🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Несъзнателно нараняване на домашния любимец - 10 неочаквани начина това да се случи

Хората обичат своите домашни любимци и се стремят да полагат най - добрите грижи за тях.

Понякога обаче, дори и най - опитните собственици могат да навредят на своето куче или котка, без дори да осъзнават това.

Представяме ви списък от 10 неща, които могат несъзнателно да навредят на домашния ви любимец.

1. Хранене на домашния любимец с неща от масата

Даването на храна от вашата маса изглежда безопасно за повечето хора, но човешката храна може да причини множество проблеми при котките и кучетата. От една страна това може да доведе до наднормено тегло. Богатата на мазнини храна може да предизвика панкреатит - болезнено и потенциално животозастрашаващо заболяване.

Даване на храна от масатаНе на последно място някои човешки храни са токсични за животните. Например лука, гроздето и шоколада могат да предизвикат повръщане, диария, стомашни неразположения и др.

Храненето от масата насърчава кучетата да си просят, което понякога е едно от най - досадните поведения на домашния любимец.

2. Използване на неправилен размер нашийник или нагръдник

Намирането на перфектен нашийник или нагръдник за вашето куче или котка е от полза както за вас, така и за домашния любимец. На пазара има голямо разнообразие от тези аксесоари.

Някои кучета се чувстват по - добре с нашийници, докато други предпочитат нагръдници. Неподходящите нашийници могат да причинят увреждания на врата, болка и дори задушаване. Затова е изключително важно да намерите подходящия размер. 

Котка с нагръдникСпоред д-р Марти Бекер при малките породи кучета трябва да може да вкарате един пръст между нашийника и врата на кучето, а при големите породи - два пръста.

Ако нашийника е прекалено хлабав кучето може да се освободи от него и да избяга. Ако пък е прекалено стегнат - може да се впие в кожата и да я нарани.

За котките има специални нашийници и нагръдници, и е препоръчително да използвате само тях.

3. Грижа за зъбите на домашния любимец

Повече от 85% от котките и кучетата над 4-годишна възраст страдат от стоматологични заболявания. Пародонтозата например, може да се предотврати много лесно.

Ежедневното миене на зъбите и редовните профилактични прегледи на зъбите и венците ще ви спестят много главоболлия. Пародонтита е една от основните причини за загубата на зъби и лошия дъх на животното.

4. Осигуряване на постоянен достъп до храна

Ако постоянно държите купичката на домашния любимец пълна това може да предизвика затлъстяване. Кучетата и котките могат много умело да имитират, че са гладни, за да си изпросят храна.

Котка с наднормено теглоОколо 50 процента от котките и кучетата, отглеждани като домашни любимци са с наднормено тегло или са затлъстели.

Това увеличава риска от диабет, високо кръвно налягане, артрит, някои видове рак и много други здравни проблеми.

Затова, следващия път, когато видите домашния ви любимец да ви гледа жално до празната купа за храна, не я пълнете веднага.

Придържайте се към графика за хранене и се посъветвайте с ветеринаря си за това колко пъти на ден трябва да храните животното. Добре е да използвате мерителна чашка, за да се уверите, че давате точното количество храна.

5. Излежаване на домашния любимец на дивана

Вече споменахме за риска от затлъстяване, но освен правилна диета трябва да осигурявате и редовна физическа активност на животното. Редовните разходки и игри са от полза не само за физическото здраве, но и за психическото.

Отегчените кучета стават раздразнителни и трудни за възпитание. Същото може да се каже и за котките, защото те също се нуждаят от упражнения и умствена стимулация.

6. Вегетарианска диета за домашния любимец

Много хора вегетарианци погрешно си мислят, че могат да научат и домашния си любимец да не се храни с месо. Котките обаче са 100% хищници и се нуждаят от месо, за да оцелеят. Куче вегетарианецПротеините, набавяни с месото не могат да се заменят с никоя друга храна.

Кучетата могат да живеят на диета без месо, но повечето ветеринари не препоръчват това за постоянно. Обсъждайте диетата на животното с ветеринар, защото има много фактори, които оказват влияние като например здравословното състояние на животното и неговата възраст.

7. Нередовни профилактични прегледи

Воденето на ветеринар е доста мъчителна работа понякога, особено за собствениците на котки. Вкарването на котка в клетка за превоз е изключително трудна задача, но е важно животното редовно да бъде преглеждано.

Ветеренарят може да открие здравословни проблеми, които нямат външни проявление и вие изобщо да не подозирате за тях. Препоръчително е да се прави по един профилактичен преглед на всеки 6 месеца.

8. Неправилно обезопасяване на домашния любимец при превоз с кола

Превоз на куче с колаДомашния любимец е пътник в колата също като вас. При пътен инцидент, ако животното не е обезопасено, може да се стигне до тежки наранявания и дори до смърт.

Трябва да осигурите подходяща седалка и колан или клетка, с които да обезопасите животното в колата. Важно е кучето/котката да е правилно обезопасено без значение дали се касае за дълго или кратко пътуване.

Друго важно нещо е да не позволявате на кучето да си подава главата през прозореца. По този начин то се наслаждава на чистия въздух, но това поведение крие доста рискове.

9. Хранене на домашния любимец с кокали/кости

Храненето на кучетата с кокали може да доведе до смъртоносни последици. Няма значение дали става въпрос за кости от птици, говеждо, свинско или риба. Костите могат да задавят кучето/котката и да навредят на хранопровода, стомаха и червата. Освен това, ако костите са много здрави, то може да си счупи зъб и да си нарани езика или устната кухина, и това да предизвика дори хирургическа намеса.

10. Крещите на домашния си любимец, когато направи нещо нередно

Каране на домашния любимецПървоначалния инстинкт на повечето хора е да изкрещят по животното, когато то нацапа килима или надраска дивана. Отрицателната реакция обаче може повече да навреди на домашния любимец, отколкото да му помогне. Нещо още по - лошо -  това може да засили нежеланото поведение.

Обучението свързано с наказание може да има временен ефект, но с течение на времето, отрицателното отношение може да доведе до агресия или друг вид нежелани поведения.

Водете обучение формирано от положителните преживявания. Награждаването за доброто поведение с похвали и лакомства е много по - ефективен и полезен подход.

Рейтинг:
4.2/5 на базата на 5 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...