Назад до Кучета

"Моето куче не хапе" - защо ветеринаря не вярва на 100%?

Вие познавате добре кучето си нали? Тогава защо ветеринарният лекар ви кара да вземете предпазни мерки и да му държите устата затворена, когато го преглежда, въпреки вашите уверения, че кучето не хапе?

Отговора на този въпрос е лесен. Почти всеки ветеринар носи белези по ръцете си от ухапвания от кучета, собствениците на които са го уверявали, че то не хапе.

Повечето стопани наистина казват истината и кучето им по принцип в нормални условия не хапе, но когато животното изпитва силна болка или страх, то става непредсказуемо и една от естествените му защитни реакции е да започне да хапе. Дори и да се опитвате да го успокоявате, когато е силно стресирано кучето ще си го изкара на най - близкия човек до него, което обикновено е ветеринаря или някой от помощния персонал.

Дори и леките наглед ухапвания могат да се превърнат в сериозен проблем. По принцип ветеринарите трябва да сигнализират службите за контрол на животните за кучета, които хапят или не са ваксинирани против Бяс.

В някои случаи ако се докаже прекомерна агресивност или симптоми на Бяс, кучето може дори да бъде евтанизирано, за да се предотвратят последващи инциденти.

Що се отнася до самите ветеринари, те също могат да пострадат много, тъй като едно по - сериозно ухапване може дори да сложи край на тяхната кариера. Затова може да разберете лекарите, които искат да вземете необходимите предпазни средства, преди да започнат да преглеждат вашия домашен любимец.

Вашето куче няма да се нарани, ако устата му се върже или се постави наморник по време на прегледа. По - добре да заложите на сигурността, отколкото да съжалявате след това!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

анонимен
Може ли авторът на статията ( защото предполагам,че е ветеринар ) да изнесе пред публиката дициплините ,които се изучават от бъдещите лекари? Тогава пак ще имаме повод за коментар.... Да не излезе,че зоопсихологията е застъпена в учебните им програми само на ниво селскостопански животни ?!? А кинологията е избираема ???... PS . Книгите са на английски и немски – после някой да не се извини,че не знаел езици... На руски няма смисъл да ги представям – те сегашните млади не го зачитат ... http://www.amazon.com/On-Talking-Terms-With-Dogs/dp/1929242360 http://www.amazon.de/Calming-Signals-Die-Beschwichtigungssignale-Hunde/dp/3936188017 http://www.amazon.com/Stress-Dogs-Martina-Scholz/dp/1929242336 http://www.amazon.de/Stress-bei-Hunden-Martina-Nagel/dp/3936188041 http://www.book.store.bg/p95584/kucheto-vyvedenie-v-kinologiata-nikolaj-atanasov.html http://cynology.boards.net/
Коментирай
loading...