Назад до Лаймска болест при кучето

Лаймска болест при кучето

  1. Лаймска болест при кучето
  2. Етиология на Лаймска болест при кучето
  3. Епизоотологични особености на Лаймска болест при кучето
  4. Клинични признаци на Лаймска болест при кучето
  5. Диагноза на Лаймска болест при кучето
  6. Лечение на Лаймска болест при кучето
  7. Профилактика на Лаймска болест при кучето
  8. История на Лаймска болест при кучето

Епизоотологични особености на Лаймска болест при кучето

Освен кучето, към заболяването проявяват възприемчивост още преживни животни (говеда, овце), различни видове гризачи, а също така домашни и диви животни. Силно възприемчив е и човека! При кучето най - често болестта е без изявена клиника.

Болните животни са основен източник на заразата, без значение дали имат ясно изразена клиника или не се наблюдават симптоми.

Ixodes ricinusЛаймска болест кучеЗаразяването, включително и при човек, може да стане при ухапване от кърлеж или друго кръвосмучещо насекомо, които са били заразени при смучене на кръв от болни и заразоносители. Като вектори в Европа са установени кърлежите от род Ixodes (Ixodes ricinus).

Чрез флуоресцентна микроскопия причинителя на болестта е доказан в различни видове комари, кръвосмучещи мухи и други жилещи насекоми. Смята се, че те вземат активно участие в епизоотичния и епидемичния процес в неблагополучните райони.

След проведени проучвания е установено, че:

- в ендемични райони (в САЩ) 61 до 100% от кърлежите са заразени с В. burgdorferi
- жертви на заболяването стават най - често горските работници, животновъдите, ловците и собствениците на кучета в градовете
- при 30% инфектнраност на кърлежите в даден район само 3% от ухапаните от кърлежи хора се заразяват (т.е. наблюдава се ниска заболеваемост)

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

д-р БауБау
До 1. - Опитайте да обезпаразитите първо мястото и колибката му. Има разтвори предназначени за това, които се разтварят във вода. Едва тогава има смисъл да обезпаразитите и самото куче.
Виолета Вълкова Здравейте имам въпрос какво е най доброто за куче което живее в двор пълен с кърлежи и не може да се води постоянно на лекар
Виж още отзиви
Коментирай
loading...