D. immiiis към голям брой крайни и междинни гостоприемници, а също и продължителното му паразитиране в кучето и другите крайни гостоприемници.

Обилните валежи през годината също са фактор на разпространение. Това от своя страна води към образуването на много биотопи на комарите и висока плътност на техните популации. Заболяването е разпространено по - често сред кучетата, които живеят предимно на открито.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...