Назад до Кучета

Защо кучето ме ближе постоянно?

В повечето случаи кучетата ближат своите стопани за да изразят обичта си към тях. Но точно както лаенето, и облизването може да означава много неща свързани с поведението на кучето.

Близането е нещо напълно естествено за кучетата. Когато се родят малките кученца майката ги облизва непосредствено след появата им на бял свят.

По този начин още от ранна възраст те разбират, че това е нормално поведение и също започват да се ближат едни други. Близането има важна роля в социалния живот на кучетата.

Например кученцата ближат своята майка преди да започнат да се хранят или пък ако са в дивата природа кучетата с по - нисък ранг по този начин се примолват на по - висшестоящите да ги допуснат до плячката.

Някои изследователи твърдят, че това е просто сензорен инструмент за кучетата. Според тях близането е един вид дегустация, която кучето прави. За кучетата близането е като един вид поздрав, по този начин те се опитват да привлекат вниманието ви.

Близането може да бъде и един вид игра. В много случаи близането е придобито поведение. Кучетата просто разбират, че когато ближат своите собственици, те получават повече внимание и за това те започват да ближат хората все повече и повече.

Какво се случва, когато кучето започне да ви ближе прекалено много?

Близане при кучетоЗащо ме ближе кучетоПрекомерното близане, което получавате от страна на кучето е проблем, с който трябва да се справите. Това е повече проблем за хората, отколкото за кучетата.

В тяхната природа е да ближат, така че ако ги оставите те ще го правят в опит да си изпросят малко повече внимание. Кучетата могат да бъдат обучени да се откажат от този навик.

Добре е да потърсите помощ от ветеринарен лекар или професионален дресьор, който да ви даде съвети как да го обучите. Понякога прекомерното облизване може да е причинено от определен вид обсесивно-компулсивно поведение.

Обикновено кучетата засегнати от такива поведенчески разстройства предпочитат да облизват предмети или себе си, отколкото стопаните си.

Всички собственици на кучета, които имат домашен любимец с подобни проблеми е добре да потърсят професионална помощ от ветеринар или дресьор на кучета.

Рейтинг:
3.4/5 на базата на 7 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

16. Радостина

Здравейте. Имам кученце мопс на 4 години. Много игриво и живо кученце, но напоследък постоянно ближе мен и мъжа ми- по уши, по лице, по ръце.. общо взето навсякъде. Притеснява ме дали няма някакъв друг проблем. Не остава за дълго сама и винаги й се обръща много внимание , разходки, игри, нищо не й липсва. Близането обаче е обсесивно. На какво може да се дължи?

15. Християна
Здравейте. Имам американски булдог. Уникално куче и много привързано към мен. Въпросът ми е. Сутрин като се събудя той се качва на леглото и започва да ми ближе ръцете, лицето. Но ближе продължително. Обръщам му достатъчно внимание, играем, разхождаме се, не мисля че в неговия случай скучае, не зная обаче на какво се дължи това близане в продължение на минути сутрин
14. Ивелина
Здравейте! Имам въпрос, Относно кученце- порода пинчер от съвсем малките на размери- на два месеца. Много е игрива ,Но ближе всичко на което попадне ,от входната врата ,пода ,навсякъде до решетката на канала в банята и каквото се сетите. Много често ме поглежда облизва нещо и започва да бяга ( на 50ият и ден влезе в болница на системи с повръщане и хипогликимия ,оказа се инфекция на кръвта~ оправи се за ден-два). #Та въпроса ми е Има ли начин да се отдучи от това да ближе всичко на което попадне? Понеже така може да погълне Отровни субстанции и смятам че е опасно за нея. Благодаря!
13. д-р БауБау
До 12. Sensи - опитайте се да разберете дали няма нещо изливано преди време. Няма основателно причина, поради която да изпитва желание за близане точно на дивана!
12. Sensи
Защо кучето ми ближе дивана?
11. д-р БауБау
До 10. маги - едва ли се дължи на недостиг в храната на нещо. Проблема по-скоро е поведенчески. Подобен тип поведения се наблюдават обикновено, когато кучето остава за по-дълго време само.
10. маги
Немската ни овчарка от време на време ближе металната мрежа на двора. Все едно е полята с някакво лакомство. Моля за коментар. Какво липсва в храната за да го компенсира така?
9. д-р БауБау
До 8. - причините могат да бъдат много, ако близането е постоянно е добре да се види от ветеринар, тъй като е твърде вероятно кучето да има сърбеж от даден фактор, който да води и до честото близане.
8.
Кучето ми постоянно се ближе, не мен, а себе си. И понеже спи при мен и по някой път започва да се ближе в 5часа, както сега и това става много досадно. Та въпросът ми е от какво се дължи това?
7. д-р БауБау
До 6. Стефан - едва ли е поради тази причина, не е проблем стига да няма крем по краката, който кучето да оближе и да получи стомашно-чревно разстройство. Кучетата не изпитват толкова силно липсата на сол, както е при хората. Поведението му е по-скоро на психологично ниво и търсене на внимание, особено ако остава за дълго само у дома.
6. Стефан
Кокера ми прекара парвовероза и в момента е на безсолна диета от ориз и пилешко варено. Възможно ли е заради безсолието в храната да ми ближе краката постоянно и това вредно ли е за него. Вета каза, че е нормално, но искам и второ мнение. Благодаря!
5. д-р БауБау
До 4. Александра - не разбрахме точно въпроса Ви?!
4. Александра
Преди една две години през лятната ваканция с мама отивахме до нейната работа и по пътя видяхме едно кученце и за секунди му минаха две коли.Мама и аз много се оплашихме пък и ние много обичаме животните.До нас на близо имаше ветеринар и мама го заведи при него.След един месец то оживя и се наложи да го учим да върви.После го взехме на село в нашата къща на село и му построихме къщичка на двора.И така минаха две години.То постоянно ме ближеше и ми се радваше но една зима мама намери на своята работа едно малко кученце и го взехме и него на село и го кръстих ме Макс.Двамата се разбираха до като Макс беше бебе но когато порасна Апси които го блъснаха двете коли започна да го ръмжи но не го хапе пък и Макс е много игрив и затова може да го ръмжи но и всички които дойдат на село (роднини или гости)викат че Апси е балерина и че е слабак а на Макс че е силен и е самоуверен.Моля ви обяснете ми.Аз съм само на осем годинки и съм любопитна.Благодаря випредварително.
3. д-р БауБау
До 2. Галя - ако кученцето е много активно, при Вас най-вероятно се касае за близане от радост, по този начин Вашия дивак (както го наричате) показва любовта си към Вас, макар и по-грубо в някои момент вероятно. Близането сутрин определено се дължи на опитът да привлече вниманието Ви. Някои кучета го правят с лай, други с близане.
2. Галя
Какво е това ' обсесивно-компулсивно поведение ' Моят дивак постоянно ме ближе докато играем , така и ме и събужда да го изкарам по нужда , сутрин ! Какъв проблем , може да е
1. МОПС
какво е това "обсесивно-компулсивно поведени'' при кучето? моето като започне да ме ближе по ръцете не мога да я откажа-изнервя се и налита да ме хапе,не че ще ме ухапе,тя е малка и не може,но става направо истерична
Виж още отзиви
Коментирай
loading...