Назад до Гастрит при кучето

Гастрит при кучето

 1. Гастрит при кучето
 2. Етиология на Гастрит при кучето
 3. Клинични признаци на Гастрит при кучето
 4. Диагноза, развой и прогноза на Гастрит при кучето
 5. Лечение на Гастрит при кучето

Етиология на Гастрит при кучето

Грешките в храненето на кучетата са най - честата причина за заболяването. В това отношение особено значение имат:

 • Етиология на Гастрит при кучетопреяждане с голямо количество месна храна
 • продължително гладуване
 • недобро сдъвкване на храната и примесването й със слюнка при зъбни аномалии или заболявания
 • безразборно хранене - неправилен хранителен режим
 • даване на много топла или много студена храна и вода 
 • др.

Много честа причина за катарален гастрит е храненето на кучетата с развалена, мухлясала, примесена с токсични вещества храна и с храна, която е трудно смилаема.

Непълноценното хранене по отношение на белтъци и витамин А и В1 е важен етиологичен фактор.

Болести водещи до ГастритПричина за заболяването може да бъдат и някои патогенни микроорганизми (Escherichia coli, ентерококи, стрептококи и др.), бактерийни токсини и токсични продукти, които се срещат в загнилите храни.

Вторично, острият катар на стомаха се явява при редица незаразни, инфекциозни и паразитни заболявания (Ендокардит, Хепатит, Уремия, А-авитаминоза, Гана, Лептоспироза, Аскаридоза, Тениоза и др.), както и при някои отравяния (живачно, медно и др.).

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Магдалена Петкова
Здравейте, имам ротвайлер на 7 год ,днес след хранене започна до повръща , първо беше на несмляна храна , а следващите два пъти имаше малко кръв . Много се притеснявам, трабва ли да я заведа на лекар или да изчакам.
Бонка Георгиева
Здравейте, имам Ирландски сетер на 12 години. Много съм превързана към него и когато страда, страдам и аз / това е присъщо за всички, които имат домашни лщбимци /. От известно време има проблем със ставите на крачетата. За четвърти пет се опитвам да му дам НСПВС и винаги има проблем. Сега е с повръщане двукратно на ден. Почти не се храни. Лежи и спи през целия ден. Вечер става неспокоен. Отпаднал е. Предполагам, че тези оплаквания са свързани отново с приема на НСПВС. Разбира се вече е ги приема, но със тоянието му не се подобрява. Сега прочетох във форума, че е нужно да мине поне седмица, но мо се иска да подобря някак си състоянието му. Започнах да му давам от днес Омепразол 20 мг дн. Предноте 2-3 дни му давах Фанотидин, но без ефект. Ще съм Ви благодарана, ако ме посъветвате какво да направя. Но - шпа - тб подходящи ли са в момента?
д-р БауБау
До 24. Гергана Георгиева - очевидно гастрита е хроничен. Това, което може да опитате е смяна на храната, на марката на храната! Бихме посъветвали да опитате с Proplan.
Гергана Георгиева
Здравейте, имам Кокер шпаньол на 6 години, имаме остановен гастрит вече, пием Фамотидин 30 минути преди хранене всеки път в противен случай започват проблемите със стомаха, от три месеца яде един вид гранули "Уж специални за проблеми стомаси на Роял Кънин" но предпочита варен картоф или хляб! От скоро ни се появи и дерматит по едното задно краче и корема, мажем пръскаме с какво ли не по лекарско предписание но за момента не изчезва напълно появяват се пъпчици чат пат. мажем го и пръскаме отново с медикаментите но никаква промяна вече се притеснявам и аз да не би пък и лекарят ни да не знае какво да предприеме попринцип е добър, но не е възможно това лечение да не свършва и през три дни да сме на доктор. Ще съм благодарна ако някой сподели мнение или знание по темата. Благодаря, предварително!
д-р БауБау
До 22. Borisova22 - бихме Ви посъветвали да потърсите и второ мнение! При положение, че продължава да повръща е необходимо да се направят пълни изследвания (ако не са направени), които да включат освен кръвна картина и ехограф, с което да се огледат добре вътрешните органи, предвид възрастта на кученцето и най-вече панкреаса! Затопляйте повече храната му (ако давате друга освен гранули), тъй като на тази възраст обонянието започва доста да отслабва и понякога също е един от факторите за отказ от храна. Храненето сега трябва да бъде диетиично - има специални лечебни храни, както гранулирани така и консерви, които са точно за подобни храносмилателни проблеми. Успех!
Коментирай
loading...