Назад до Лептоспироза при кучето

Лептоспироза при кучето

 1. Лептоспироза при кучето
 2. Етиология на Лептоспироза при кучето
 3. Епизоотологични особености на Лептоспироза при кучето
 4. Патогенеза на Лептоспироза при кучето
 5. Клинични признаци на Лептоспироза при кучето
 6. Диагноза на Лептоспироза при кучето
 7. Профилактика на Лептоспироза при кучето

Клинични признаци на Лептоспироза при кучето

Инкубационният период при Лептоспирозите при кучетата е от 2 до 20 дни (най - често от 2 до 8 дни). В зависимост от вида, количеството и вирулентността на причинителя, от една страна, и възрастта, условията на отглеждане и общата устойчивост на отделното животно в клинично отношение може да се наблюдават много разнообразни форми на протичане:

 • свръхостро
 • остро
 • подостро
 • атипично
 • субклинично

Поради това своевременното ориентиране към правилната диагноза е доста трудно, но то е от изключителна важност за резултата от лекуването и крайния изход на болестта. Най - често болестта започва изведнъж.

Първите признаци са повишаване на температурата до 40 - 41.5°С (при нормална 37.5 - 39°С), повръщане, схванатост при движение, отпуснатост, болки при опипване на мускули и стави, обложение на устната мукоза и езика, херпес по ноздрите и конюнктивите, анорексия, повишена жажда, болки при палпация на чернодробната и бъбречната област.

Тези признаци при свръхострото протичане може да се последват от клонични гърчове, други нервни симптоми, кома и смърт за няколко часа или да продължат в по - слаба форма за 2 до 10 дни, като през това време температурата се понижава под нормата (до 36°С).

Клинични признаци на ЛептоспирозаПоявява се иктерус, диария, измършавяване, некрози по муцунката, устната мукоза, езика и ноздрите, кръвоизливи по конюнктивите, хлътване на очите, кръвотечение от носа, повръщане на кърваво стомашно съдържание и депресия, при която животното също може да умре. През този период от развоя на болестта уринирането е много затруднено, количеството на урината е намалено и е със съдържание на хемоглобин, билирубин и повишено количество белтък.

Кръвните показатели сочат анемия, еритропения, лимфопения и неутрофилна левкоцитоза. Такова остро протичане на Лептоспирозата с преобладаване на хеморагични промени, но без прояви на жълтеница най - често се дължи на L.canicola и е известно като "Тифус при кучетата".

При протичане на болестта по - бавно, за 10 - 20 дни (подостро), посочените признаци са много по - слабо изразени и на преден план изпъкват силното изтощение на организма (кахектичността), улцеративните промени по мукозите, некрозите по кожата, интоксикацията и уремичните прояви вследствие от тежки чернодробни и бъбречни увреждания.

Атипичното и субклиничното протичане на Лептоспирозата при кучетата най - често се дължат на относително по - слабо вирулентни щамове лептоспири или на повишена устойчивост при отделни индивиди. Тези случаи не правят голямо впечатление от клинична гледна точка и много често при тях не се изяснява напълно диагнозата, но те имат важно значение за разпространяването на болестта.

Смъртността при свръхостро и остро протичане на Лептоспирозата при кучетата може да достигне 90%, а при подостро протичане тя е около 10-15%.

Значителна част от преболедувалите не се възстановяват напълно. При тях може да останат като трайни последици парезите на отделни групи мускули, хроничните нефрити, ограниченията в слуха, обонянието, зрението и различните храносмилателни смущения.

Рейтинг:

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...