Назад до Кучета

Обучение на кучето: Урок №22. Научете кучето да носи предмети

Носенето на разни неща е забавна игра, която почти всички кучета обичат. Това може да бъде хвърляне на топка или друга играчка.

Много хора смятат, че тази игра е нещо, което кучетата правят естествено.

Оказва се обаче, че това не е точно така и много често кучето трябва да бъде научено да прави това действие.

Ето как трябва да протече обучението:

Започнете с командата "Седни"

Преди да започнете трябва да се уверите, че кучето ви знае да изпълнява командата "Седни". Всяка игра трябва да започва с това да накарате кучето си да седне. Уверете се, че кучето е седнало спокойно до вас, преди да преминете към следващата стъпка. Това означава, че след като то разбира правилата на играта, кучето няма да скочи върху вас в опит да вземе играчката или топката.

Кажете на кучето да гони топката

Хвърлете топката и кажете на кучето си "Донеси". Започнете, като хвърляте топката на малки разстояния. Повечето кучета инстинктивно ще подгонят топката, за да я вдигнат. Ако и вашето куче прави така, значи сте готови с тази част.

Ако то не тръгва да гони топката по естествен начин, ще ви се наложи да поработите върху обучението му. Може да започнете като го поощрявате и му давате лакомства винаги, когато прояви някакъв интерес към топката. Постепенно то ще се научи да тича след топката.

Извикайте кучето обратно при вас

Тази стъпка и последващите я са най - важната част от обучението. Обикновено тук започват да излизат някои от проблемите. Най - добрият начин да накарате кучето си да се върне с топката е като преди това сте сигурни, че то разбира идеално командата "Ела".

Веднага след като кучето вземе в устата си подхвърлената топка  му подайте командата "Ела". Окуражавайте своя любимец да дойде при вас, като му говорите с бодър тон и се потупвате по краката. Ако кучето изпитва проблеми при изпълнението на тази стъпка от обучението, може да се наложи да съкратите разстоянието, на което хвърляте топката.

В някои случаи може да се наложи да хвърляте топката на 1 - 2 метра. Постепенно увеличавайте разстоянието, на което хвърляте топката. Вашето куче трябва добре да е усвоило командата да ви носи обратно топката, преди да преминете нататък.

Следва командата "Пусни"

Може да бъде трудно да убедите кучето да ви върне топката след като веднъж е попаднала в устата му. Тренирайте това, преди да започнете играта и след като то ви донесе топката му подайте командата "Пусни". Ако то пусне топката го наградете и след това хвърлете топката отново.

Ако кучето отказва да пусне топката ще е необходимо да носите малко лакомства в ръката си. Подайте на кучето командата "Пусни" и след това му покажете лакомството. То ще трябва да пусне топката, за да вземе и изяде лакомството. Уверете се, че топката е у вас, преди да му дадете лакомството. След това му дайте двойна награда, като хвърлите отново топката и продължите играта.

Друг вариант  е вместо лакомства да използвате 2 топки. Веднага след като кучето се връща при вас с първата топка, покажете му втората топка, която държите в ръка. Много от кучетата ще пуснат топката, която държат в устата си, за да изтичат след втората топка.

Забележка: Това не се получава винаги. Някои кучета отказват да пуснат топката, която държат в устата си. В този случай ще трябва да опитате метода, при който давате на кучето лакомства.

Никога не гонете кучето!

Как да обучим кучето да носиИмайте впредвид, че кучето може да бъде много щастливо и ако го подгоните, за да ви даде топката. Не се изкушавайте да подгонвате кучето. Ако то бяга от вас с топката, обърнете му гръб и вървете в обратната посока.

Повечето кучета ще се върнат при вас. Ако въпреки това вашето куче не го направи сложете край на играта. За да се справите с този проблем може да играете играта, като същевременно държите кучето на каишка.

Хвърлете топката на близко разстояние, подайте му командата "Ела" и го изчакайте да дойде до вас. Използвайте лакомства и поощрителни думи, за да го насочите да се върне обратно.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

33. Собственик на куче
Не пише как да му кажа да я вземе аз съм с малко куче давам му малки пръчки, нищо отива да я подуши и му давам лакомство, но така се учи да я души бе и да я вземе. Моля обяснете защото искам да го науча, поне да отиде там и да я вземе. Мойто не е игриво и не играе много.
32. Преслав
Взема топката, но като му извикам ела и я пуска и идва без нея
31.
Караман така се казва кучето ми и като се опитвам да си играем с топка то той тича след нея, но когато му кажа ела той идва без топката. Когато му кажа върни се той се връща и играе с топката, но пак я оставя и идва без нея като го извикам . Бъдете така добър и ме посъветвайте как да преодолеем тази пречка и да се забавляваме пълноценно и взаимно. Благодаря Ви предварително.
30.
Какво да правя когато кучето ми не иска да бяга след топката а само търси лакомството в ръката ми.Кучето ми е на 3 месеца.То си играе с топката само си я търкаля и си я гони,но когато аз я хвърля то не я гони.
29. д-р БауБау
До 28. - следвайте стъпките, описани в статията. Нужно е постоянство и търпение! Когато се върне без топката идете с кученцето заедно до топката отново като по пътя му подавате лакомството (но без да му го давате). След като стигнете до топката му кажете да я вземе, отново показвайки му лакомството и когато я вземе му дайте лакомството. Така, то ще започне да свързва вземането на топката с награда. След време, когато усвои добре командата може да я прилагате и без лакомство.
28.
Когато хвърля топката, кучето ми я гони, отива до нея, но не я взема и се връща без нея.
27. д-р БауБау
До 26. Мария Петрова - разбира се, но ще е нужно вероятно повече време за усвояването им. Обучение на кучето се препоръчва в ранна възраст, тъй като тогава усвояват най-бързо и лесно, но това не означава, че не могат да се научат, когато са по-големи. С търпение и постоянство ще постигнете успех!
26. Мария Петрова
Има ли шанс да науча кучето си на тези команди ако вече е на 5 годишна възраст
25. Иван Иванов
Благодаря за отговора.
24. д-р БауБау
До 23. Иван Иванов - предвид смяната на обстановката и човека, който го е обучавал е нормално това поведение. То не е забравило командите, не се притеснявайте. Припомняйте ги колкото може по-често и не отлагайте във времето.
23. Иван Иванов
Здравейте.Кучето ми е на година и пет месеца.Бях го обучил на командите "Ела" ,"Място","Седни","Не" и "Донеси". Наложи се да го дам на треньор да научи по специфични команди и когато отидох да го взема ги изпълняваше.Когато го взех в къщи обаче изпълняваше всички команди на които го бях учил без "Донеси".Чудя се дали това е временно или ще трябва да го уча на ново.
22. д-р БауБау
До 21. Габи - бихте ли уточнили за какво точно питате?
21. Габи
Кучешките или човешките години да броим
20. д-р БауБау
До 19. Деан - опитайте да не му давате лакомство, докато не я донесе до Вас. Щом я остави и чака за лакомство го покажете и се доближете до него само за да го подуши. След това пристъпвайте назад по-малко като го карате да носи и топката малко по-малко до Вас.
19. Деан
Всичко го изпълнява самоче оставя топката един метър пред мен като му покажа лакомството
18. д-р БауБау
До 17. - на 6 месеца е нормално все още да не изпълнява стриктно командите, тъй като за него всичко е игра. Продължавайте редовно тренировките и с израстването ще свикне.
17.
Кучето ми е на 6 месеца и знае да идва и сяда, но когато захапе топката и ѝ кажа "Ела" или "Донеси" оставя топката и идва. Когато отида до топката с наградката тя не проявява интерес към топката, а само към наградката :( А преди известно време при взимането на топката тя се заиграваше с нея но все пак когато я извикам я пуска.
16. д-р БауБау
До 15. Анонимен - започнала е да усвоява командата, но ще е необходимо явно още време за да свикне. Не забравяйте да я похвалите и да й дадете награда, когато изпълни командата. Така кучето ще започне да свърза лакомството с изпълнената команда.
15. Анонимен
Моля да ми дадете съвет. С моето куче сме стигнали до фазата на "пусни", но имам проблем: когато й метна топката, тя отива до мястото, където е топката, захапва я, и когато я извикам, понякога идва, понякога– не. Моля за помощ и благодаря предварително. P.S.Тя е на девет месеца
14. д-р БауБау
До 13. Анонимен - обучение на кучето може да започне още от 2 месечна възраст.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...