Назад до Кучета

"Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя?"

Въпрос: Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя? Ухапванията му не са силни, но аз искам да го отуча от този навик. Можете ли да ми дадете съвет какво да направя?

Отговор: Вашето куче използва устата си, за да изследва заобикалящата го среда. Кучетата нямат палци, с които да хващат предметите.

Като ви захапват леко кученцата проверяват колко силно могат да хапят, когато си общуват с хора или други кучета.

Така например ако кученцето хапе прекалено силно майка си, докато суче, тя ще стане по средата на храненето и ще се отдалечи. Или ако хапе прекалено силно друго кученце, с което си играят, то може да престане да си играе с него. Така по трудния начин кученцата разбират кога са преминали границата.

Това да се научи кученцето с каква сила да използва захапката си е от ключово значение за правилното му социализиране. Още в ранна възраст кученцата трябва да бъдат научени с каква сила да използват устата си, спрямо хората или други кучета.

Кученцата се учат, докато си играят

Трябва да осигурите на вашето кученце общуване с други ваксинирани и възпитани кученца или толерантни възрастни кучета. Въпреки, че хората също могат да научат кученцата кои граници не трябва да преминават, най - добре е те да научат това от други кучета.

Един професионален обучителен курс може да свърши страхотна работа. Можете да запишете кученцето на обучителен курс, след като навърши 7-8 седмици и е минало задължителните ваксинации и обезпаразитявания.

Как да научим кученцето да не хапеНай - добрият начин кученцето да бъде научено как да използва зъбите си е докато си играе. Някои треньори не дават изобщо на кученцата да докосват човешка кожа с устата си.

Това обаче не винаги е от полза. Трябва да се позволява на кученцата да хапят човешка ръка, за да могат сами да не научат каква е допустимата сила, с която да го правят.

Бъдете учител на вашето кученце

Започнете да си играете с кученцето, като му подадете ръката си. Кажете някаква команда, като например "Хайде да играем", за да се научи кученцето, че вие инициирате играта, в която то може да захапва ръката ви и тя има определено време т.е. кучето трябва да разбере, че не може постоянно да действа по този начин.

Основната задача на тези игри е да научите кученцето си да използва нежно зъбите си върху човешката кожа. Ако по време на играта кученцето ви ухапе достатъчно силно, че да ви причини болка, веднага издайте звук, че ви е заболяло и отпуснете ръката си.

Не се опитвайте да издърпвате ръката си, защото това може да настърви повече кученцето и то да захапе още по-силно ръката ви. След около 20-30 секунди подновете играта. Ако кученцето ви ухапе силно отново повторете описаното по - горе.

Хапане при малко кучеАко кученцето продължи да ви хапе силно направете още по - драматични подвиквания, че ви боли и се отдръпнете настрани за около 30 секунди до минута.

Избягвайте прекалено грубата игра, защото това може да възбуди кучето. Вместо това изберете някоя по - спокойна игра с по - бавни движения.

Осигурете на кученцето си предмет за дъвчене

Играчка за малко кученцеЧесто кученцата започват да "дъвчат хората" или техните дрехи, защото са свикнали, че това им носи внимание. Трябва да отучите кученцата, които имат този вреден навик.

Всеки път, когато започне да дъвче вас или дрехата ви стойте колкото можете по - неподвижно и се правете, че нищо не става. Кученцата бързо ще загубят интерес към вас и ще престанат.

След това им дайте подходяща играчка за дъвчене. С времето те ще се научат да дъвчат само своите играчки и ще развият добро поведение.
Рейтинг:
4.6/5 на базата на 5 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Ева
Здравейте. Имаме си 3 месечен пинчер. Имаме го от няколко седмици. Вече свикна сс нас, но още не е изградил хигиенни навици. Също така и хапе. Казваме му, не, но не ни отразява. Научих го как да сяда но, не се получава с нищо друго. Оставяме го намира и се оспокоява за естествено времо, но после пак почва да хапе. Има си много играчки. По някого като почва да хапе му хвърляме топка или му даваме плюшена играчка да гризе. На него бързо му става скучно и пак гризе нас. Ако имаш съвети, ще съм много благодарна. Благодаря от сега!
Галя Жекова
Здравейте, имам овчарка на 5 месеца. Винаги когато ме види скача и ме хапе от радост. Разбирам, че това е начин да покаже емоциите си, но ми се струва странно. Приема, че искам да си играя всеки път когато не види. Как да се справя с това? Благодаря ви!
Алисе
Здравейте,имам на осем месеца куцхаар куче, което като играе много хапе причинява болка.Много го обичаме но никак не слуша не мога да го науча на нищо.
Някой
Кученцето,когато е малко,хапе къде на игра,къде понеже го сърбят зъби!По принцип това отшумява около 8-9 месец,а дори и по-рано,но това което има аз за опит-кога малко куче хапе,вие хапе него за ухото,не брутално,но достатъчно силно,да разбере,кой шеф!
Кика
Здравейте. Кучето ми е на година и месец...ваймаранер е. И преди няколко дни ухапа член на семейството(от сорта на дядо, баба, чичо и тн.) и си мисля че се озлобява. Не веднъж се е опитвал да ме захапе, но само ми е посягал и то когато съм се опитвала да го възпитавам като например да върви до мен. Започна да не изпълнява команди и когато го викам по име не се обръща. Моля ви помогнете ми. Методите ми ли са грешни или кучето е и?
Коментирай
loading...