Назад до Лаймска болест при кучето

Лаймска болест при кучето

Етиология на Лаймска болест при кучето

Болестта се причинява от бактерии, принадлежащи към род Борелия. За основен причинител на болестта се приема Borrelia (spirochaeta) burgdorferi, която е много близка до причинителя на сифилиса при хората.

Сходството й е по морфологични и културелни особености. Тази борелия е Грам-положителна, има форма на спирала и притежава само една ендофлагела, чрез която се придвижва.

Успешно може да бъде култивирана в изкуствена хранителна среда при микроаерофилни условия. Притежава богат набор от антигени с нисък, среден и високомолекулен протеинен състав.

Чрез моноклонални антитела (метод Immunobloting) или чрез кръстосани реакции с моноспецифични антитела е установено, че ви­сокомолекулните антигени не са специфични само за В. burgdorferi, а са общи и за някои патогенни микроби от групата на Legionella и Pseudomonas.

Специфични за този причинител са протеините с ниска молекулна маса. Чрез тях той може да бъде идентифициран.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. - Опитайте да обезпаразитите първо мястото и колибката му. Има разтвори предназначени за това, които се разтварят във вода. Едва тогава има смисъл да обезпаразитите и самото куче.
1.
Виолета Вълкова Здравейте имам въпрос какво е най доброто за куче което живее в двор пълен с кърлежи и не може да се води постоянно на лекар
Виж още отзиви
Коментирай
loading...