Кога се налага евтаназия на кучето?

За съжаление, редица стопани са се сблъскали с неприятнoто заключение на ветеринарният лекар: "Най - добрият изход за кучето е евтаназията".

Един много болезнен момент за хилядите стопани, които се отделят от своя верен приятел - кучето завинаги. Много от вас вероятно са си задавали въпроса:

"Наистина това ли е единственият и най - добър изход за моето куче?"

В тази връзка ние ви представяме няколко съвета, които ще ви помогнат да вземете правилното решение занапред, ако това се наложи.

Евтанизирането на домашния любимец е много трудно и отговорно решение. Обикновено това се налага, когато кучетата са много болни или прекалено стари и немощни и стопаните им не могат да им отделят достатъчно време за грижи, за да се чувстват комфортно животните.

Много от вас сигурно са преминали през това и знаят колко мъчително и трудно е едно подобно решение. Ето няколко съвета върху, които да помислите преди да вземете едно толкова отговорно решение:

Храна и вода ...

Ако кучето ви престане да се храни и да приема течности значи времето му наближава и може да спестите част от мъките му.

 Болка ...

Ако кучето ви изпитва болка често, посъветвайте се с вашия ветеринар дали болкоуспокояващите лекарства облекчават състоянието му.

Нива на активност ...

Може ли кучето ви все още да бъде развеждано на разходки?

Изхождане вкъщи ...

Ако домашния ви любимец загуби способност да контролира червата и мехура си.

Старост и стареене ...

Дали домашният ви любимец все още се наслаждава на взаимодействието си с вас?

Дадено заболяване ...

Ако домашният ви любимец има заболяване с неизбежен фатален край, като рак например.

Вашата роля ...

Дали сте съгласни да проучите всички възможности за лечение на вашето куче или желаете да приложите палиативни грижи? Запитайте се дали искате да поддържате домашния си любимец жив, заради привързаността си към него или това е в най - добър интерес за него.

Когато се колебаете се обърнете към съвет от приятел. Мнението на друг човек може да ви помогне да вземете правилното решение. Проучете добре какво представлява евтаназията и не го приемайте като нещо лошо, защото тя спестява мъките на животното.

Рейтинг:
3.6/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Роки
Имам ротвайлер на 9 години наскоро забелязах че има 2 топчета на гърдите едното е твърдо другото по меко храни се добре и се разхожда но не както преди бързо се изморява не знам дали да го оперирам те живеят до 10 години и съм чул че се появяват разсеики след операцията чудя се дали има някакви лекарства за тези тумори да им забавят растежа не искам да го оперирам страх ме е да не стане по зле за сега е в добро състояние
Здравейте, амаме пинчерка на преклонната възраст 21 години. Много хора трудно вярват, че е на толкова. Вече е напълно сляпа и глуха. Задните и краечета са сковани понякога. Изпуска се потоянно, дори и където спи. Миризмата е доста неприятна въпреки потоянното чистене и бърсане. Скимти през нощта и ставаме да я завиваме. Така е няколко месеца вече, но искрено сме много изнервени, мъчно ни е. Изобщо всякакви видове чувства. Бях се решил уж преди около 3 месеца да я приспим, но се отказах в посьледния момент. Сега съм пак така, но от друга страна заради детето и тн. мъчно ми е като я гледам и как скимти и се върти в кръг, опитва се да се завеие и намери място, но не може.
Д. Любомиров
Здравейте, кучето ми е американски стафордширски териер. 14 годишно. От ноември месец 2018 година е без двигателни функции на задните крака поради дълбока дискова херния неможе да се движи освен на предни лапи и да си влачи задницата яде, пие вода, опитахме с инвалидна количка но не помръдва с инвалидната количка. Иначе движи добре предните си лапи и може да седи изправено ако придържаш задницата му. Направихме всички възможни изследвания и всички мнения са че няма да проходи. За това време отслабнаха много краката и от желанието си да излиза и понеже се влачи си направи рани. Какво ще ме посъветвате?
Мая Кедигова
Имам много животни. Едното кученце е много болно, но НИКОГА не ми е хрумвала евтаназията. Та това е лудост...така позволяваш да убият бедната душица. Искам да кажа, че в колкото и лошо състояние и да бъде, никога няма да го подложа на това. Според мен, когато хората загубят надежда и не искат да си хабят труда за животинчето, искат да го приспят. Защо се отказвате? Защо не направите всичко по силите си? Любимецът може и да оцелее, което е напълно възможно. Все пак никой лекар не може предвиди какво е решил Господ. Дори и да умре - ще бъде естествена смърт и Господ е решил, че животът му трябва да приключи. А не ветеринарите да прекъсват живота му и вие да им плащате за това. Умолявам ви, не го правете! Винаги има надежда...
Здравейте Имам хъски на почти 17 години, до преди две седмици го извеждахме навън, но вече не може.Ходеше в къщи, изпишкване и изакване върху пелени, контролира се. От няколко дни не може да се изправя сам, а иска. Помагам му да походи, държейки го под корема, но ходи трудно, оплита задните крака. Апетит има, но го подпирам докато се храни. Вечер диша тежко, със задържане на дъха, явно има болки.Давам му по малко течен аналгин и се успокоява. Мъча ли го? Не искам да страда, но той се бори и видимо му се живее. Борец е. Може ли да ме посъветвате?
Коментирай
loading...