🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

3 любопитни факта за котката ви, които може би не знаете

Представяме на вашето внимание една малка селекция от интересни факти за котките, които може би не знаете.

1. Котките обичат да убиват

Котките са инстинктивни хищници. Те хващат плячка не само за да се нахранят, а просто защото природата им ги подтиква да убиват. Дори ако е доволно нахранен, вашият домашен любимец ще следи с интерес кацналото врабче или преминаващата пред очите му мишка. И ако ловът е успешен, със сигурност ще ви донесе плячката си. Но той не прави това, за да се похвали, а за да ви научи да ловувате.

От гледна точка на котката човекът е странно същество, лишено от ловни умения. Затова тя ви носи плячката си, също като на своите котета в процеса им на обучение.

Или с други думи, котката ви казва: "Виж сега, това е мъртъв гълъб, който съм убила. Ти трябва да направиш същото, освен ако не искаш да останеш гладен".

2. Котките наподобяват змии

Котките, както и други животни и насекоми, използват метода на симулацията, за да сплашат своите опоненти.

Извит гръб, ушите близо до главата, ръмжене и заплашително съскане - така котката ви заприличва на змия. Котките са наясно, че змиите са много опасни животни и в хода на еволюцията са се научили да ги имитират.

По време на конфликт котките заплашват натрапника, дори ако той е любимият им стопанин. Така те се преструват на змия, показвайки, че могат да убиват.

3. Котките ровят, за да се защитят

Дори ако котката ви е направила беля върху плочките в банята, тя отново ще извършва онези движения с лапа, опитвайки се да зарови следите.

Това поведение е еволюционно наследство от времето, когато тези животни не са били опитомени и са имали опасни врагове.

Изпражненията, оставени на видно място, директно показват присъствието на котката на околните животни в същата територия. Ето защо, ако котката не възнамерява да влиза в конфликт с никого, тя деликатно се опитва да скрие следите си.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...