Лаймска болест при кучето

Етиология на Лаймска болест при кучето

Болестта се причинява от бактерии, принадлежащи към род Борелия. За основен причинител на болестта се приема Borrelia (spirochaeta) burgdorferi, която е много близка до причинителя на сифилиса при хората.

Сходството й е по морфологични и културелни особености. Тази борелия е Грам-положителна, има форма на спирала и притежава само една ендофлагела, чрез която се придвижва.

Успешно може да бъде култивирана в изкуствена хранителна среда при микроаерофилни условия. Притежава богат набор от антигени с нисък, среден и високомолекулен протеинен състав.

Чрез моноклонални антитела (метод Immunobloting) или чрез кръстосани реакции с моноспецифични антитела е установено, че ви­сокомолекулните антигени не са специфични само за В. burgdorferi, а са общи и за някои патогенни микроби от групата на Legionella и Pseudomonas.

Специфични за този причинител са протеините с ниска молекулна маса. Чрез тях той може да бъде идентифициран.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

д-р БауБау
До 1. - Опитайте да обезпаразитите първо мястото и колибката му. Има разтвори предназначени за това, които се разтварят във вода. Едва тогава има смисъл да обезпаразитите и самото куче.
Виолета Вълкова Здравейте имам въпрос какво е най доброто за куче което живее в двор пълен с кърлежи и не може да се води постоянно на лекар
Коментирай
loading...