Назад до Кучета

Научете кучето да свикне с ръцете ви

Кученцата растат и се учат много бързо. За да научите кучето си на добри обноски трябва то да свикне с това да бъде галено и държано с ръце.

Ако искате то да харесва и приветства ръцете ви трябва посредством тях да изразявате вашата обич към него, като го галите, обгрижвате и му давате лакомства.

Ако накарате кученцето да свикне, когато му подавате ръка и да не се притеснява това ще намали до минимум възможността от неприятни одрасквания или дори ухапвания. По този начин то ще се чувства по - комфортно и когато е докосвано от ветеринаря, случаен човек на пътя или фризьора. Предлагаме ви 4 начина, по които може да дресирате кучето си да свикне с вашите ръце:

***

1. Извикайте кученцето си по име. Когато кученцето се обърне към вас му дайте малка награда. Правете това в продължение на няколко дни, след което нежно и леко докоснете каишката на кучето, преди да му дадете наградата. Тази последователност ще помогне на кученцето да асоциира докосването от ръцете с наградата, която получава и ще помогне то да бъде спокойно, когато го докосвате.

2. Хранете го с ръка. Забравете за грешната представа, че храненето на кученцето от ръка ще го разглези. По този начин то ще асоциира човешките ръце с нещо приятно, като храненето. За предпочитане е да му давате около 1/3 от дневната храна на ръка. По този начин освен да привикне към човешките ръце, кученцето няма агресивно да пази храната си, когато се храни.

3. Станете "личен масажист" на вашето кученце. Ежедневното нежно масажиране на кученцето постига много положителни цели. Нежното галене от главата до опашката е много релаксиращо за него. Освен това можете да проверявате козината му за наличието на вредни паразити, като бълхи и кърлежи или порязвания, драскотини и др. Това докосване ще направи кученцето ви по - възприемчиво към сресването с четка.

4. Никога не насилвайте физически вашето кученце. Стискането, пляскането, удрянето или сграбчването може да накара кученцето да гледа на ръцете ви, като на заплаха.

Концентрирайте се върху това да научите кученцето, че ръцете ви са мили и не представляват опасност за него. Когато ви носи предмет, с който си играете го погалете за няколко секунди. Когато кученцето се сгуши във вас леко погалете под брадичката и по ушите и главата.

Как кучето да свикне у дома***

Всичко това са прости и ефективни методи за комуникация, които ще накарат кученцето да привикне с ръцете ви и да ги приема за нещо дружелюбно.

Ако спазвате всички тези съвети и кученцето ви все още е нервно, когато го докосвате, може да се наложи да използвате услугите на професионален треньор на кучета, който да използва допълнителни положителни техники за обучение.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

3. Никол 17
Държала съм кучето ми Лара така и тя винаги заспиваше.
2. д-р БауБау
До 1. Ивет - При положение, че вече е пораснал обучението ще бъде малко по - трудно, но не и невъзможно. Препоръчваме ви следните команди: http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%BB%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0 http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE
1. Ивет
Когато кучето ми беше малко го гушкахме и го галехме и всеки който познава от преди му дава да се доближава, но когато излезем навън дори и пред блока той лае всеки, който не познава. Къде сме сгрешили и можем ли да се поправим?..защото вече немога да го пускам да тича на воля, а той е голямо куче и се нуждае от това.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...