Назад до Кучета

Как да се справите с болките и страданията на вашето възрастно куче?

Когато вашето куче остарява здравословните проблеми рано или късно ще се появят. Може да откриете, че то вече не може да ви види или чуе, развило е някакъв вреден навик или още по - лошо, страда от инконтиненция.

Всеки път, когато се появи нов здравословен проблем най - добре е веднага да заведете кучето на преглед при ветеринаря.

Може да ви се стори нереално, но много от здравословните проблеми са лечими, независимо от възрастта на кучето. Дори когнитивната дисфункция (кучешка деменция) може да бъде облекчена с медикаменти.

Никога не трябва да забравяме, че кучетата ни обожават и живеят, за да получават нашата обич и одобрение. Когато кучето ви започне да има здравословни проблеми, то се нуждае повече отвсякога от вашата увереност.

Има някои здравословни проблеми, с които дори ветеринаря не може да се справи, но това не означава, че не можете да помогнете на кучето си да изживее старините си по - спокойно и комфортно.

Слепота при старите кучетаАко кучето загуби зрението си, с минимални промени от ваша страна, средата, в която живеете може да бъде пригодена за вашия ослепял приятел. Кучетата се ориентират удивително добре, когато загубят зрението си, стига да не пренареждате често мебелите си. Когато извеждате кучето на разходка го правете по един и същ маршрут, който да е познат на кучето, за да предотвратите евентуални наранявания.

Загуба на слуха - за кучетата, които живеят в един беззвучен свят един внезапен контакт може да бъде много смущаващ. Затова трябва много да внимавате да не изненадате кучето си, защото това може да бъде опасно както за него, така и за вас. Намерете правилния подход към кучето и научете децата си и съседите да подхождат по същия начин.

Много кучета имат нарушен слух, но не са напълно глухи. В такива ситуации няколко пляскания с ръце са достатъчни, за да привлечете вниманието на кучето. Ако кучето ви е напълно глухо стъпвайте силно докато го приближавате, защото това ще предизвика вибрации, които кучето ще усети и няма да го изненадате или стреснете.

Кучетата страдащи от инконтиненция – ако кучето ви страда от нощна инконтиненция това вероятно разстройва повече него, отколкото разстройва вас. Изведете го навън точно преди лягане и след това поставете водонепроникаема постелка в леглото му. Трябва да сменяте и почиствате постелките му всеки ден, за да е чисто и хигиенично мястото, където четириногия ви приятел спи и си почива.

Когато кучето ви остарява трябва да промените малко вашите взаимоотношения с него. Бъдете по - търпеливи с него и полагайте повече грижи. Вашият стар приятел ще оцени това много повече, отколкото можете да си представите.

***

* Още по темата:

Наднормено тегло - основният проблем при възрастното куче

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...