Назад до Кучета

Най - честите проблеми при старите кучета

Старите кучета също както и възрастните хора могат да изпитват сетивни или когнитивни проблеми. За щастие кучетата се справят по - лесно с тези промени, отколкото хората.

Най - често, когато остареят кучетата губят своя слух. Обикновено първо започват да не чуват високите тонове, затова им говорете с по - нисък тон на гласа.

Кучетата могат лесно да се научат на сигнали с ръце. Ако разберете, че кучето ви е глухо трябва да продължите да си комуникирате по алтернативен начин в противен случай то ще се чуди защо сте престанали да комуникирате с него.

*Още за глухотата при кучето: ТУК

Как да поддържате вашето старо куче младо по душа?

Кучетата, както много други животни започват да показват признаци на остаряване, след като навършат 6 години. Тогава обаче хората все още не забелязват тези признаци и те се проявяват по - късно.

Проучванията показват, че вие можете да ограничите признаците на остаряването, като осигурите по - комфортна среда на кучето си, състояща се от нови социални взаимодействия, нови физически упражнения и нови играчки.

Всяко едно от тези неща помага, но ако ги изпълните всичките ще помогнете най - много на своето куче. Ако прилагате тези правила е много вероятно вашето куче да е в по - добра форма, отколкото други кучета на неговата възраст. Това, че кучето ви остарява и се движи по - малко не трябва да ви кара да си мислите, че няма нужда от добра стимулация.

Как да се грижим за старо кучеСтарите кучета може да не бягат и скачат, както са правили това на младини, но те все пак се нуждаят от упражнения с по - малка интензивност, като разходките. Трябва да им осигурявате и редовна умствена стимулация.

Ако кучето ви се радва на същите игри, които е обичало и когато е било младо това е страхотно. Само не прекалявайте с игрите и потърсете съвети от ветеринар как да поддържате кучето активно.

Научете кучето си на по - малко интензивни игри. Например можете да скриете някои от любимите му лакомства из стаята, които то трябва да намери или си направете една хубава разходка с колата.

Синдрома на конгнитивната дисфункция при застаряващите кучета

CDS синдромАко забележите кучето ви да се разхожда безцелно, ходи напред-назад и от време на време лае или стои в ъгъла на стаята то може би страда от синдрома на когнитивната дисфункция (CDS).

Кучетата страдащи от този синдром могат да забравят, че са домашни кучета. Те започват да се крият зад мебелите и да гледат стаята все едно не я познават, лаят без причина и не успяват да разпознаят хората.

Според проведено наскоро проучване 2/3 от кучетата между 11 и 16 години показват най - малко един от признаците на синдрома на когнитивната дисфункция. Мозъкът на кучетата страдащи от този синдром показва подобно, но не идентично изменение с това на хората болни от Алцхаймер.

Как може да ви помогне ветеринарния лекар?

Когато е необходимо ветеринарят може да ви предпише лекарство, което да ви помогне да контролирате признаците на Синдрома на когнитивната дисфункция. След един месец лечение около 75% от собствениците на кучета съобщават, че има подобрение поне в един от признаците на синдрома. Около 33% от кучетата показват сериозно подобрение, 33% показват леко подобрение и 33% не показват никакво подобрение.

Проблеми с Отделителната система

Възрастните кучета може да загубят контрола си над отделителната система и да се изходят по време на сън в леглото си. Можете да им помогнете с лекарства или да използвате специални кучешки подложки, които да използвате докато кучето спи.

Напикаване при кучетоНякои кучета, които имат диабет или страдат от бъбречни заболявания също може да започнат да се изпускат у дома. Тези заболявания карат кучето да уринира по - често и то не може да се стиска.

Затова преди да приписвате всяка промяна в поведението на кучето си на синдрома на когнитивната дисфункция е добре първо да заведете кучето си на преглед и да се консултирате с ветеринар.

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...