🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Кучешка болест заплашва Суматранските тигри

Смъртоносен вирус на кучешка чума, известен като Гана вече не се разпространява само сред кучетата и техните роднински видове. През 2000 г. болестта вече е разпространена сред много видове хищници, като миещи лъвове.

Сега болестта вече е пренесена и върху Суматранските тигри, един вид който и без друго е на ръба на оцеляването. Според Международния съюз за опазване на природата в момента на индонезийския остров Суматра има останали около 500 такива тигри в дивата природа. От тях между 176 - 271 са в зряла възраст и могат да се размножават.

Ако смъртоносният кучешки вирус се разпространи сред тях това може да доведе да изчезването на този вид в дивата природа. Увреждането на мозъка, което причинява тази болест може да накара големите котки да загубят естествения си страх от хората. Тигрите могат да започнат да се доближават по близо до селата или да не бягат от бракониерите.

И в двата случая крайния резултат е, че тигъра обикновено бива застрелян. Няколко подобни случая на поведение вече са наблюдавани при Суматрански тигри, но за съжаление ветеринарите не са имали възможност да тестват животните за наличието на Гана.

Според специалистите тази болест се нарежда на трето място като заплаха за тигрите, след загубата на местообитание и бракониерството. Поради това се предвижда през септември тази година да се разработи система за мониторинг, да се изследват животни за наличието на Гана и да бъдат анализирани проблемите, за да се разработи стратегия, която да намали негативните ефекти на болестта върху големите котки.

За съжаление вирусът Гана убива повечето заразени животни. Болестта е на второ място по смъртност след Беса и се среща при всички семейства месоядни бозайници на Земята.

Има документиран случай на 17 умрели мечки, което е било заразено. От тази болест за загинали и 19 лъвове и тигри в зоологическите градини в Швейцария, през последните няколко десетилетия.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...