Назад до Кучета

Кога се налага евтаназия на кучето?

За съжаление, редица стопани са се сблъскали с неприятнoто заключение на ветеринарният лекар: "Най - добрият изход за кучето е евтаназията".

Един много болезнен момент за хилядите стопани, които се отделят от своя верен приятел - кучето завинаги. Много от вас вероятно са си задавали въпроса:

"Наистина това ли е единственият и най - добър изход за моето куче?"

В тази връзка ние ви представяме няколко съвета, които ще ви помогнат да вземете правилното решение занапред, ако това се наложи.

Евтанизирането на домашния любимец е много трудно и отговорно решение. Обикновено това се налага, когато кучетата са много болни или прекалено стари и немощни и стопаните им не могат да им отделят достатъчно време за грижи, за да се чувстват комфортно животните.

Много от вас сигурно са преминали през това и знаят колко мъчително и трудно е едно подобно решение. Ето няколко съвета върху, които да помислите преди да вземете едно толкова отговорно решение:

Храна и вода ...

Ако кучето ви престане да се храни и да приема течности значи времето му наближава и може да спестите част от мъките му.

 Болка ...

Ако кучето ви изпитва болка често, посъветвайте се с вашия ветеринар дали болкоуспокояващите лекарства облекчават състоянието му.

Нива на активност ...

Може ли кучето ви все още да бъде развеждано на разходки?

Изхождане вкъщи ...

Ако домашния ви любимец загуби способност да контролира червата и мехура си.

Старост и стареене ...

Дали домашният ви любимец все още се наслаждава на взаимодействието си с вас?

Дадено заболяване ...

Ако домашният ви любимец има заболяване с неизбежен фатален край, като рак например.

Вашата роля ...

Дали сте съгласни да проучите всички възможности за лечение на вашето куче или желаете да приложите палиативни грижи? Запитайте се дали искате да поддържате домашния си любимец жив, заради привързаността си към него или това е в най - добър интерес за него.

Когато се колебаете се обърнете към съвет от приятел. Мнението на друг човек може да ви помогне да вземете правилното решение. Проучете добре какво представлява евтаназията и не го приемайте като нещо лошо, защото тя спестява мъките на животното.

Рейтинг:
3.6/5 на базата на 5 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

47. Роки
Имам ротвайлер на 9 години наскоро забелязах че има 2 топчета на гърдите едното е твърдо другото по меко храни се добре и се разхожда но не както преди бързо се изморява не знам дали да го оперирам те живеят до 10 години и съм чул че се появяват разсеики след операцията чудя се дали има някакви лекарства за тези тумори да им забавят растежа не искам да го оперирам страх ме е да не стане по зле за сега е в добро състояние
46.
Здравейте, амаме пинчерка на преклонната възраст 21 години. Много хора трудно вярват, че е на толкова. Вече е напълно сляпа и глуха. Задните и краечета са сковани понякога. Изпуска се потоянно, дори и където спи. Миризмата е доста неприятна въпреки потоянното чистене и бърсане. Скимти през нощта и ставаме да я завиваме. Така е няколко месеца вече, но искрено сме много изнервени, мъчно ни е. Изобщо всякакви видове чувства. Бях се решил уж преди около 3 месеца да я приспим, но се отказах в посьледния момент. Сега съм пак така, но от друга страна заради детето и тн. мъчно ми е като я гледам и как скимти и се върти в кръг, опитва се да се завеие и намери място, но не може.
45. Д. Любомиров
Здравейте, кучето ми е американски стафордширски териер. 14 годишно. От ноември месец 2018 година е без двигателни функции на задните крака поради дълбока дискова херния неможе да се движи освен на предни лапи и да си влачи задницата яде, пие вода, опитахме с инвалидна количка но не помръдва с инвалидната количка. Иначе движи добре предните си лапи и може да седи изправено ако придържаш задницата му. Направихме всички възможни изследвания и всички мнения са че няма да проходи. За това време отслабнаха много краката и от желанието си да излиза и понеже се влачи си направи рани. Какво ще ме посъветвате?
44. Мая Кедигова
Имам много животни. Едното кученце е много болно, но НИКОГА не ми е хрумвала евтаназията. Та това е лудост...така позволяваш да убият бедната душица. Искам да кажа, че в колкото и лошо състояние и да бъде, никога няма да го подложа на това. Според мен, когато хората загубят надежда и не искат да си хабят труда за животинчето, искат да го приспят. Защо се отказвате? Защо не направите всичко по силите си? Любимецът може и да оцелее, което е напълно възможно. Все пак никой лекар не може предвиди какво е решил Господ. Дори и да умре - ще бъде естествена смърт и Господ е решил, че животът му трябва да приключи. А не ветеринарите да прекъсват живота му и вие да им плащате за това. Умолявам ви, не го правете! Винаги има надежда...
43.
Здравейте Имам хъски на почти 17 години, до преди две седмици го извеждахме навън, но вече не може.Ходеше в къщи, изпишкване и изакване върху пелени, контролира се. От няколко дни не може да се изправя сам, а иска. Помагам му да походи, държейки го под корема, но ходи трудно, оплита задните крака. Апетит има, но го подпирам докато се храни. Вечер диша тежко, със задържане на дъха, явно има болки.Давам му по малко течен аналгин и се успокоява. Мъча ли го? Не искам да страда, но той се бори и видимо му се живее. Борец е. Може ли да ме посъветвате?
42.
Здравейте на всички ... имам кученце чихуа хуа на 3 месеца онзи ден беше малко омърлушено, но си хапваше и си пиеше водичка вечерта беше жизнено играехме си викам нещо моментно е било ... вчера цял ден лежа без да хапне нищичко повръщаше и имаше разтройство водих го на лекар биха му инжекция но ми казаха че може да го е хванала ганата дадах му въглен но никаква полза... днес е още по-зле отказва да става да яде да пие водичка , много е отпуснато само лежи и дишането му е тежко ... живо - умряло е ... какво да правя с мъничето ми ? Лечение има ли за тази болест или по - доброто лечение е да го заведа да го преспят за да не се измъчва животинката ... :')
41. Петя Рачева
Здравейте,имаме кученце ,което е около 13-15 години. Не е породисто. Преди 4 месеца се установи,че има тумор на анална жлеза и на дупето има голямо топче. Трудно се изхожда,но иначе си похава. Отслабна много. Баща ми каза,че нощем ,а и не само, вие и скимти много , вероятно го боли. И си мислихме да го преспим,но аз нямам такава сила. Когато попитах ветеринаря за операция той ми рече,че няма шанс ,понеже е доста възрастен и хигиената е много голяма ,а Лъки е дворно куче. Много си го обичам, и искам най-доброто за него. Но сърцето ми е безкрайно раздвоено.
40. Ju
Имаме куче пекинез на 18 години. Задните му крака не го държат, трудно подвижен е. Често скимти, вечер трудно заспива. Яде и пие вода, но трябва да го заведем до купичката му. Върши си физиологичните нужди където го свари в къщи, съответно става локва под него и се намокря целия. Много е труден за гледане, но и е важна част от семейството.
39. д-р БауБау
До 37. Марина - решението трябва да бъде изцяло Ваше! Така както го чувствате...
38. Пак аз
Забравих да спомена, че пишка и ака навсякъде, дори в леглото си. Не може и да се завие сама и докато ме няма вкъщи, сигурно ще трепери, защото не си намира леглото и одеалото. Но се храни и пие вода!
37. Марина
Здравейте, Имам пинчерка, която другия месец прави 18 години. Напълно сляпа, напълно глуха, върти се в кръг постоянно. Няма зъби и езикът и е постоянно навън. Когато не спи - скимти. От скоро забелязах, че изтича секрет и кръв от едното око. Не ме упреквайте, за това как до сега не съм я закарала на ветеринар за проблемите и - просто не беше при мен, за да ги видя навреме. Другата седмица смятам да я заведа и не знам как да постъпя - да сложа ли край на мъките и, или да се боря още за нея. Реално по цял ден или спи, или върти в кръг и плаче :(
36. Тимо
Взех го решението . Ще се грижа с огромна любов за нея , докато Господ разреши !
35. д-р БауБау
До 33. Тимо - нормално е да каже това, защото риска, който се поема с подобна операция в този случай е огромен. Решението наистина е изключително трудно за всеки стопанин на животинка, независимо дали е куче, котка и т.н. Разбираме Ви и наистина много съжаляваме за тази дилема, пред която сте изправен, но пак Ви казваме - решението е изцяло Ваше. Направете го така, както ги чувствате.
34. Тимо ,
Корекция - и той каза че не трябва да се оперира
33. Тимо ,
В понеделник пак бяхме на лекар , един от най- добрите хирурзи В София и той каза че трябва да се оперира . Нищо не можело да се направи да чакаме смъртта й . Днес тумора започна да тече , звъннах му каза да я привързваме и това е ! Какво да правя ? Да чакам естествената й и мъчителна смърт или да я приспя ,което е страшно мъчително за мен .
32. д-р БауБау
До 30. Timo - за съжаление възрастта й е доста голяма, за да се предприемат хирургически интервенции. Точно поради това и доктора Ви е казал, че има голяма вероятност да не издържи операцията. Решението е изцяло Ваше, но по това, което сте ни описали личи, че кучето изпитва голяма болка.
31. д-р БауБау
До 29. Христина - нищо не пречи на опитате с поддържащата терапия. Вие сами ще усетите кога е дошъл момента! Искрено съжаляваме за този развой. Никоя животинка не заслужава това, но ... понякога и ние хората сме безсилни пред съдбата. Кураж!
30. Timo
Здравейте , Имам лайка на 13 години . Най-прекрасната ...Има 7 ракови тумора по цялото тяло . От две седмици трудно се движи .Водих я два ветеринара , казаха че двата тумора под опашката са се сраснали .Не дават гаранция дали ще издържи операцията . Трудно се движи , но има все още апетит . Спи и по време на сън плаче и трепери . Голяма мъка е . Не намирам сила да я приспим . Не мога ! Трудно я гледам, как се мъчи . Какво да правя ? Пиша и плача .
29. Христина
Здравейте, имам френски булдог на почти 7год. Лятото получи много голямо възпаление на крака, в следствие на което му се натрови кръвта. Докторите даваха 5% шанс да оцелее. След 2мес. Всеки ден на доктор той се оправи! Ноо след месец започна да повръща, трепери и да вдига температура. Докторите 1во мислеха, че е натровен. Закрепиха го и 3дена беше добре и после пак повръща. След това мислеха че е развил някаква алергия. След това че има гастрит и т.н. Вече 3ти месец той е 2дена с ппвръщане и разстройство и 2дена е добре. От юесец пие Предсалон 5мг. И вече не двига температура, но има зверски апетит ина всеки 2 дена ужаса се повтаря... От 19кг. Сега е 10кг. Когато повръща храната от 3 дена е неразградена. Правили сме кръвна картина, ренген и ехограф и всичко е наред... А денс поставиха тази диагноза Protein-losing enteropathy (PLE) и ни казаха, че има 2 варианта:1- да го приспим, 2- да го поддържаме с по- силни хапчета, но няма да има подобрение, на всеки 2дена ще повръща и ще продължава да слабее!???? Какво да правим?! Колкото и да мисля все си мисля че приспиването е най-доброто решение.
28. д-р БауБау
До 27. Славка Симеонова - при положение, че е в напреднала фаза е доста трудно да настъпи възстановяване... Решението е изцяло Ваше, послушайте сърцето си, но понякога наистина е по-добре за самото куче мъките му да се прекратят. Искрено съжаляваме!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...