Назад до Лаймска болест при кучето

Лаймска болест при кучето

Диагноза на Лаймска болест при кучето

За диагностициране на болестта са необходими точни анамнестични данни и проследяване в стадийност. От епизоотологичните данни е важно да се обърне внимание на състоянието на районите, посещавани от животните дълго време преди заболяването им.

Точна диагноза може да бъде поставена само въз основа на лабораторни, бактериологични и серологични изследвания. За бактериологично изследване се изпращат определени материали: епидермални клетки или ексудатии течности от кожните изменения, синовиална течност от засегнати от процеса стави, спинална течност, кръв през началния стадий и др. Тези материали се използват за микроскопско изследване (тъмно зрително поле) и за култивиране на причинителя в специални хранителни среди.

Серологичната диагностика се основава на непряка имунофлуоресценция или ЕLISА (ензимен, имуноадсорбентен метод).

Диагностика на Лаймска болест при кучетоДнес, диагностициране на заболяването при кучета може да се извърши и чрез бързи тестове, с които разполагат почти всички ветеринарни клиники.

Тестовете са комбинирани и чрез тях освен Лаймска болест могат да се диагностицират и други опасни за страната векторни заболявания.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. - Опитайте да обезпаразитите първо мястото и колибката му. Има разтвори предназначени за това, които се разтварят във вода. Едва тогава има смисъл да обезпаразитите и самото куче.
1.
Виолета Вълкова Здравейте имам въпрос какво е най доброто за куче което живее в двор пълен с кърлежи и не може да се води постоянно на лекар
Виж още отзиви
Коментирай
loading...