Назад до Кучета

Ето как най - бързо и лесно да изкъпете кучето си, стъпка по стъпка

Някои породи кучета, като Басенджи например (на снимката в ляво), са много старателни, когато се грижат за личната си хигиена. Може да се каже, че са почти като котките.

Повечето кучета обаче предпочитат да игнорират миризмата, която се носи от тях и дори се чувстват горди от нея.

Всеки е виждал как кучетата преравят хранителни отпадъци, които са били годни за консумация преди седмици. Това се дължи на факта, че неприятните за нас миризми всъщност са много по - приятни за кучетата ни.

Обонянието на кучетата е 100 пъти по - силно от това на човека, благодарение на което те надушват повече миризми от нас. Те могат да усещат и много аромати наведнъж, затова лошата миризма на кофата за боклук може да бъде игнорирана за сметка на миризмата на пилешка кост, която се намира на дъното й.

Смята се, че кучетата се опитват да прикрият миризмата си, като се отъркват в други неща, но също така е вярно, че кучетата използват собствената си миризма, за да общуват с други кучета.

Също така е установено, че кучетата могат да надушат дали някой човек се страхува или е болен. Едно нещо обаче е сигурно - без нашата намеса кучетата ще миришат много лошо и това в повечето случаи няма да им прави никакво впечатление.

Как можем да се отървем от неприятната миризма на кучето? Много просто – чрез къпане. Не става въпрос обаче за обикновено вземане на душ. Кучешкото къпане е едно сложно начинание с голямото разнообразие от принадлежности за баня и техники на почистване.

Защо?

Кога да къпем кучетоЗадайте си въпроса защо къпете кучето си. Ако вашият домашен любимец не обича да се отърква в разни миризливи неща и има нормална кучешка миризма, се препоръчва да го къпете веднъж месечно.

При това положение е добре да използвате мек шампоан, съдържащ овесени ядки. Ако кучето е влязло в контакт с нещо миризливо, преди банята е добре да установите източника на миризмата.

Ако животното например се е търкаляло в пръст с изпражнения, ще са необходими няколко последователни измивания.

Кой?

Следващият важен въпрос е кой ще изкъпе кучето. Може да го направите сами или да заведете домашния любимец на козметичен салон за животни.

Най - добре е къпането да се осъществява от двама души, тъй като ще стане по - бързо и по - малко стресиращо за кучето.

Къде?

Някои кучета се чувстват много комфортно, когато ги къпят навън. Проблемът е, че водата от маркуча е студена. Рано или късно трябва да започнете да ги къпете в банята.

Започнете бавно да го запознавате с това тясно и стресиращо за животното помещение.

Давайте му лакомства и го засипвайте с хвалби, когато се престраши да влезе и постои вътре. Така постепенно то ще привикне и няма да има проблеми да взима душ в банята.

Кога?

Ако ще къпете кучето навън, проверете каква е температурата. Ако е прекалено студено, се откажете. През зимата изчакайте някой по - топъл и слънчев ден или къпете кучето във вътрешна баня по това време.

Добре е да къпете кучето, преди да се е нахранило, защото по този начин може да го залъгвате с храна по време на банята и целият процес да премине много по - спокойно.

Пособия:

  • Как да къпем кучето с шампоанЗа къпане на двора – за този вид баня ви трябва достатъчно дълъг маркуч. Купете си и подходящ накрайник за маркуча, за да контролирате по всяко време количеството вода, с което обливате животното.
  • За къпане в банята – може да помислите за специален накрайник за душа, предназначен за кучета. Може и да си поръчате специални кучешки вани, изработени от неръждаема стомана. Уверете се, че ваната е достатъчно голяма за размерите на кучето.
  • Шампоан – използвайте шампоан съобразен с породата, възрастта и космената покривка на кучето. Така например има специални шампоани за кучета с черна козина, специални шампоани за кучета с твърда космена покривка и т.н. Може да приложите и медикаментозен шампоан според състоянието на кучето -  когато например кучето има бълхи, сърбеж и др. Тези шампоани са по - специфични и обикновено се изписват от ветеринарен лекар.
  • Балсам – кучешкият балсам поддържа здравината и добрия външен вид на козината. Той предотвратява сплитането на космите и хидратира кожата на кучето.
  • Гъба за баня – изберете подходящия размер за кучето си. Пореста естествена гъба също ще свърши добра работа.
  • Кърпа – вземете достатъчно голяма и силно абсорбираща кърпа, тъй като тя ще подсуши кучето много по - бързо.
  • Сешоар – ако кучето позволява, може да го сушите по този начин, но не забравяйте да настроите сешоара на по - ниска температура и да го държите на разстояние 20-30 сантиметра от кожата му.

Как?

Големият момент е настъпил и вие сте готови да започнете. Спазвайте следните инструкции, за да изкъпете кучето си бързо и качествено, без да го стресирате излишно.

1. Тихо се организирайте

Съберете всичко необходимо в банята. Сложете шампоана и балсама от страната на свободната си ръка (с другата ще трябва да държите кучето).

Дръжте кърпата високо и далеч от водата.

Дръжте поощрителните лакомства на удобни места, за да можете лесно и бързо да ги давате на кучето при добро поведение по време на банята.

2. Успокойте се

Дишайте дълбоко и се опитайте да се успокойте колкото е възможно повече.

Дори хората с богат опит в тези процедури могат да загубят контрол над ситуацията без видима причина.

Помнете, че повечето кучета не се чувстват комфортно по време на баня, затова не бива допълнително да изнервяте ситуацията, като избухвате.

3. Вкарайте кучето в банята

Използвайте лакомства и окуражителен глас, за да накарате кучето си да влезе в банята съвсем доброволно. Ако то се притеснява, направете кратка почивка и пробвайте отново.

4. Къпане

Преди да започнете с обливането сложете тампони с памук в ушите на кучето за да се предотврати навлизането на вода в тях. Облейте кучето с топла вода, като не забравяте зоните около крайниците и корема. Когато стигнете до главата, покрийте очите му и оставете водата да се стича леко по главата и муцуната на кучето. След това вземете малко шампоан и го втривайте в козината на кучето, докато се получи пяна.

Започнете с раменете, след това внимателно търкайте и гърба. Продължавайте да допълвате ръката си с шампоан, колкото е необходимо. Продължете до върха на опашката, след това преминете към задните крайници, корема, предните крайници и гърдите.

Накрая леко сапунисайте главата и я измийте веднага с вода, като предпазвате очите на кучето. Продължете да измивате тялото, започвайки отново от раменете.

Изплакнете козината много добре, защото останалият неизмит шампоан може да предизвика алергична реакция!

5.Подсушаване

Подсушаването винаги трябва да започва от главата на животното.

Може да го подсушите изцяло с кърпа или само леко, ако след това използвате сешоар.

При използването на сешоар оставете кучето бавно да привикне към него и постепенно увеличавайте времето, през което използвате този уред.

Рейтинг:
2.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

7. Анджелина
Имам мини пинчер и мини болонка смеска и моето куче много мрази да се къпа слагам го в леген с топла вода колкото да му хареса и само да се обърна да взема шампона и го виждам до вратата върти опашка не ми дава да го изкъпя на всеки 2 месеца я къпя но след всеки душ винаги ще има вода в носа какво да направя за водата в носа като ги изкарам от легена все едно остава без дъх сила тежко и ме стряска с кашлянето си да сме на двора или вкъщи все едно е за кучето ми то пак бяха от ваната и като го изкъпя му е влязла вода в носа и почва да кашля и да диша тежко въпреки че муцуната му е дълга някои знае ли как да я изкъпя без да му влиза вода в носа
6.
Благодаря!
5. д-р БауБау
До 4. - за да избегнете близането на вода в ушите и последваща инфекция след това е препоръчително поставянето на тампони с памук в тях. Така ще може спокойно да измиете цялата глава без да се притеснявате, че в ушите ще влезе вода.
4.
Здравейте! Имам следния проблем при къпането. Ушите! Почти винаги се получава възпаление след къпане. Незнам как да му изминава главата , така че да не влиза вода. Старая се , но май не се получава!
3. Аз
Достатъчно голяма вана XD Ваните са стандартен размер който побира легнал човек, всяко куче може да влезе в тях. Е, да, ако имаш нюфаундленд или санбернар ще е проблем. Това беше абсолютно ненужна бележка в статията. А и как окуражаването с лакомства ще помогне? Вижда то, че м удавам нещо вкусно и ме следва, в следващият момент го затварям вътре и го тероризирам (според него). В момента вк ойто реша да му предложа лакомство по друг повод, то вече ще ме подозира. Кучетата не са тъпи.
2. д-р БауБау
До 1. Никол17 - просто проявява своя характер, когато се опитвате да го къпете. Съветваме Ви за напред да имате още един човек, който да Ви помага и да държи кучето, докато Вие го изкъпете. Така ще си спестите неприятни инциденти в банята.
1. Никол17
Здр.Имам един въпрос.Няколко пъти прочетох статията и съветите при къпане.Когато къпя своето куче то нахлува в банята и започва да събаря шампоана,душ гела и всичко останало.Като го искъпа му слагам хъвлията а кучето започва да я гризе.А дори веднъж поиска да го пусна на земята и да върви само до стаята,но започна да се върти и да сваля хъвлията от себе си.Какво значи това?Мерси
Виж още отзиви
Коментирай
loading...