Назад до Кучета

Как да разберем дали на кучето му е студено?

Смятате, че на кучето ви му е студено през зимата, но не сте сигурни дали това наистина е така?!

Съществуват няколко явни признака, които ясно показват дали на животното му е студено.

Затова в студените дни и нощи обърнете повече внимание на езика на тялото на домашния любимец, за да знаете със сигурност дали той се нуждае от повече топлина.

Както се грижите за себе си през зимата, така трябва да се погрижите и за своето куче, тъй като ниските температури могат да го разболеят.

Представяме ви няколко насоки, които ще ви покажат кога на кучето му е студено, така че да получи грижите, от които се нуждае.

Немска овчарка в снягМалко чихуахуаПървото нещо, което трябва да знаете е, че кучетата са животни, които се предпазват от студа благодарение на козината си и подкожния слой мазнини. В екстремни условия обаче тяхната естествена защита не е достатъчна и те се нуждаят от допълнителни грижи, които вие можете да им предоставите.

Освен това различните породи кучета имат различна космена покривка и това означава, че не всички са защитени еднакво от студа. Породите с къса козина, като Чихуахуа например, не разполагат с голяма защита срещу студа. Дребните породи и малките кученца имат нужда от допълнителна грижа, за да сте сигурни, че не им е студено.

Ако искате да разберете дали на кучето му е студено, трябва да наблюдавате неговите реакции, особено когато сте на открито и климатичните условия влияят в много по - голяма степен. Ето няколко ясни признака, че на кучето му е студено:

- Треперене - ако след известно време прекарано навън забележите, че кучето трепери, това най - вероятно се дължи на студа. При това положение се скрийте някъде на завет или правете по - кратки разходки. Все пак не бива да забравяте, че има и други причини, поради които кучето може да потреперва.

- Сънливост - ако забележите, че кучето изглежда уморено, спи повече часове или постоянно е сънливо, трябва да знаете, че това може да се дължи на студа.

- Забавено дишане - това е още един знак, че на кучето му е студено. Ако забележите, че животното диша бавно бързо се приберете на топло или покрийте кучето с нещо връхно, което да го топли.

- Забавени движения - това е друг сигурен признак, че на кучето му е студено. Затова наблюдавайте дали кучето е по - тромаво и дали изглежда вдървено. Когато на животните им е студено мускулите им се схващат като естествена реакция в борбата с ниските температури.

- Суха кожа - ако зоната около носа или кожата е суха това може да означава, че организма на кучето не понася много добре околната температура.

- Хълцане - понякога, особено при малките кученца, хълцането също е знак, че на животното му е студено.

Ако забележите, че някои части от тялото на домашния любимец са изтръпнали е добре да ги разтриете, защото това ще възобнови циркулацията на кръвта и ще облекчи болката. Ако нещата не се подобрят заведете кучето на ветеринар.

Важно е да разпознавате горепосочените признаци, в противен случай кучето като всяко друго животно може да се разболее. Треска, безпокойство и дори хипотермия са най - честите последици, когато едно куче е изложено прекалено дълго време на студ. Затова трябва да вземете мерки, да се погрижите за домашния любимец и да го приберете на някое по - топло място.

Както разбрахте от казаното по - горе много е важно да предпазим кучетата от студа, затова ще ви споделим няколко важни съвета, които ще ви помогнат в по - добрите грижи за домашния любимец. И така, какво можете да направите, за да предпазите кучето си от студа?

1. Уверете се, че дома ви е достатъчно топъл и мястото, на което спи кучето има топла завивка. Сведете до минимум времето прекарано на открито и наблюдавайте кучето за признаци, че му е студено.

2. Важно е да обърнете голямо внимание на храната по време на зимата. Тя трябва да бъде по - калорична и богата на хранителни вещества. По този начин животните ще извличат повече енергия от храната, а това е естествена защита срещу студа.

3. През зимата не е препоръчително да водите кучето на фризьор, защото по - дългата козина ги топли през зимата. Заведете домашния любимец на фризьор през пролетта или някой друг от топлите сезони.

4. Друг начин да се погрижите за кучето е като му купите кучешки дрехи, които да го топлят. Това не е някаква прищявка, а необходимост, особено когато извеждате кучето на разходка в най - студените дни.

5. През зимата разходките не трябва да бъдат прекалено рано сутрин или късно вечер, защото тогава температурите са най - ниски. Най - добре е да извеждате кучето на разходка, когато е слънчево или в ранните часове на вечерта.

Ако навън вали дъжд или сняг е добре да изчакате валежа да спре, преди да излезете на разходка. Ако дъждовното време се задържи по - дълго излезте на разходка, но веднага след като се приберете у дома подсушете добре козината на животното с хавлия.

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 6 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Никол 17
Много добра статия
Виж още отзиви
Коментирай
loading...