🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

НЕ спасявайте костенурки от дивата природа, призовават природозащитници

От спасителния център за диви животни към природозащитното сдружение "Зелени балкани" ни призовават да НЕ спасяваме костенурки от дивата природа! Те публикуваха този апел на фейсбук страницата на организацията, обяснявайки причините, които са ги провокирали да го отправят официално към хората.

Сутринта на 16 юли получават обаждане по телефона от името на загрижена дама, която е "спасила" костенурка от дивата природа. Тя обаче обяснява как костенурката започва да снася яйца и всъщност се свързва със "Зелени балкани", за да ги помоли да я вземат заедно с яйцата й ...

Виждайки костенурка в гората или на някое крайпътно място, за съжаление повечето хора я вземат със себе си, мислейки, че я спасяват. Какво се получава всъщност? Те я отделят от собственото й местообитание и я пренасят в градска среда в компанията на повече хора, и всичко това от желание да й помогнат.

Това, което напомнят зоозащитниците е, че костенурките са рядък, световно защитен вид. Отнемайки ги от природата, която е истинският им дом, ние се лишаваме не само от един изчезващ вид, но и от възможността той да остави поколение. Така неволно допринасяме за намаляване числеността на вида, което от своя страна прави шанса да се срещнат мъжки и женски индивид почти минимален.

Поради изискванията си към околната среда и начина си на живот, костенурката е трудно приспособимо и уязвимо животно. Ето защо, дори ако впоследствие разберем грешката си и решим да я освободим, тя трудно намира представител от същия вид, за да създаде поколение.

Затова апелът на "Зелени балкани" към всички нас гласи:

"МОЛИМ ВИ ПРИЯТЕЛИ, НЕ СПАСЯВАЙТЕ КОСТЕНУРКИ ОТ ДИВАТА ПРИРОДА! Вземете ги със себе си, само ако са ранени и след като се консултирате със специалист. В такъв случай се свързвайте с нас, както и с колегите от Фондация "Гея Челония", работещи за опазване на сухоземните костенурки".

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...