Назад до Кучета

Как да играете с възрастно куче?

Когато кучетата остареят те не са толкова игриви и активни колкото са били на младини. Въпреки това все още можете да се наслаждавате на дейности, които стимулират ума и тялото на кучето.

На кучето ви не само ще му е забавно, но то има нужда от игра, въпреки възрастта си, за да запази своето физическо и психическо здраве.

Повечето хора си мислят, че възрастните им кучета се наслаждават на свободното си време и не обичат да правят нищо, но това не е точно така. Много от тях просто чакат да ги подтикнете към игра.

Трябва да знаете границите на кучето си

За съжаление много стари кучета искат да играят, но това надхвърля техните физически възможности. Например кучета обичат да играят на фризби могат да изпитват затруднения да скачат и да улавят диска, а и този вид гимнастика не е много подходящ за старите кучета. Повечето стари кучета страдат от артрит и им отнема повече време да се възстановят от травми.

Играта на дърпаница също може да бъде трудна за вашето старо куче. Тя може да се отрази зле на неговите зъби и шия. Ако кучето ви преди е обожавало тази игра, а сега спира веднага след като започнете е добре да се обърнете към ветеринар, защото кучето може да има проблеми със зъбите.

Съвети за възрастно кучеКучето може и да не разбира, че определена дейност е причината за това да изпитва болка. Затова вие трябва да се убедите, че зъбите и тялото на кучето са в добро състояние за играта на дърпаница или всяка друга игра, свързана с физическа активност. Понякога старите кучета просто не могат да устоят на това да си поиграят, както в добрите стари времена. Ваша задача  е да подберете игри, които не са опасни за тях и няма да ги наранят.

Изберете възможно най - добрите играчки

- Играчките не трябва да имат съставни части, които могат да бъдат погълнати от кучето.

- Играчките не трябва да имат остри части и не трябва да могат да бъдат дъвкани откъм острите им части.

- Избягвайте гладки и меки обекти, като панделки, чорапи и гумени ленти, които могат да бъдат погълнати. Ако тези предмети погълнати могат да причинят животозастрашаващи проблеми със стомаха и червата.

- Избягвайте твърдите дъвчащи предмети. Кокалите, които кучетата толкова много обичат са виновни за напукването на много кучешки зъби. Често дъвченето на такива твърди предмети води до посещение при ветеринаря за преглед на зъбите.

Съвети за игра с възрастно куче- Играчките не трябва да бъдат прекалено малки. Например много малките топки са много опасни, тъй като могат да попаднат в трахеята и кучето да се задуши.

- Ако кучето ви обича пискливи играчки му ги осигурявайте само когато и вие сте наоколо.

- Не му давайте играчките на вашето дете – кучетата не са деца.

- Избягвайте всякакви играчки, които имат някакъв пълнеж.

- Много съвременни играчки издават животински звуци или се движат на батерии. Никога не оставяйте кучето само с такива играчки, тъй като кучето може да извади батерията от играчката и да я погълне.

- Никога не давайте на кучето си предмет, в който може да си заклещи главата, защото това може да доведе до задушаване.

- Ако давате на кучето си пръчка, проверете дали тя има остри краища. Тя не трябва да е твърде къса или твърде дълга. Ако пръчката е прекалено дълга и стига до земята, когато е в устата му това може да доведе до неприятен инцидент. Пръчката може да се забие в земята докато кучето бяга с нея и да нарани устата му.

- Играчките, които подхвърляте на кучето, за да играете на играта "Донеси" не трябва да бъдат твърди и тежки, тъй като могат да наранят предните зъби на кучето.

- Не използвайте камъни, като играчки.

Опасни играчки за възрастно кучеОпасни играчки за кучета- Играчките за дърпане не са опасни за кучетата, но трябва да се избягват, когато кучетата имат проблеми с врата, гърба или дискова херния.

- Избягвайте игри, в които кучето трябва да скача и да се върти едновременно. Такива маневри могат да доведат до сериозни травми.

- Ако кучето обича да вади плюша от играчките и да го яде е добре да изпразнете играчката, преди да му я дадете.

- Не му давайте гумени играчки, които имат само малък отвор в единия си край. Някои кучета могат да проврат езика си в тази дупка и да създадат вакум, при който езика им да залепне за играчката.

- Тенис топките също не са много добър вариант. Кучето може да погълне топката и да се задуши или да си повреди зъбите от мъха по повърхността на топката, който е абразивен.

Много стари кучета биха предпочели да си играят с вас, вместо с някоя играчка. Старите кучета могат да се задоволят и с това да ги разхождате 1 - 2 пъти дневно или просто да го повозите в колата.

***

* Още по темата:

Наднормено тегло - основният проблем при възрастното куче

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...