🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

За здрави нокти и щастливи кучета

✦ Една от най-често обсъжданите теми в кучешките форуми е как да се изрязват ноктите на кучето. Тази процедура има своите тънкости и тайни, като невнимание или небрежност могат да доведат до болезнени усещания. Но на кои породи всъщност е необходимо да се режат ноктите?

✦ Ноктите на всички кучета растат с еднаква скорост, но при ходене върху твърди повърхности, те се изтъркват. Поради това кучетата, които прекарват повече време на открито и се разхождат по твърди покрития, обикновено имат по-къси нокти и не изискват често подрязване.

✦ В друга група са декоративните породи, които по-голямата част от времето си прекарват в домашни условия. Те често страдат от прекомерно пораснали нокти, което може да доведе до затруднено ходене и намаляване на движението. Подлежат на особена грижа, тъй като дългите нокти на краен палец или задните крайни палци често се късат по време на игра и предизвикват обилно кръвотечение.

Как правилно да режете ноктите на кучето си?

Изберете спокоен и комфортен за кучето ви кът вкъщи, където да извършвате процедурата. Сложете го на подходяща повърхност, като например кърпа или гумен килим, за да предотвратите хлъзгане.

▪ За рязане на ноктите на кучето си използвайте специални нокторезачки за кучета, които може да намерите във ветеринарни клиники или специализирани магазини. Не използвайте нокторезачки за хора, тъй като те може да причинят наранявания.

Преди да започнете, научете как изглеждат здравите нокти на кучето. Внимателно разгледайте ноктите и открийте розовата част - кръвоносното легло. Избягвайте да режете прекалено близо до тази област, тъй като може да причините кръвотечение и болка.

Ако кучето ви не е свикнало с рязането на нокти, започнете с постепенен подход. Започнете с кратки и нежни сесии, при които само докосвате ноктите на кучето. Постепенно удължавайте времето и преминавайте към по-нататъшни стъпки, като нежно прилагате натиск върху ноктите.

▪ Когато започнете да режете ноктите, бъдете внимателни. Режете ноктите, като правите малки разрези. Ако не сте сигурни колко да режете, по-добре да оставите по-дълъг нокът, отколкото да режете прекалено близо до кръвоносното легло. при някои породи кучета ноктите са бели и изрязването им е сравнително лесно, тъй като се вижда живеца, до който трябва да изрежете! Ако по невнимание го засегнете ще потече кръв, която може да спрете с тампон, напоен с йод. При кучетата с тъмни нокти бъдете внимателни, тъй като живеца е доста по-трудно видим!

✦ Здравето на кучето ви е от съществено значение, затова не се колебайте да потърсите съвет от ветеринарен специалист, ако имате съмнения или се нуждаете от помощ. Постепенно ще се научите да извършвате тази процедура и тя ще се превърне и за вас, и за вашето куче в рутина.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...