Назад до Кучета

Какво куче да си взема?

Всеки, който е решил да си вземе куче у дома трябва да знае, че това е много важен и отговорен момент. Важно е да се знае, че кучето не е просто една играчка, а е живо същество, което има нужда от грижи, любов и внимание.

Преди предприемането на тази крачка трябва добре да се преценят възможностите за неговото отглеждане, а именно:

  • Искам кучедали ще може да му осигурите правилно, редовно и здравословно хранене
  • ще имате ли средства за неговите ветеринарни грижи и лечение (обезпаразитяване, ваксиниране, здравословни проблеми)
  • дали ще го обича цялото семейство
  • ще представлява ли проблем за живеещите в сградата хора

Често, хората решили да имат любимец в дома, а именно куче, не са наясно точно каква порода е най – подходяща за тях и най – честият въпрос е "Какво куче да си взема?"

Преди да се премине към важната крачка за вземане на любимец у дома най – добре е бъдещият собственик да се запознае и да проучи основните особености на някои породи кучета и да прецени  кое най – много му харесва и кое е най – подходящо за него в зависимост от условията в дома.

Декоративни породи, подходящи за отглеждане при домашни условия

Това са кучета, които не биха създали проблеми при отглеждането в апартамент, защото продължително време са се отглеждали само при домашни условия.

Любителите на по – едрите породи трябва да знаят, че те изискват много повече грижи. Необходимо им е повече движение и не се препоръчва тяхното стайно отглеждане.

Кога е най – подходящият момент за вземане на куче у дома?

Кога да си взема кученцеНай – добре е кученцето да е навършило 1.5 – 2 месеца, но не по - малко от 6 седмици. Първите дни след вземането на новия домашен любимец са времето на неговото адаптиране към тази нова обстановка. В началото кученцето не бива да се оставя само за дълъг  период от време, тъй като това може да се отрази на неговото психическо състояние.

Новият "член на семейството" трябва да има определено място, където ще спи и това място не бива да се сменя. За да се избегнат редица проблеми за напред още от малко, то трябва да се научи, че не бива  да се качва по дивани и в леглото Ви преди да му бъде позволено.

Децата обичат малките пухкави и сладки кученца, обичат да ги подхвърлят, да ги мачкат, без да знаят, че това се отразява на психичното здраве на кучето. Малкото куче не бива да се подхвърля от ръце на ръце, тъй като това ще доведе до неговото психическо натоварване.

На колко дни мога да си взема кучеПървите дни след довеждането  на кученцето у дома са най – важни. Трябва да се осигури спокойна обстановка, без много движение и шум за да може кученцето по – бързо да понесе майчината раздяла.

Спазването на тези условия ще улеснят и скъсят времето за неговото адаптиране, то ще свикне с Вас и ще бъде Ваш верен приятел навсякъде.

Първата нощ на кученцето в дома

За да свикне по – лесно с раздялата на своята майка се препоръчва близо до мястото където ще спи да се сложи бутилка (грейка) с топла вода или слабо затоплена електрическа възглавничка. Тази топлина ще замени майчината и кученцето ще бъде спокойно.

Къде да спи кученцето?

Кучешки леглаНай – подходящото и удобно място за вашият нов приятел е топлата стая, постлана с килим или мокет. В стаята не бива да става течение, тъй като малките кученца, както всички малки бебета са крехки и податливи на всичко.

Днес, на пазара има огромно разнообразие от кучешки легла, кошчета и къщички за спане и в зависимост от породата, която сте избрали ще може да вземете най – подходящото.

Ако нямате тази възможност се препоръчва в някой от ъглите да се постели одеяло, като двете стра­нични стени бъдат покрити с дървена лампе­рия или картон, тъй като при спането си кучето може да се допре до стената и да изс­тине.

Колибка за кучеАко кученцето ще бъде дворно и е от едрите породи, трябва да му се осигури специална здрава къщичка (колибка), която ще бъде неговият нов дом. Тя трябва да бъде направена от дървен материал, тухли или от някоя изкуствена материя и да бъде защитена от вятър и дъжд. Поставя се така, че кучето да има възможност да проследява всеки, който влиза в двора.

Къщичка за кучеВажно е не само обезпаразитяването на Вашето куче, но и на самата къщичка няколко пъти годишно  с разтвор на белина или 3 %-ов разтвор на хлорна вар.

Ако кучето живее на двора, то може да бъ­де пуснато свободно, ако няма опасност да избяга или да ухапе някой непознат на се­мейството човек, или може да се завърже със синджир близо до колибата му. Синджирът трябва да бъде достатъчно дълъг, за да може кучето да се движи и разхожда. Правилно е няколко пъти дневно то да се пуска на свобо­да из двора, разбира се, под Ваше наблюдение.

Рейтинг:
3.6/5 на базата на 7 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Здравейте искам да попитам какво мислите за породата акита ину
Кик
Може ли лабрадор да седи сам по 5часа и да седи в определена стая
д-р БауБау
До 28. Мария - не бихме препоръчали да държите кучето вързано, независимо от неговият размер. Бихме Ви посъветвали да му заградите едно определено пространство (в което да бъде и къщичката му), в което то ще може да бъде пуснато. Във Вашия случай най-подходящата порода би била Каракачанка. Повече за породата може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0
Мария
Здравейте!Аз и семейството ми искаме да си вземем куче за двор.Бихме искали да е възможно най-малко което да може да стои вързано,защото аз съм на училище,а родителите ми на работа.Също така търсим куче което да е по-лесно за обучение и да не лае много.Бихте ли ми помогнали с някоя порода?Ще ви бъда много благодарна!
д-р БауБау
До 26. - в такъв случай може да вземете всяка една от по-дребните и декоративни породи като пекинез, пинчер, кокер.
Коментирай
loading...