Назад до Кучета

Колко често, с какво и как да къпем кучето си?

Ето че след дългите игри и забавления все пак настъпва така нежеланият за голяма част от кучетата момент, а именно "вземането на душ".

Кучетата, които обичат банята, са наистина рядко срещано явление.

Като техни грижовни стопани, нелеката задача да ги къпем се пада на нас.

Затова е добре да следваме някои златни съвети, които значително ще улеснят хигиенната ни мисия.

Вижте какви правила трябва да спазвате, за да превърнете къпането на кучето в лесна и приятна работа както за самите вас, така и за четирикракия ви приятел.

Кога да къпем кучето?

Ако вашият любимец ви служи вярно като охрана на двора и прекарва времето си предимно навън, то най - добре изберете слънчев и топъл ден, в който да го изкъпете.

В случай че вече е настъпил студеният период от годината, задължително след баня приберете кучето си в добре отоплено помещение. Нека прекара там поне една нощ, докато козината му изсъхне напълно.

Ако пък заедно със своя любимец живеете в апартамент, трябва да спазвате отново вечерното къпане. То се осъществява след последната разходка. Кучето се къпе вечер, с цел да изсъхне изцяло преди разходките навън на следващия ден.

В краен случай може да изведете за съвсем кратко време кучето, чиято козина все още е влажна, но бъдете внимателни, за да не го простудите.

Колко често трябва да къпем кучето си?

За да си отговорите на този въпрос, е необходимо да обърнете внимание на две неща: каква порода е кучето ви и каква е козината му (в случай че не е породисто).

Общото златно правило е, че кучето се къпе веднъж на всеки 3 месеца. Но трябва да съобразите това с горните два параметъра и да прецените сами дали да бъде малко по - често или малко по - рядко.

Ако кучето ви е от порода, която се характеризира със здрави и плътни косми (твърда космена покривка), независимо дали козината му е дълга, средна или къса, е достатъчно да го къпете веднъж на 6 месеца. В противен случай има опасност да се наруши естествения защитен слой на косъма, който го прави гъвкав и блестящ.

Имайте предвид и това, че дори и да не са минали 6 месеца от последния душ, е препоръчително да изкъпете кучето си, ако то се е намърсило, търкаляйки се в нещо прашно или боядисващо козината му.

Ако кучето ви е с мека козина, то за него важи златното правило да го къпете на всеки 3 месеца.

В случай че козината му е кадифено мека и по-дълга, е желателно на всеки 2 седмици да къпете своя пухкав любимец.

Ако пък си имате работа с непокорна и къдрава козина, къпането е хубаво да се осъществява преди всяка подстрижка, а именно веднъж на около 2 месеца.

Независимо какъв тип е козината на кучето ви, е необходимо след баня да я разресвате старателно.

Къде е най - добре да къпем кучето?

При наличието на вана у дома, е най - добре да използвате нея, когато къпете кучето си. За целта го поставете да стъпи върху стабилно закрепена стелка, за да предотвратите неговото подхлъзване или евентуално падане. Добра работа може да ви свърши и леген, който да поставите вътре във ваната.

Ако кученцето ви е малко на размери, е препоръчително да сложите дъска върху стените на ваната и на нея да поставите легена, в който да го изкъпете.

Ако нямате вана, сложете кучето директно на пода в банята, в непосредствена близост до душа. Обърнете внимание на това, че не бива да насочвате главата му към вратата на помещението, за да не предизвикате неговото бягство.

С какъв сапун или шампоан да изкъпете кучето си?

Във всяка една ветеринарна аптека или зоомагазин може да намерите специално произведени шампоани за кучета.

Те са с ниска киселинност, като в същото време почистват добре козината на кучето и я правят здрава, еластична и бляскава.

Ако не може сами да се ориентирате какъв шампоан по - точно да изберете за вашия любимец, винаги може да се посъветвате за това с ветеринарен лекар, който ще ви насочи професионално.

Не забравяйте, че си заслужава да изберете по - качествен продукт, тъй като благодарение на него кучето ви няма да има постоянни сърбежи или пърхот и козината му няма да капе толкова усилено.

Факторите, от които зависи изборът на правилен шампоан, са:

  • възраст на кучето - за малките кученца има по - специализирани и щадящи продукти
  • дължина на козината - при дълги косми е желателно да се използва продукт 2 в 1 (шампоан и балсам)
  • наличие на паразити - при проблем с бълхите задължително се избира антипаразитен медикамент
Забележка: Къпането с противопаразитен шампоан не изключва използването на противопаразитни средства - пипети, пудри и т.н. за защита срещу ектопаразити (бълхи, кърлежи, въшки, комари и др.).

Сред гамата от видове шампоани може да избирате и такива за лесно разресване, на билкова основа, антибактериални, за чувствителна кожа и т.н.

Как да къпем кучето си?

Една от задължителните процедури, преди да пристъпите към банята, е старателното разресване на козината му (ако тя е дълга).

Освен това, ви препоръчваме предварително да си подготвите всичко, което ще ви бъде необходимо за къпането: шампоан, балсам, памучни тампони за чистене на ушите, четка за разресване, суха кърпа и др.

Водата трябва да бъде с нормална топлина, максимално сходна с телесната температура на животното (38 - 40 градуса).

Бъдете предвидливи и избягвайте да излизате от банята по време на самото къпане, за да вземете нещо. В този момент кучето ви веднага ще се възползва от вашето отсъствие и също ще излезе от мокрото помещение.

Важно: Преди започване на къпането е препоръчително да се поставят тампончета памук в ушите на кучето, които ще предпазят ушите от навлизането на вода в тях и последващо развитие на инфекция. След приключване на банята те се отстраняват, разбира се.

Ако първо намокрите главата му, то със сигурност ще пожелае да се изтръска. Затова започнете от тялото и на последно място измийте главата на кучето.

Не е желателно да изсипвате шампоана директно върху кожата му. Предварително сипете малко от измиващия продукт в шепата си, разредете го с вода и чак тогава го нанесете върху гърба на кучето.

Втривайте добре чрез кръгови движения, докато разнесете шампоана по краката, гърдите и опашката на четириногия си приятел. След като измиете и главата, изплакнете обилно няколко пъти с чиста вода.
Рейтинг:
4.6/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Кремена
Здравейте.Имам кокер шпаньол на 2 месеца.Колко пъте мога да го къпя
Задължителни ли са тампоните с памук. Моето кученце е кокер шпаньол и нали ушите му са надолу не мисля че ще влезе вода.
Кристиан
Колко често трябва да къпя малкото ми кавалерче което е на 2 месеца
Гергина Станчева
да попитам колко често трябва да къпем куче пумеран на 2 месеца
д-р БауБау
До 16. Aries - добро решение би било от изкуствените настилки, които обикновено се поставят на детските площадки.
Коментирай
loading...