Назад до Кучета

Защо кучето ме ближе постоянно?

В повечето случаи кучетата ближат своите стопани за да изразят обичта си към тях. Но точно както лаенето, и облизването може да означава много неща свързани с поведението на кучето.

Близането е нещо напълно естествено за кучетата. Когато се родят малките кученца майката ги облизва непосредствено след появата им на бял свят.

По този начин още от ранна възраст те разбират, че това е нормално поведение и също започват да се ближат едни други. Близането има важна роля в социалния живот на кучетата.

Например кученцата ближат своята майка преди да започнат да се хранят или пък ако са в дивата природа кучетата с по - нисък ранг по този начин се примолват на по - висшестоящите да ги допуснат до плячката.

Някои изследователи твърдят, че това е просто сензорен инструмент за кучетата. Според тях близането е един вид дегустация, която кучето прави. За кучетата близането е като един вид поздрав, по този начин те се опитват да привлекат вниманието ви.

Близането може да бъде и един вид игра. В много случаи близането е придобито поведение. Кучетата просто разбират, че когато ближат своите собственици, те получават повече внимание и за това те започват да ближат хората все повече и повече.

Какво се случва, когато кучето започне да ви ближе прекалено много?

Близане при кучетоЗащо ме ближе кучетоПрекомерното близане, което получавате от страна на кучето е проблем, с който трябва да се справите. Това е повече проблем за хората, отколкото за кучетата.

В тяхната природа е да ближат, така че ако ги оставите те ще го правят в опит да си изпросят малко повече внимание. Кучетата могат да бъдат обучени да се откажат от този навик.

Добре е да потърсите помощ от ветеринарен лекар или професионален дресьор, който да ви даде съвети как да го обучите. Понякога прекомерното облизване може да е причинено от определен вид обсесивно-компулсивно поведение.

Обикновено кучетата засегнати от такива поведенчески разстройства предпочитат да облизват предмети или себе си, отколкото стопаните си.

Всички собственици на кучета, които имат домашен любимец с подобни проблеми е добре да потърсят професионална помощ от ветеринар или дресьор на кучета.

Рейтинг:
3.4/5 на базата на 7 оценки

Отзиви

Християна
Здравейте. Имам американски булдог. Уникално куче и много привързано към мен. Въпросът ми е. Сутрин като се събудя той се качва на леглото и започва да ми ближе ръцете, лицето. Но ближе продължително. Обръщам му достатъчно внимание, играем, разхождаме се, не мисля че в неговия случай скучае, не зная обаче на какво се дължи това близане в продължение на минути сутрин
Ивелина
Здравейте! Имам въпрос, Относно кученце- порода пинчер от съвсем малките на размери- на два месеца. Много е игрива ,Но ближе всичко на което попадне ,от входната врата ,пода ,навсякъде до решетката на канала в банята и каквото се сетите. Много често ме поглежда облизва нещо и започва да бяга ( на 50ият и ден влезе в болница на системи с повръщане и хипогликимия ,оказа се инфекция на кръвта~ оправи се за ден-два). #Та въпроса ми е Има ли начин да се отдучи от това да ближе всичко на което попадне? Понеже така може да погълне Отровни субстанции и смятам че е опасно за нея. Благодаря!
д-р БауБау
До 12. Sensи - опитайте се да разберете дали няма нещо изливано преди време. Няма основателно причина, поради която да изпитва желание за близане точно на дивана!
Sensи
Защо кучето ми ближе дивана?
д-р БауБау
До 10. маги - едва ли се дължи на недостиг в храната на нещо. Проблема по-скоро е поведенчески. Подобен тип поведения се наблюдават обикновено, когато кучето остава за по-дълго време само.
Коментирай
loading...