🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Дирофилариоза при кучето

Дирофилариоза при кучето

Лечение на Дирофилариоза при кучето

За съжаление лечението не винаги дава резултат особено, когато кучето е в напреднал стадий на заболяването. В миналото лекарството, използвано за лечение на тази болест е съдържало високи нива на арсен и често е имало странични токсични ефекти.

Новите лекарства нямат толкова странични ефекти, което позволява успешно лечение на голям процент от кучетата, диагностицирани с тази болест. Когато кучетата бъдат диагностицирани болестта вече е в напреднала фаза.

Това означава, че паразитите са живели в тялото на кучето достатъчно дълго, за да причинят сериозни увреждания на сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, бъбреците и черния дроб. Ако болестта е много напреднала фаталния изход може да е неизбежен.

Лечение за убиване на зрелите дирофиларии

Лекарството за убиване на тези паразити е инжективно. Трябва да се направи схема за прием на лекарството. Инжекциите могат да се бият и в продължение на 30 дни. Ветеринарят трябва да определи конкретния график за прием, според състоянието на кучето. Много кучета трябва да бъдат лекувани и с антибиотик за борба с потенциалните инфекции от бактерии.

Пълната почивка е от съществено значение за успешно лечение. Зрелите паразити умират за няколко дни и започват да се разлагат. Когато се разложат те се отнасят с кръвта до белите дробове и в крайна сметка се абсорбират от тялото. Тази резорбция може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

Повечето усложнения вследствие на лечението са причинени именно от тези фрагменти от мъртви паразити. Това може да е опасен период, така че е абсолютно задължително кучето да бъде възможно най - спокойно. Първата седмица след инжекциите е критична, защото това е периода, когато "червеите" умират.

Бързото лечение е от съществено значение, ако кучето има значителна реакция в седмиците след първоначалното лечение, въпреки че такива реакции са редки. Ако кучето показва загуба на апетит, недостиг на въздух, тежка кашлица, кашляне на кръв, треска или депресия, трябва да уведомите вашия ветеринарен лекар. Лечението с противовъзпалителни средства, антибиотици, поддържащите грижи и интравенозните течности обикновено помагат в такива случаи.

Лечение за унищожаване на микрофиларите

Приблизително един месец начало на лечението, за убиване на възрастните паразити, кучето трябва да се върне в клиниката за да се приложи лекарство, което да убие незрелите паразити - микрофиларите.

Необходимо ли е друго лечение?

Кучетата в напреднала фаза на Дирофилариоза могат да се нуждаят от антибиотици, лекарства за облекчаване на болката, специална диета, диуретици за отстраняване на натрупаните течности в белите дробове и лекарства за подобряване на сърдечната функция, още преди да е започнало основното лечение.

Дори и след отстраняването на паразитите кучетата ще имат нужда от доживотно лечение за сърдечна недостатъчност. Това включва употреба на диуретици, сърдечни лекарства и специални диети с ниско съдържание на сол.

 Какво можете да очаквате от лечението?

Собствениците на кучета обикновено са приятно изненадани от подобрението на домашния любимец след лечение на паразитите, особено ако кучето е демонстрирало някакви клинични признаци на Дирофилариоза. Много кучета стават по - енергични и жизнени, апетита им се възвръща и отново достигат оптималното си тегло.

 ***

Медикаменти срещу Дирофилариоза:

  • Melarsonyl (Trimelarsan) - мускулно дневно по 5 mg/kg м.
  • Thiacetarsanid (Arsenamid, Filaramid) - венозно два пъти дневно по 2 mg/kg м. няколко дни поред
  • Levamisol - 10 - 15 mg/kg м. вътрешно 14 последователни дни
  • Dithiazaninjodid - вътрешно по 4 - 6 mg/kg м. дневно в продължение на 1 седмица
  • Ditrazin - по 20 mg/kg м. в продължение на 2-3 седмици
  • Ivermectin - вътрешно по 0,2 - 0,4 mg/kg м. неколкократно, като ларвите да не са по - големи от 0.5 mm
Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...