Назад до У нас

Добра новина: броят на белите щъркели у нас се увеличава!

Голямото преброяване на гнездата на белия щъркел в България, в което взеха участие експерти, членове на БДЗП (Българското дружество за защита на птиците) и над 400 доброволци, приключи успешно!

В цяла Европа то се провежда на всеки 10 години, като сега инициативата бе част от седмото Международно преброяване на тези толкова обичани от хората птици. Целта е да бъде набавена информация за популацията им в целия свят.

В два поредни летни сезона, през които се проведе преброяването (2014 и 2015 година), бяха обиколени хиляди селища и описани всички гнезда на щъркели в тях. Отбелязва се дали птиците са се завърнали от Африка, колко малки са се излюпили и къде са загнездили.

"Събраните от екипите ни данни, са доста обнадеждаващи: щъркеловите гнезда у нас са 6 805, от които 5 671 са заети от птици. За сравнение отпреди 10 години, предходното преброяване показа, че гнездата в България са 5 703, от които 4 818 са заети. Тази информация показва, че броят на гнездата за 10 години се е увеличил с 1 102, а двойките птици с 853 броя. Общият брой на преброените малки щъркелчета е 13 873", казва националният координатор на преброяването Свилен Чешмеджиев от БДЗП.

Най - предпочитано място за гнездене са електропроводните стълбове. От всички 6 805 гнезда, 5 624 са разположени на такива места, като 5 271 са на бетонен, 328 на железен и 25 на дървен стълб. На стълбове с жици екипите преброяват 5 261 гнезда, а на такива без жици – 363 броя.

195 гнезда са разположени на дървета, като най - често се използват акация, черница, бор и топола. Върху комини са преброени 444 гнезда, а върху покриви – 279. Фурни, частни къщи, църкви и училища са най - често използваните сгради.

263 гнезда са свити на друг вид места – паметници, селскостопански машини, магазини, антени на мобилни оператори и други постройки.

Въпреки че 2 557 от щъркеловите гнезда върху електрически стълбове са обезопасени с платформи, все още е голям броят на рисковите гнезда – 2 704, като за тях трябва да бъдат предприети спешни мерки по изграждане на платформи. За тази цел БДЗП работи с енергоразпределителните дружества, на които предоставя данни за рискови щъркелови гнезда, за да бъдат обезопасени срещу поражения от токов удар.

Населените места с най - много щъркелови гнезда в България са:

  • село Драгушиново (община Самоков) – 51 гнезда;
  • село Кулата (община Петрич) – 42 гнезда;
  • село Белозем (община Раковски) – 38 гнезда;
  • село Белчин (община Самоков) – 31 гнезда;
  • град Съединение (област Пловдив) - 29 гнезда;
  • град Хаджидимово (област Благоевград) - 29 гнезда;
  • село Звиница (община Кърджали) - 29 гнезда;
  • село Караджалово (община Първомай) - 29 гнезда;
  • село Равно поле (община Елин Пелин) - 29 гнезда.

 

Снимки: Димитър Градинаров и Светослав Спасов

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...