Назад до Кучета

Обучение на кучето: Урок №20. Научете кучето да дава лапа

Да научите кучето си да се здрависва е забавен трик, който е сравнително лесен. Повечето кучета се научават много бързо на това. Само след няколко кратки сесии на обучение, Вашето куче ще предлага лапата си за здрависване всеки път, когато го запознавате с някой нов човек.

Какво Ви е необходимо?

Единственото, от което се нуждаете за да обучите кучето си на тази команда е шепа от любимите му лакомства и кликер, ако обучавате кучето си с това устройство.

Ето как става:

Стъпка 1: Накарайте кучето си да седне. Ако то не знае командата за сядане, трябва първо да го обучите добре на тази команда.

Стъпка 2: Дръжте лакомство в ръката си и го покажете на кучето си. Затворете ръката си в юмрук, така че кучето да не може да достигне до лакомството.

Стъпка 3: Подайте на кучето си командата, която сте избрали за здрависване. Например "Дай лапа" и дръжте юмрука си с лакомството близо до носа му, за да запази интерес към него.

Стъпка 4: Изчакайте кучето да се опита да Ви разтвори ръката, за да стигне до лакомството. Обикновено първо кучето започва да души около ръката ви и след известно време протяга лапата си.

Стъпка 5: В момента, в който кучето докосне ръката ви с лапата си му кажете "Браво", щракнете с кликера и му дайте лакомството, което стискате в ръката.

Стъпка 6: Практикувайте това упражнение за около 5 минути, 2 - 3 пъти дневно. Много бързо кучето ще се научи да подава лапата си, когато му дадете команда.

Съвети

Има няколко неща, които можете да опитате, ако кучето Ви не иска да се здрависва.

Ако кучето не поставя лапата си върху ръката Ви, без значение колко дълго сте го подлъгвали, можете леко и нежно да побутате лапата му, за да му покажете какво искате от него. Веднага след като си вдигне лапата му дайте лакомството и следвайте указанията от Стъпка 5, описана по - горе.

Ако кучето все още не разбира какво се очаква от него, след като сте побутнали лапата му, може да пробвате да вдигнете лапата му с ръка. Дайте му командата, след това му повдигнете лапата с ръка и му дайте лакомство или щракнете с кликера. Повторете това бързо няколко пъти, като му давате лакомство всеки път и след това се върнете към Стъпка 1 от обучението. Повечето кучета ще разберат какво се очаква от тях и ще започнат да подават лапата си за здрависване.

Постепенно премахнете лакомството при изпълняването на командата. След като кучето Ви започне да си подава лапата по команда, можете да започнете постепенно да премахвате лакомствата от ръката си. Ето как да го направите:

Започнете като си подадете ръката, в която стискате лакомство и дадете на кучето команда "Дай лапа". Веднага след като си подаде лапата му подайте лакомство, но с другата ръка. Повторете това няколко пъти.

След това протегнете ръката към кучето си, без да държите лакомство в нея и му дайте команда "Дай лапа". Дайте му лакомство с другата ръка веднага след като си сложи лапата върху ръката ви.

Тренирайте предната стъпка няколко пъти. Ако по някое време кучето се почувства объркано, се върнете отново 1 - 2 стъпки назад.

Сега вече сте готови да премахнете нацяло лакомствата от тренировките. Започнете като постепенно все по - рядко му предлагате лакомство, при успешно изпълнение на командата. Много скоро кучето Ви ще започне да си подава лапата по команда, без да вие необходимо лакомство и единственото което трябва да направите е да го похвалите и поощрите.

Етапи на обучението с кликер:

Стъпка 1: Накарайте кучето си да седне пред Вас.

Стъпка 2: Когато си повдигне лапата, щракнете с кликера.

Стъпка 3: Повторете това 5 пъти.

Стъпка 4: Изчакайте го само да си вдигне лапата и след това кликнете и му дайте лакомство.

Стъпка 5: Казвайте командата "Дай лапа" всеки път когато Ви подава лапата си, щракайте кликера и му давайте лакомство.

Стъпка 6: Задайте командата и когато си вдигне лапата щракнете кликера и му дайте лакомство.

Стъпка 7: Започнете да възнаграждавате кучето, само когато си вдига високо лапата.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

При мен стана
д-р БауБау
До 6. Лия - привикването към дадена команда при всяко куче е различно. Това, което е най-важно да запомните е, че е нужно постоянство и търпение! Избирайте спокойни места в началото в обучителния период.
Лия
Моето куче е Джак Ръсел и незнам защо при мен не се получи. Ако имате отговор или пък друг начин при които мислите че ще стане моля ви да ми го споделите.????
д-р БауБау
До 4. Мартин - следвайте инструкциите, описани в статията и бъдете постоянни.
Мартин
Моето е на 2 месеца и 2 седмици и когато стискам лакомството в ръка не си подава лапата. Когато лекичко я докосна започва да бяга
Коментирай
loading...