Назад до Общи

Какво да направим ако видим бебе-горска ушата сова на земята?

Вероятно всеки от нас ще се опита да отговори сам на този въпрос - "Ще го заведа в най - близкия спасителен център". В този случай обаче това не е най - правилното решение.

Горските ушати сови са нормални обитатели на нашите паркове и градини. Там те живеят през цялата година, като лятото отглеждат малките си в клоните на дърветата.

Няколко дни след своето излюпването, малките решават, че "родното" гнездо е много тясно, и с подскоци и непохватни прелитания се предвижват по клоните на дърветата. А надвечер, с пискливите си звучета, привличат родителите, които са наблизо и винаги бдят над малките.

Често поради невнимание, или след буря, много от малките падат на земята. Там е опасно за тях, особена в града, където дебнат много хищници – котки, кучета, други птици.

И тук идва помощта от човека! Помощ, забележете, която се изразява НЕ във вземане и изпращане в Спасителен център, а в поставяне отново на дърво, там, в района където е намерено малкото, и където живее неговото семейство.

Не може да си представите колко добри катерачи са малките пухкави топки. Веднъж поставена, птицата бързо се покатерва нагоре и се шмугва в клоните на дървото.

От друга страна, ако подобен мъник бъде изпратен в Спасителния център, въпреки усилията на екипа, неговият шанс за оцеляване след това в природата намалява значително. Защо? - защото няма кой да го научи как да оцелява в дивото, как да се храни и ловува и от кого да се пази.

Ето защо, и апелът ни към всички, които всеотдайно и с чисто сърце помагат на изпадналите в беда диви животни е - НЕ ВЗЕМАЙТЕ НА ВСЯКА ЦЕНА БЕБЕТА ПТИЦИ, ПАДНАЛИ ОТ ГНЕЗДОТО. ВИНАГИ ПРЕДИ ТОВА ПОТЪРСЕТЕ СЪВЕТ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ – РИОСВ, СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ИЛИ ДРУГИ ПРИРОДОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

Повярвайте, това е най - доброто, което можете да направите за тях!!!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Стойка за клетка Tosca за клетки 35 и 40
89.82
лв
+ подарък изненада
Стойка за клетка Toledo 35 - 40, Savic Белгия
105.06
лв
+ подарък изненада
"Valpet" - Xранилка за птици
50.35
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

д-р БауБау
До 1. Анонимен - най-добрият вариант за намерено, ранено животинче е обаждането на спасителна служба, която по възможност ще дойде и ще прецени на място какво е най-добре за самото животинче! Все пак Вашата постъпка е била много благородна, за която Ви поздравяваме.
Анонимен
И АЗ ТАКА един ден на паркинга на един магазин пред гумата на една кола лежеше някаква птица със счупен много лошо крак около който бе оплетена ел.жица . Мъжът от едно друго сем. което видя птицата (за разлика от другите то му помогна а не го отмина като стой та гледай) премести я на безопасно място и и натроши хляб .Моето сем. и сипа вода. Итака ние предложихме да я вземем и да се грижим за нея у дома а те де да я заведат в клиника .И така след3/4 часа им звъннахме и те казаха че санамериле място за съкатото животинче кадето да я гледат защото нямало да се оправи и да се върне в природата .Не помня каква точно беше птицата мисля че мишелов или нещо такова но ми кажете така ли би трябвало да се постипи и помогнали ли сме наптицата?
Коментирай
loading...