Назад до Кучета

Защо скимтят кучетата?

Въпреки, че знаем толкова много за кучетата ние все още не можем да разчитаме всеки път техния лай, ръмжене, вой и разбира се - скимтенето.

Малките кученца бързо се научават, че скимтенето им се възнаграждава с внимание и комфорт от страна на майките им. Това работи толкова добре за тях, че някои продължават да скимтят дори, когато станат възрастни.

Защо скимтят възрастните кучета?

Скимтенето на възрастни кучета може да означава няколко неща, като например:

  • Разочарован съм ... играчката ми е заседнала зад дивана.
  • Гладен съм ... така, че подайте ми част от чийзбургера си.
  • Щастлив съм ... защото си у дома!
  • Не мога да се стискам повече ... отваряй вратата, че иначе и двамата ще съжаляваме.
  • Развълнуван съм ... има катерица в двора, която трябва да бъде научена кой е шефа.
  • Имам нужда от малко любов ... защо не разтъркаш малко корема ми.
  • Неспокоен съм ... това ново бебе в къщата е толкова досадно.
  • Защитавам те ... от този, който идва у дома.
  • Уплашен съм ... от всичките тези гръмотевици.
  • Съжалявам ... че разрових цветята ти. Моля те, прости ми.

Защо скимтят кучетатаВ повечето случаи скимтенето при кучетата се свързва с търсене на внимание. За да разтълкувате скимтенето трябва да си отговорите на въпроса: "Кога започва?".

Какво се случва точно в момента, в който кучето започва да скимти и какво го кара да престане. Например ако е гладно кучето може да скимти и да гледа към празната си купичка.

Понякога скимтенето показва, че кучето изпитва болка или чувство на тревожност. Куче, което има някакво вътрешно нараняване може да скимти, когато го докоснете по болното място.

Ако кучето изпитва тревожност когато ви няма то може да започне да скимти още като ви види, че взимате ключовете за колата.

Какво можете да направите, за да намалите скимтенето?

Ако смятате, че кучето ви изпитва някакъв дискомфорт или стрес е добре да се консултирате с ветеринар, който да прецени дали скимтенето е в резултат на някакъв медицински проблем и да ви препоръча лекарства или друг вид лечение, който да му помогне.

Защо кучето ми скимтиАко скимтенето не е свързано с медицински проблем ветеринарят може да ви препоръча как да промените поведението на кучето.

Когато кучето скимти независимо дали му казвате да престане или му подавате вкусно лакомство вие го награждавате с това, което то иска - да му обърнете внимание.

Най - добрия начин да се справите с такъв вид търсене на внимание е като просто игнорирате кучето си. Не го гледайте и не му говорете, докато то скимти. Ако е необходимо дори се преместете в другата стая.

Когато кучето спре да скимти и се успокои го наградете с похвала и лакомства. Ако проблема е много сериозен и не можете да се справите с него е добра идея да потърсете професионална помощ от някой дресьор на кучета.

Рейтинг:
4.4/5 на базата на 5 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

27. Геновева

Привет,нашето куче скоро ще прави годинка. Породата му е балканско гонче. Отглеждаме го на двора. По принцип стои пуснат, само вечер го връзваме. От скоро започна да търси всякакви варианти да прескочи или да се измуши през оградата и да обикаля целият квартал,което не е ок. Като го викаме не иска да се прибира, а когато той реши. Започнахме да го връзваме по системно. Но от 2 дена не спира да скимти. Моля ви за съвет. Има ли метод с който да го научим да не излиза. Благодаря ви ????

26. Валя
Здравейте, имам куче на 6 години, от около месец постоянно скимти и лае. Гледаме го на двора, пробвахме какво ли не и няма никакъв ефект. Има ядене, вода, разхождаме го, пущаме го на двора, но за съжаление продължава да скимти и лае постоянно. Моля дайте ми съвет какво да направя. Кучето е с нас от бебе и досега не се е държало така.
25. Светлана
Имаме същия проблем. Носи си 2 играчки и им скмти. Пази си ги като бебета, но ги оставя до мен и върху мен сякаш иска да и ги пазя. Започнах да се притеснявам, защото тя не можеше да скрити до скоро. Поне не сме я чували...
24.
Здровейте, на скоро някакви хора изхвърлиха едно кученце, около 6 месечно,аз от жал и мъка го прибрах. Гледаме го на двора, защото е голямо - оказа се БОК. В двора имаме стара постройка, като стая окола 10 кв.м. - това стана новата къщичка на кучето. Тази къщичка отпред е с оградка и врата. Пускаме Кари по цял ден навън да тича во сутрин я затворяме защото имаме котки, които иначе се плашат от нея и не идват да ядат. Лошото е че кучето не спира да скимти, тя направо пищи, когато е затворена. Какво ли не опитахме - не можем да се справим.
23. Шади
Здравейте. Надявам се да ми дадете съвет. Имаме Шар пей на почти 4месеца. Преди седмица беше за 3 дни в клиника,защото го захапа куче. От тогава скимти когато излизам от апартамента и остава сама. Научих я да сме в 2 отделни стаи иначе и тогава скимтеше,но е неспокойна. Направо се чудя как ще ходя на работа след една седмица.
22. Виктория
Здравейте, приятели, имам следният проблем... От 2 седмици имам малко кученце с порода Френско булдоче на 2 месеца... Като цяло нямам опит с малки, кучета и не знам какво да направя! Проблемът е че аз върша работата си от вкъщи и свикна да спи постоянно в мен или до мен и тъй-като не искам да спи и да се качва на спалнята ни си има креватче поставено до нея... Проблемът е че когато си легнем почва диво скимтене и проби да скочи и да се качи при нас... Вече какво ли не опитах, надявам се да имате някакъв съвет и за мен! Общо взето манипулацията знам, че е характерна за тях, но тя скимти и се тръшка постоянно за нещо което иска да и се угоди!!! След като не и обръщаме внимание, тя млъква и заспива, но процесът се повтаря няколко пъти през нощта, та чак докато станем на сутринта... Всяко мръдване в леглото я буди и започва тирадата на нов глас... Отчаяни сме...
21.
Може ли връзка
20. Ева
Преди няколко дни си взех пинчер на 2 м.От тогава не мога да спя,събужда ме през няколко часа,като почва да скимти и притова много силно.Спира щом го взема с мен в леглото,но ме е страх да не го смачкам и малко след това го връщам в креватчето му.Но след няколко часа пак същото.Какво да направя?
19. д-р БауБау
До 18. Dary - не се притеснявайте, нормално е поведението на кучето спрямо възрастта му! Това е период, който ще отшуми!
18. Dary
Здравейте, нашият проблем е следния - взехме си преди седмица кученце на 60 дни. Проблема идва през ноща един час спи един час и се играе и търси нашето внимание като скимти. Пробвахме да и се караме да не и обръщаме внимание, но в 3 часа през ноща повече от 30 мин неможахме да издържим и накрая я затворихме в другата стая. Не е лакома и с награди нищо не постигаме, игре си с гранулите но неиска да яде. Яде съвсем малко вечер пие си вода и е определено е доста игрива. Проблема е, че затварянето в другата стая не е решение живеем в блок и до нас има хора с малко детенце, които засега проявяват търпение, но все пак. Незнам какво да направя за да спи споконо през ноща. Сега ни предстои пътуване и няма как там да не спи заедно с нас в една стая.
17. д-р БауБау
До 15. Krisi - оставете в легълцето му или близо до него не голяма бутилка с вода и плюшена играчка, която ще наподобява братчето му. Нормално е да проявява това поведение, особено ако е още бебе.
16. д-р БауБау
До 14. Филип - добре е да оставяте кученцето по-дълго време само, проявява това поведение, защото е свикнало очевидно изключително много с Вас и присъствието Ви. Не му обръщайте внимание всеки път, когато скимти. То знае, че чрез скимтене ще получи това, което желае (а именно вниманието ви), както едно бебе чрез своя плач :) Ще премине и този период, не се притеснявайте.
15. Krisi
Здравейте. Леля ми беше намерила две изоставени котрета две братчета. Проблема е че по-голямото почина и сега малкото не спира да скимти щом го оставим само. Моля дайте съвет как да го накараме да спре да скимти.
14. Филип
Здравейте имам Стафче на годинка и 8м. В нас скимти винаги когато излизам безнего, дори и да е бил 3ч на разходка да сме карали колело плували и т.н.. А по- големия ни проблем е че, когато сме някъде с компания отдалечи ли се някой или си тръне..започва да скимти и да вйи чак..моля ви дайте ми съвет какво да правя
13. д-р БауБау
До 12. Kat-kat - не се притеснявайте за страха при извеждане! Ще свикне с времето. Добре е в началото да го водите на по-тихи и спокойни места. Кученцето е все още бебе и с възрастта ще стане много по-спокойно. Това е преходен период, който ще отмине!
12. Kat-kat
Здравейте, кучето ми е на 3 месеца. Откакто сме го взели на 50 дни беше не сме седели по цял ден с него, тъй като сме на работа. Нямали сме проблеми с квичене. От скоро го извеждаме (като спазихме срока с ваксините) първия проблем, който се появи е, че много го е страх навън. с 300 зора излизаме и се дърпа, иска да се прибира. Аз обаче упорствам давам лакомства и го държа навън с цел да свиква. Страх го е и не иска да играе и с други кучета независимо дали са по-малки или по-големи от него. А вторият проблем е, че откакто излизаме навън като излизаме за работа започва ужасно много да квичи и да скача по вратите. Моля, за помощ, тъй като не знам до колко ще е търпимостта на съседите.
11. д-р БауБау
До 10. Иван - да, ако по принцип не проявява подобно поведение, най-вероятно това е причината. Животните са много по-чивствителни към природни бедствие било то бури или земетресения. Повече по темата може да прочетете тук: http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B8
10. Иван
Има ли вероятност кучето ми е извън дома на двора в колибка и две вечери подред гърми много силно и често и то скимти постоянно????
9. д-р БауБау
До 8. Tanq - най-вероятно е свикнало прекалено много с Вас, затова. Кучетата инстинтивно винаги избират един член от семейството, към който се привързват най-силно. В случая това сте Вие. Това, което може да направите е да оставяте останалата част от семейството да прекарва колкото може повече време с кученцето, дори да поемат част от разходките.
8. Tanq
Здравейти аз съм Таня взех си пинчер преди 3 месеца а самият пинчер е на 7 месеца проблемат е нам защото когато излизам аз тои много скимти и не спира макар че не е само семеиство то ми е в къщи но тои скимти когато ме нама
Виж още отзиви
Коментирай
loading...