Назад до Кучета

Обучение на кучето: Урок №9. Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

Командата "ЛЕГНИ" е толкова лесна, колкото и командата "СЕДНИ". Тази команда е много полезна и ще помогне на Вашето куче да се успокои в забързана ситуация.

  • Трудност: Лесно
  • Необходимо време: 5-10 минути, 2-3 пъти дневно

Етапи на обучението:

Стъпка 1: Привлечете вниманието на кучето и му покажете, че държите лакомство в ръката си.

Стъпка 2: Дръжте лакомството пред носа на кучето.

Стъпка 3: Кажете името на кучето, последвано от думата "легни". Говорете ясно и категорично.

Стъпка 4: Бавно насочете лакомството към земята.

Стъпка 5: Веднага след като кучето приклекне и колената му опрат земята го окуражете с оптимистичен тон.

Стъпка 6: Дайте на Вашето куче лакомството, последвано от похвали.

Стъпка 7: Повторете това 5-6 пъти.

Съвети:

Ако след няколко опита кучето не иска да ляга не го натискайте надолу. Изчакайте го само да легне и след това кажете командата "легни" и го възнаградете с похвали. Тренировките трябва да са кратки. Можете да сменяте местата на провеждане на тренировките и да редувате места, както на закрито, така и на открито.

Когато кучето привикне с командата, вече не е необходимо да му давате лакомство всеки път. Винаги е добре обаче да възнаграждавате кучето си с похвала.

От какво имате нужда:

Една шепа от любимите лакомства на Вашето куче и кликер, ако го обучавате с кликер.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

Рейтинг:
3.4/5 на базата на 7 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

23.
Здрявейте,кучето ми е възрастно.Изпълнява команди, но изпълняма едната ако не му дам награда прави следващата и така всички които знае.Каква да направя.
22.
zdraveite moito kuche ne iska da se uchi na nishto????????????
21. Васил
Имам Курцхаар на 5 месеца и като му покажа лакомството до носа той се опитва да го изяде и не сяда нито пък ляга какво да направя !? П.С много добър сайт
20. д-р БауБау
До 19. Лия - не давайте лакомството преди кучето да е изпълнило командата! При положение, че е изяждало наградата щом наведе глава, сега ще отнеме повече време, докато научи и цялата команда. То е приемало, че командата е навеждане на глава, а не лягане, защото е изяждало лакомството щом наведе главата си. Затова се е получил този проблем.
19. Лия
Опитах тази команда точно както е написано с моето куче Кайра.Тя е на две годинки.Но имаше един проблем : Докато показвах лакомството на Кайра тя навеждаше само главата си и така го изяждаше.Попринцип тя е много лакома и изяжда почти всяка храна която и се дава.А въпроса ми е: Защо тя навежда само главата и не ляга?
18. д-р БауБау
До 17. Гери - не е късно разбира се. Относно хапането - нормално е на тази възраст, тъй като сега е пика на смяна на млечните зъби с постоянни и има силен сърбеж на венците. Поради тази причина се опитват за хапят всичко, което е пред тях. Подходяща команда за идване при повикване е тази: http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5
17. Гери
Здравейте ,имам каракачанско мъжко куче на 5 месеца , но поради ангажименти не сме го обучавали до сега на команди .Късно ли е да започнем ,по принцип не е агресивен ,но иска постоянно да захапва нещо , в повечето случаи ръката на някого.Осни=овния проблем в момента е че не идва като го повикаме.Благодаря
16. д-р БауБау
До 15. Сиси - нормално е да проявява това поведение все още, тя реално е "дете". Този навик може да се опитате да овладеете с дръпване на каишката по-рязко при опит за скачане.
15. Сиси
здравейте имам женски пит бул, вече на 6,5 месеца но изпълнява в 50% от случаите само седни, за други като легни, стани не, и се спира след подръпване на повода леко на зад с команда спри или на място, не съм пробвал с лакомство но ще пробвам. Имаме само един сериозен проблем като види човек бил той познат или не познат ако я закачи нещо веднага почва да скача по него и да се рада и играе, как мога да я откажа от този лош навик. Благодаря Ви предварително.
14. д-р БауБау
До 13. Мани - не, напротив. Колкото по-рано започнете обучението, толкова по-бързо ще възприемат всяка една бъдеща команда.
13. Мани
Супер, ще пробвам на моите немски овчарки. Те още нямат 2 месеца. Твърде малки ли са или мога да започвам с обучението?
12. Дени
Моето куче лесно се научи да сяда но неиска да легне...
11. д-р БауБау
До 10. Мария - все още е мъничко, не се отказвайте. Следвайте инструкциите в нашата команда и бъдете постоянни. Сега за него всичко е игра и дори е учудващо, че е успяло на тази възраст да научи командата "Седни"!
10. Мария
Моето куче е немска овчарка на около 80 дена, лесно се научи на "Седни", но не иска да легне. Като и кажа "легни' сяда и чака лакомство и ако не и дам става агресивна! Няма как да държа лакомството пред нея защото почва да скача и да хапе. Така се концентрира в храната, че не слуша командата изобщо!
9. Ники
Аз накарах моето куче да легне като му дам командата ,,Седни'' и после и сложа държа лакомството пред гърдите му и то се навежда леко.След това местя лакомството по земята към носът му и то постепенно прикляква и ляга!Дано и този начин да помогре,защото при мен помогна!
8. Анонимка с ротвайлер
Здравейте! Имам ротвайлерка на почти 3м. Много бързо учи и изпълнява перфектно конандите седни и пусни,които научи за 2,3 минути. Към по-горните коментари: породата не е от значение, важно е кучето да ви има за близък, и лесно да възприема това което му показвате. Работете всеки ден и ще постигнете ефект, без значение от възрастта на вашия космат приятел! Поздрави.
7. Преси
Здравейте, искам да Ви благодаря за прекрасните уроци за командите. Имам немска овчарка на 2 месеца и благодарение на вашия сайт се научи от първия път да сяда и сега лесно се учи и на другите команди. Страхотни сте :)
6. д-р БауБау
До 5. Тодор - не се притеснявайте :) Все пак кученцето е само на 2 месеца, то е още бебе. Поздравяваме Ви, че от толкова рано сте започнали обучение. Продължавайте и бъдете постоянни, с израстването кученцето ще промени своето поведение и предвид, че сте започнали обучението му толкова отрано ще Ви бъде много по-лесно за всяка команда за вбъдеще. Успех!
5. Тодор
Здравейте, бих искал да ви поздрвая за сайта и многото полезна информация и съвето който съдържа. Опитваме с кокер шпаньола ми (на 2 месеца и малко) да научим командата от около 2-3седмици, през ден два се упражняваме. Ляга, но само когато има лакомство иначе не. И има усещането че командата въобще не я възприема а само следи лакомствтото. Най-често държа в ръката лакомствот, давам я пред носа му после свалям ръката на пода и той ляга и почва да ми рови е ръката. Държа го така няколко секунди и му давам наградата.Но ако не направя жеста и ако нямам лакомство...Къде бъркам?
4. д-р БауБау
До 3. не споменавам - да, имате време! Важното е да не се отказвате и да бъдете постоянни! Породата е доста своенравна понякога, така че имайте търпение! Успех :)
Виж още отзиви
Коментирай
loading...