🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Основни симптоми при бременните кучета

Също както при една бременна жена, при кучките също има специфични симптоми, които могат да определят дали животното е бременно.

Настоящата статия ще ви разкрие кои са и ще ви даде повече информация за това какво да очаквате.

Кучетата достигат полова зрялост на възраст от 6 до 12 месеца. Някои от по - едрите породи съзряват по - късно - от 12 до 24 месеца.

Съществуват 4 степени на естрогенния цикъл при кучетата - проеструс, еструс (разгонване), диеструс и анеструс. Когато са разгонени кучките позволяват на мъжките да ги заплодят. Ако яйцеклетката се оплоди от сперматозоидите, кучето забременява и се формира ембрион.

При съмнения за бременност ви препоръчваме да се консултирате с ветеринарен лекар, който да потвърди бременността на кучето. Нормалният период на бременност при кучетата е от 58 до 68 дни (+/- няколко дни).

Добре е да знаете, че симптомите на някои заболявания много наподобяват симптомите при бременност. Това могат да бъдат неоплазия на млечната жлеза (вид рак), пиометра (гнойно възпаление на матката), мастит (възпаление на млечните жлези), фалшива (лъжлива) бременност или коремно разширяване, причинено от натрупване на течности (асцит) или уголемяване на органи. Затова, когато забележите ранните признаци, е добре да посетите ветеринар, който да потвърди бременността или да диагностицира някоя от тези болести.

Някои специфични признаци и симптоми показват кога кучето е бременно. Трябва да сте наясно с тях, за да може да полагате добри грижи за своя домашен любимец. През първите 3 седмици от бременността, обикновено не се забелязват никакви симптоми. Признаците обикновено се проявяват по време на следните етапи:

Ранни признаци на бременност

Пониженият апетит е един от най - ранните признаци за бременност. Кучките стават по - слабо активни през този период.Клиника при бременните кучета Често се чувстват изтощени. Това се дължи на промените в хормоналните нива, които поддържат процеса на производство на ембриони.

Уголемяването на млечните папили е друг ранен признак. Могат да се забележат и някои промени в поведението на бъдещите майки. Те или ще търсят по - голяма близост с вас или ще търсят спокойствие и усамотение.

Признаци в напреднал стадий на бременността

След първия месец от бременността, кучката започва да показва някои прогресивни и ясно отличаващи се признаци. По време на този период ще забележите, че апетита на кучето се увеличава. Налице е значително покачване на теглото и наедряване на корема.

Късни признаци на бременност

В последните седмици от бременността е налице значително уголемяване на размера на корема. Той става изпънат и твърд. Ако кучето носи само 2 или 3 малки, тогава се увеличава по - малко, но се втвърдява повече. Как да разбера, че кучето е бременноКоремът при някои по - дребни породи може да достигне дори до земята в края на периода на бременност.

Възможно е да забележите движението на кученцата вътре в корема, през последните седмици на бременността. Няколко дни преди раждането това движение се засилва, тъй като кученцата се нагласят в безопасна за раждане позиция. Започва производството на коластра и мляко.

Имайте предвид, че първото мляко може да потече още преди да е настъпило раждането!

***

Разпознавайки и следейки за всички тези симптоми, ще може да се грижите по - добре за бременния си домашен любимец. Хранителният режим на кучето през този период е много важен. Силната калорична храна гарантира здравето, както на майката, така и на неродените бебета. Включването на калций в края на бременността и непосредствено след нея също е от изключително важно значение!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Танчева
А какви са препоръчаните храни за кучета до 5 кг
Виж още отзиви
Коментирай
loading...