Назад до Кучета

Обучете кученцето да ходи до тоалетна през зимата чрез 6 трика

С падането на температурите успешното обучение на кученцата да ходят навън до тоалетна също може да претърпи определени спадове. Убеждаването на кученцето да излезе навън в студа за сметка на комфорта и топлината на дома може да се окаже доста трудна задача.

Някои кученца с по - дебела козина нямат проблеми със студеното време, но за по - чувствителните на студ породи ходенето до тоалетна навън може да се превърне в сериозно предизвикателство.

Ако живеете в район, в който през зимата падат обилни снегове и температурите са далеч под нулата, е нормално да изпитвате известни проблеми в това отношение. Това обаче не бива да ви притеснява. С необходимото обучение и търпение нещата би трябвало да си дойдат на мястото.

Представяме ви 6 полезни стратегии, които ще помогнат на вашето кученце да ходи навън до тоалетна дори в най - лошите метеорологични условия.

1. Облечете кученцето с топли дрехи

Не всички кученца имат нужда да носят дрехи, но за някои породи топлите дрехи носят допълнително успокоение и намаляват стреса за животното. Освен дрешките трябва да се запасите и с любими лакомства, играчки и много позитивно отношение.

Отначало кученцето едва ли ще иска да облече пуловер или якенце. Можете да започнете с някакво одеялце, което да покрива гърба му и да е привързано през гърдите или корема на животното.

След като привикне с него, започнете да го обличате с кучешки дрешки и дори ботушки, които да предпазват лапите му от студа.

2. Почистете снега от мястото, където кученцето ходи до тоалетна

Старателно почистете снега в няколко квадратни метра от двора, за да може животното спокойно да ходи до тоалетна там.

По този начин кученцето по - лесно ще улавя своите миризми от предишни ходения до тоалетна и ще разбере, че точно това е мястото, където трябва се изхожда.

Осигурете лесен достъп до това място, за да не се налага на кученцето да минава през заснежени, кални или замръзнали препятствия.

При много тежко време с обилни валежи от дъжд или сняг може да направите някакъв временен заслон или козирка, за да се чувства животното по - комфортно.

3. Измислете дума за команда, която му подсказва, че трябва да се изходи

Всеки път, когато извеждате кучето до тоалетна, казвайте нещо, като например „Давай бързо" или „Изпишкай се". Казвайте я само веднъж или най - много два пъти, защото, ако я повтаряте многократно, ще объркате животното и то няма да може да разбере смисъла на командата.

Кажете командата, когато кучето наближи обичайното си място за ходене до тоалетна и започне да души и да се върти наоколо.

Когато кученцето свикне с командата, може да я казвате, веднага след като животното стигне до желаното място.

4. Превърнете ходенето до тоалетна в игра

Научете животното, че ходенето до тоалетна на определено място ще му донесе положителни емоции.

Каква точно да бъде наградата зависи от личните предпочитания на кученцето.

Тя може да бъде игра навън и разходка, независимо от времето или прибиране вкъщи на топло и поднасяне на любимо лакомство.

5. Ограничете пространството на кученцето

Когато си вземете ново кученце, може да се изкушите да го пускате да се разхожда свободно из дома, но това може да доведе до неприятни инциденти.

Отначало дръжте животното в обезопасена стая, кучешка клетка или го разхождайте из дома на каишка.

Извеждайте го навън до тоалетна веднъж на всеки 1-2 часа, когато има хора в къщата или веднага след определени събития, които предизвикват кучето да отиде до тоалетна, например интензивна игра, хранене или пиене на вода. Трябва да правите това, независимо какво е времето навън.

През вечерта извеждайте кучето, когато е необходимо или поне веднъж на всеки 2-3 часа. Ако се стигне до инцидент в къщата, не му се карайте и не го наказвайте. Вместо това веднага го закарайте до мястото, на което трябва да се изхожда.

6. Създайте място за ходене до тоалетна в дома

Ако времето навън е прекалено сурово и няма как да излезете от дома си, трябва да създадете място, на което кученцето да може да се изхожда. Използвайте пясъчник или лесни за почистване повърхности като временно решение.

За да научите кученцето да ходи до тоалетна у дома, трябва периодично да го извеждате от защитеното пространство, в което живее и да го закарате на определеното за тоалетна място. Възнаграждавайте животното, когато се справя добре, точно както го правите и когато се изхожда навън.

След това ще трябва да положите усилия да научите отново кученцето да се изхожда навън, но това си заслужава, защото здравето на животното е над всичко.

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...