Назад до Муди

Муди

Отглеждане и дресировка на Муди

Отглеждане

Муди е преди всичко овчарско куче и като всички пастирски кучета може да показва известна отчужденост по време на първите няколко срещи с него.

Отглеждане на МудиСлед като спечелите доверието им обаче тези кучета стават безгрижни, игриви и любящи. Отнасят се добре с децата и други животни, когато са привикнали с тях от малки.

Куче от тази порода може добре да се приспособи към живота в къщата, но трябва да се отнасяте с него като член на семейството, а не например да живее в задния двор.

Обича да бъде близо до хората, с които живее и обикновено, когато е в къща е тихо и по - малко енергично. Не е много подходящо за гледане в апартамент, тъй като има склонност често и продължително да лае. Ако обаче го обучите на командата да пази тишина не би имало проблем да го гледате дори в апартамент.

Те са много енергични кучета. Когато са в къщата се държат спокойно, но когато са извън нея искат да се движат много. Обожават да си играят с топка или фризби. Поради своята енергичност те често правят и пакости. Типичен пример за това е копаенето на дупки.

Помнете, че по натура тези кучета са много динамични и ако те изпитват някакви проблеми те ще ги изразяват динамично. Затова ако забележите нещо притеснително в поведението му трябва да вземете  мерки.

Грижи за козината

Тези кучета не изискват много грижи свързани с козината им. Те имат къса козина по главата и предната част на крайниците и вълниста къдрава козина по останалата част от тялото. За оформяне на козината те се нуждаят само от едно бързо разресване веднъж седмично.

Дресировка

Обучение на МудиОбучават се лесно, но трябва да използвате положителни методи за обучение, а не груби и господствени методи.

Муди, както всички пастирски кучета, ще се обучат много бързо, ако човек спечели доверието им. Тогава те започват да работят истински заедно в екип.

Социализацията им от най - ранна възраст е от ключово значение за предотвратяване на бъдещи нежелани поведенчески модели, като прекалената страхливост.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...