Назад до Дирофилариоза при кучето

Дирофилариоза при кучето

Клинични признаци на Дирофилариоза при кучето

Кучетата показват клинични признаци на инфекция обикновено след няколко години. Затова заболяването обикновено се диагностицира при кучета на възраст от 2 до 8 години.

Клинични признаци при ДирофилариозаОпасна ли е дирофилариозатаБолестта се среща рядко при кучета на възраст под 1 година, тъй като на микрофилриите им трябват от 5 до 7 месеца, за да се развият до дирофиларии.

За съжаление в момента, в който започнат да се наблюдават клинични признаци, заболяването вече е доста напреднало.

Възрастни дирофиларии: зрелите паразити причиняват заболяване, защото запушват сърцето и големите кръвоносни съдове, водещи към него. Те пречат и на нормалното действие на клапата на сърцето.

Запушването на главните кръвоносни съдове намалява кръвоснабдяването до важни органи на тялото. Особено чувствително е кръвообращението към белите дробове, черния дроб и бъбреците. Това от своя страна води до намалена работоспособност на тези органи.

Признаците на болестта зависят от броя на зрелите червеи, тяхното местонахождение, колко време са живели в кучето и степента на увреждане на сърцето, белите дробове, черния дроб и бъбреците.

Основните симптоми на Дирофилариоза са мека и суха кашлица, недостиг на въздух, отпадналост, нервност. Всички тези признаци са най - забележими след тренировка, когато кучето може да стане дезориентирано или дори да припадне.

Ветеринарят може да забележи необичайни белодробни и сърдечни звуци, когато преслушва гръдния кош със стетоскоп. В напреднала фаза конгестивната сърдечна недостатъчност може да стане очевидна - корема и крайниците ще набъбнат, вследствие от натрупването на течности. Може да се наблюдава загуба на тегло и анемия.

Микрофиларии (незрели сърдечни червеи): Микрофилариите циркулират в тялото, но остават основно в малките кръвоносни съдове. Те са толкова широки, колкото малките съдове, затова могат да блокират притока на кръв в тези съдове. Клетките около тези кръвоносни съдове, се лишават от хранителните вещества и кислорода, които обикновено се доставят от кръвта.

Микрофилариите главно увреждат белите дробове и черния дроб. Унищожаването на белодробната тъкан води до кашлица. Чернодробното увреждане води до цироза на черния дроб, което от своя страна води до жълтеница, анемия и обща слабост. Бъбреците също могат да бъдат засегнати и това да доведе до натрупване на токсични вещества в тялото.

***

В заключение: Наблюдават се кашлица, диспное, слюнотечение, венозен застой, асцит, отоци по тялото и обща телесна слабост. Инвазираните кучета бързо се уморяват и проявяват неохота за движение. Ловните и служебните кучета не може да се използват за предназначението си, а при физически натоварвания често настъпва внезапна смърт.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...