Назад до Кучета

Защо кучетата ядат изпражненията си?

За съжаление кучетата доста често ядат собствените си изпражнения ("ако") или тези на някое друго куче. "Нормално ли е това?" - Разбира се, че - не!

Това е много тревожен поведенчески проблем за собствениците на домашни любимци. Ветеринарният термин на това поведение се нарича "копрофагия".

Трябва обаче да знаете, че за кучетата това е нещо съвсем нормално. Тази статия ще ви помогне да си отговорите на въпросите:

"Защо кучетата изяждат собствените си изпражнения?" и "Какво може да направите, за да предотвратите подобно поведение?"

Изяждането на собствените изпражнения е често срещано и при други животни като зайци, гризачи, свине, коне и дори примати. Това поведение обаче не се толерира при домашните кучета, тъй като ние сме в непосредствена близост до тях и те често ближат дори лицата ни.

Малките кученца редовно се хранят със своите изпражнения. Те обичат да дъвчат и да ядат всичко. Проблема е ако това поведение стане навик.

При някои кучета това поведение може да настъпи в резултат от недостиг на храна или прием на нискокачествена храна. Голяма част от кучетата отвикват от този вреден навик, когато им смените диетата. Опитайте да ги храните с висококачествена храна за кучета. 

Смята се, че храната богата на мазнини, белтъчини и фибри с ниско съдържание на въглехидрати, влияе положително за намаляване на вредния навик на кучетата. Но бъдете и внимателни, тъй като прекалено мазната храна не влияе благоприятно върху функцията на панкреаса.

Промяната на диетата може да помогне на кучето ви да се откаже от това да си яде изпражненията. Това може да стане поради факта, че то вече е свикнало с по - вкусни храни и вкуса на изпражненията му вече не му харесва.

Много от собствениците на кучета са установили, че при разнообразяване на диетата на своите кучета те спират да ядат изпражненията си. Добавяйте витамини и минерални добавки, тъй като понякога кучетата ядат изпражненията си и поради липсата на хранителни вещества!

Ако кучето ви яде собствените си изпражнения е необходимо да вземете всички необходими мерки, за да го отучите от това нежелано поведение.

Други вероятни причини за изяждане на изпражненията:

  • Защо кучето си яде изпражнениятаЛипса на внимание от стопанина
  • Страх
  • Майчинско поведение - при кърмещите кучки
  • Заболявания - панкреатит и др.

Ако проблемът се задълбочи или смятате, че не може да се справите с този неприятен проблем, консултирайте се с ветеринар!

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 4 оценки

Свързани продукти

Top 10 - Mултивитамини за кучета
16.39
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Моето куче е на 4 месеца и си ги изяжда а пък ние го храним достатъчно играем си особено дъщеря ми . Помощ .
Ваня
Знам че с изпражнения или трева си лекуват нещо. А когато се въргалят в ако, искат да си сменят миризмата за да са забележими.
Nqkoi
Стабилни шутове и една седмица без храна и вода и никво излизане...При моето куче помогна ????
Яни
Здравейте имам немска овчарка на 2 месеца, още от както я взехме преди месец си яде изпражненията но само когато го затворим в коридора вечер или когато ни няма вкъщи. Пробвах с разсейване с играчки, поръсване с чер. пипер и чили и с удряне с вестник през устата когато го хвана да ги яде. Нищо не помага сменях му диетата само на високо качествени гранули и витамин комплекс после минахме на ориз с пиле домашно приготвени и варени картофи и сирене и кисело мляко и пак продължава да прави белята. Обръща му се внимание почти непрекъснато има някой с него. Как мога да го отуча да си яде изпражненията?
Роси
Здр имам френски булдог на три месеца ,понякога се случва да си изяде изпражненията Как да се справя с това
Коментирай
loading...